Arhivă Expoziții

Expoziția tematică „Bucureștiul sec. XIX prin ochii fotografului ceh Franz Duschek”, la Praga, Republica Cehă

3 septembrie 2024
Din 4 septembrie 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ MMB LA PRAGA, REPUBLICA CEHĂ „Bucureștiul sec. XIX prin ochii fotografului ceh Franz Duschek” Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ambasada României în Republica Cehă și Praga 6, anunță deschiderea expoziției de fotografie „Bucureștiul sec. XIX prin ochii fotografului ceh Franz Duschek” / „Bukurešt 19. století objektivem českého fotografa Franz Duschek”, la Praga. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 4 septembrie 2024, la ora 14.30, în Galeria Písecká brána din Praga (K Brusce 5/208, 160 00, Praha 6 – Hradčany), Republica Cehă, și va reuni reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, precum și…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Gheorghe Marinescu – o viață dedicată muncii, științei, progresului”

17 mai 2024
Din 24 mai 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Gheorghe Marinescu – o viață dedicată muncii, științei, progresului” Gheorghe Marinescu (n. 23 februarie 1863 – d. 15 mai 1938) este fondatorul școlii românești de neurologie, un pionier al aplicării metodelor histologice și histopatologice în domeniul neurologiei, al metodelor anatomoclinice și electrofizice în cercetarea științifică, membru al Academiei Române, profesor al Facultății de Medicină din București, șef al Serviciului de Boli Nervoase al Spitalului Pantelimon, ulterior al Spitalului Colentina. Printre faptele științifice ale savantului român care au revoluționat lumea medicală, amintim realizarea primelor radiografii pentru studierea scheletului mâinii în acromegalie (1896)…

Medalion expozițional: „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”

13 mai 2024
Din 17 mai 2024 Medalion expozițional la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită” Muzeul Municipiului București prezintă medalionul expozițional „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”, lucrările grupate sub acest generic fiind așezate chiar în casa în care au locuit odinioară cele două personalități de formație artistică.   Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, aflată pe Strada 11 iunie, nr. 36-38 din București, face parte din ansamblul muzeelor și colecțiilor aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București. Construcția este realizată în stil eclectic francez și finalizată după terminarea Primului Război…

Medalion tematic Cornel Medrea, la Palatul Suțu

19 februarie 2024
Din 23 februarie 2024 MEDALION TEMATIC LA PALATUL SUȚU „Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic” Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând de vineri, 23 februarie 2024, medalionul „Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic”, care va fi deschis începând cu ora 10.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), fiind inserat în cadrul expoziției Pinacotecii MMB, intitulată „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”. „2024 este un an comemorativ pentru sculptorul Cornel Medrea, împlinindu-se 60 de ani de la trecerea sa în neființă. Cornel Medrea (1888-1964) a fost un student eminent al…

Expoziția MMB „Mesaje săpate în piatră”, itinerată la Muzeul Olteniei din Craiova – Casa Băniei

1 februarie 2024
Din 8 februarie 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ MMB ITINERATĂ LA MUZEUL OLTENIEI DIN CRAIOVA „Mesaje săpate în piatră” la Casa Băniei Muzeul Olteniei din Craiova şi Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Mesaje săpate în piatră”, joi, 8 februarie, ora 14:00, la Casa Băniei, Strada Matei Basarab, nr. 16. Această expoziție tematică încearcă recuperarea memoriei urbane a unor monumente rămase în umbră după mai bine de jumătate de veac de la ultima lor inventariere, prin demararea unui proces de identificare, inventariere și fotografiere a crucilor din piatră din București care nu au rol funerar, în vederea creării unei baze…

Expoziția tematică „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”

19 ianuarie 2024
Din 31 ianuarie 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX Muzeul Municipiului București propune publicului o incursiune în lumea captivantă a remediilor și leacurilor ce se găseau pe rafturile drogheriilor bucureștene în secolul al XIX-lea. Proiectul expozițional aduce în prim plan recipiente farmaceutice, cosmetice și instrumente medicale descoperite în timpul cercetărilor arheologice realizate de-a lungul timpului în București. Preparatele lichide, pulberile, pastilele sau cremele erau depozitate și comercializate în recipiente simple realizate din sticlă, ceramică sau porțelan, pe care erau lipite bucăți de hârtie ce ofereau informații despre conținut…

Expoziția tematică „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”, la Palatul Suțu

9 ianuarie 2024
Din 31 ianuarie 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX” Desprinse din băcănii, drogheriile comercializau inițial ape minerale, articole de spițerie, produse cosmetice, vopseluri dar și produse chimice sau toxice. În timp negustorii care au renunțat la vânzarea de alimente, specializându-se în comerțul cu medicamente, au început să fie menționați în documentele vremii sub numele de “droghiști”. De multe ori aceștia nu aveau pregătire medicală, iar vânzarea de medicamente nu era supravegheată corespunzător. Totuși, cei mai mulți farmaciști apelau pentru aprovizionare la marii droghiști, iar majoritatea produselor de import…

Expoziția tematică „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești”, la Palatul Suțu

9 ianuarie 2024
Din 19 aprilie 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești” Stemele domnești nu apar doar pe frontispiciile documentelor, pe monede, edificii sau lespezi funerare, ci și în vechile tipărituri. Ne propunem să oferim publicului posibilitatea de a cunoaște cartea veche dintr-o altă perspectivă, cea de purtătoare a stemei țării. Va fi o expoziție situată la confluența dintre bibliologie și heraldică și va cuprinde cărți publicate sub patronajul domnitorilor Țării Românești de la mijlocul secolului al XVII-lea, până în 1830. Cărțile care vor fi etalate fac parte din fondul Bibliotecii Muzeului Municipiului București.…

Expoziția tematică „Gheorghe Marinescu – o viață dedicată muncii, științei, progresului”, la Palatul Suțu

7 ianuarie 2024
Din 17 mai 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Gheorghe Marinescu – o viață dedicată muncii, științei, progresului” Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1963 – d. 15 mai 1938) este fondatorul școlii românești de neurologie, întemeitorul școlii de endocrinologie, un pioner al aplicării metodelor histologice și histopatologice în domeniul neurologiei, al metodelor anatomoclinice și electrofiziologice în cercetarea științifică, dar și realizatorul primului film științific (în 1898), la numai câteva luni după inventarea aparatului de cinematografie. A fost profesor la Facultatea de Medicină din București, șef al Serviciului de Boli Nervoase al Spitalului „Sfântul Pantelimon”, ulterior al Spitalului Colentina, membru al…

Expoziția tematică „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

7 ianuarie 2024
Din 17 mai 2024 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită” Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” face parte din ansamblul muzeelor și colecțiilor aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București și este găzduită chiar de reședința particulară a donatorilor. Construcția este realizată în stil eclectic francez și terminată după finalizarea Primului Război Mondial, la cererea lui Henry Moscona. Proiectul de arhitectură care însoțește solicitarea pentru autorizația de construcție depusă la 27 februarie 1916 de Moscona este semnat de arhitectul diplomat Rudolf Quich. După naționalizare, statul român a închiriat…

Expoziția tematică „Arta gliptică: secretele gemelor antice”

20 noiembrie 2023
Din 29 noiembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Arta gliptică: secretele gemelor antice” Muzeul Municipiului București deschide pentru public o nouă expoziție despre strălucirea unei lumi demult apuse, dar ale cărei simboluri le regăsim și în prezent. Pietrele prețioase și semiprețioase incizate, numite și intalii, adesea montate în inele, se numărau printre cele mai populare tipuri de bijuterii în antichitatea greco-romană. Gravura individuală a pietrelor prețioase a sporit potențialul de personalizare a bijuteriilor, ceea ce înseamnă că multe dintre aceste mici podoabe sunt unicat. Piesele incluse în expoziție fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București, colecția Cabinetului Numismatic al…

Expoziția tematică „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”

2 noiembrie 2023
Din 17 noiembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil” Expoziția anuală a Pinacotecii București are o importanță aparte pentru că se înscrie în contextul mai general de celebrare a 30 de ani de francofonie în România. Mijlocul secolului al XIX-lea marchează momentul în care din ce în ce mai mulți pictori români vor pleca să studieze arta la München sau la Paris, contactul artiștilor români cu marea artă europeană devenind tot mai intens. Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Belle-Arte din București, alături de Gheorghe Tattarescu, va fi unul dintre primii pictori români plecați să studieze la Paris. În…

Expoziția tematică „Comorile haznalelor istorice din București”

2 noiembrie 2023
Din 15 noiembrie 2023 Expoziție tematică la Casa Filipescu-Cesianu „Comorile haznalelor istorice din București” Expoziția „Comorile haznalelor istorice din București” invită publicul într-o călătorie în trecutul mai puțin cunoscut al Bucureștiului secolelor XVIII-XIX. În decursul anilor, arheologii de la Muzeul Municipiului București, au avut ocazia să cerceteze câteva haznale aflate în diferite zone ale vechiului oraș. Atmosfera secolelor trecute este redată muzeografic prin realizarea unei selecții de obiecte alese pentru expunere, care fac parte din cadrul descoperirilor arheologice de la Bisericile Sf. Dumitru și Mavrogheni, de la Hanul Serafim și în Cartierul Evreiesc, dar și din alte zone ale orașului.…

Expoziția tematică „Ghid de ornamentică tradițională”

30 octombrie 2023
Din 8 noiembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI „Ghid de ornamentică tradițională”   „Arta populară este limbaj, mijloc de comunicare, prin semnificația unor însemne, simbolica unor ornamente, culori, prin sistemul de comunicare al unor obiecte sau structuri, prin valențe magice, prin valoarea sa de semn distinctiv, marcă socială, etnică – până la subgrupuri zonale, locale și chiar familiale – prin calitățile și expresiile sale estetice. Ea comunică atât intenționat și explicit, cât și prin decodificarea, subiectivă uneori, a receptorului.” (Tancred Bănățeanu, Prolegomene la o teorie a esteticii artei populare). Expoziția Ghid de ornamentică tradițională își dorește să introducă vizitatorul în…

Expoziția tematică „Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck”

23 octombrie 2023
Din 25 octombrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK „Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck”   Reunite în atelierul de pictură al Ceciliei Cuțescu Storck, portretele și autoportretele expuse invită la (re)descoperirea unor personalități înrudite, artiști care au fost deschizători de drumuri în arta românească de secol XIX și XX. Profilul familiei Storck poate fi identificat cu cel al unei dinastii artistice, dinastie întemeiată de Karl Storck, care, originar din Hanau, Germania, s-a stabilit la București în 1849. „Karl Storck este cel care a pus bazele școlii românești de sculptură, fiind cunoscut pentru meritul său de a…

Expoziția tematică „Cerul pentru toți”, la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

18 octombrie 2023
Din 20 octombrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA OBSERVATORUL ASTRONOMIC AMIRAL VASILE URSEANU „Cerul pentru toți” Începând cu data de 20 octombrie 2023, de la ora 14.00, Muzeul Municipiului București vă invită la Deschiderea expoziției tematice „Cerul pentru toți” la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Expoziția tematică poate fi vizionată în perioada 20 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024, în timpul programului de vizitare al Observatorului, marți – sâmbătă, 14.00-22.00 (ultima intrare este la ora 21:00, iar expoziția se închide la ora 21:30). „Universul este plin de obiecte interesante sau banale, stele, galaxii, nebuloase și aglomerări stelare, și toate pot fi…

Expoziția tematică „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică”

4 septembrie 2023
Din 15 septembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică”     Bucureştiul este un oraș care a crescut organic, un oraș deschis, primitor și care a cunoscut o permanentă extindere pe orizontală cu toate încercările de oprire a acestei expansiuni. Pentru a exemplifica această mobilitate a limitelor urbane pornim din secolul al XV-lea, când orașul era coagulat în jurul palatului domnesc, pentru ca, nu după mult timp, să crească până în zona actualei Universități, apoi, înaintând în timp, către debutul veacului al XIX-lea să ajungă în zona palatului regal, iar la finele aceluiași…

Expoziția tematică „Hanurile uitate ale Bucureștilor“

18 august 2023
Din 25 august 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Hanurile uitate ale Bucureștilor“ Vizitând noua expoziție, veți descoperi captivanta poveste a unor hanuri bucureștene ridicate în secolele XVII – XIX, astăzi dispărute în mare parte. Așezate în inima târgurilor comerciale sau în apropierea lor, hanurile au impulsionat activitatea comercială și meșteșugărească datorită fluxului de mărfuri sosite de peste hotare, fiind apreciate din acest punct de vedere drept veritabile bastioane ale comerțului. Spre deosebire de hanurile înșirate de-a lungul drumurilor, care serveau ca loc de popas pentru călătorii aflați în tranzit, cele din marile orașe ofereau nu doar camere de închiriat,…

Expoziție tematică: „Artiștii din colecția soților Macovei”

18 iulie 2023
Din 27 iulie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI „Artiștii din colecția soților Macovei” Muzeul Municipiului București oferă iubitorilor de artă un proiect muzeal inedit. Expoziția tematică „Artiștii din colecția soților Macovei” reprezintă o premieră expozițională, găzduită de reședința donatorilor, prin care sunt prezentate lucrări care nu au mai făcut parte din nicio expunere anterioară organizată în ultimul timp. Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” conține o serie unică de lucrări semnate de maeștri ai artei plastice care ilustrează indici relevanți în dezvoltarea plasticii românești și surse de inspirație preferate de artiști, surprinse în…

Expoziția tematică „Aman în vizită la Aman”

24 mai 2023
Din 8 iunie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL THEODOR AMAN „Aman în vizită la Aman” Ineditul acestei expoziţii este dat de faptul că nu vor fi expuse lucrări din patrimoniul Muzeului Theodor Aman, ci picturi ale lui Theodor Aman care aparţin colecției Pinacotecii Muzeului Municipiului București. Unele dintre tablouri nu au fost niciodată prezente într-o expoziţie, cel puţin în ultimele decenii, astfel încât nu sunt cunoscute de publicul contemporan. În urma unui lung şi dificil proces de restaurare, lucrări revenite la viaţă vor putea fi admirate în locul creaţiei lor: atelierul lui Theodor Aman. Lucrările care fac o scurtă vizită…

Expoziția tematică: „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din patrimoniul MMB”

3 februarie 2023
Din 17 februarie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din patrimoniul MMB” După dispariția tragică a lui Mihai Viteazul, în anul 1601, care a unit sub sceptrul său cele trei Ţări Române, debutul secolului al XVII-lea a fost dominat de personalitatea și activitatea domnitorului Radu Șerban (1601, 1602 – 1610 și 1611), socotit pe bună dreptate un urmaș în fapte al marelui Mihai Vodă. Au urmat domniile unor reprezentanți ai Moldovei în tronul de la București, ca de pildă Simion Movilă (1601-1602), și mai apoi Gavril Movilă (1618-1620), precum și domniile alternative atât în Țara Românească, cât…

Expoziția tematică „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din patrimoniul Muzeului Municipiului București”, la Palatul Suțu

25 decembrie 2022
Din 17 februarie 2023 „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din patrimoniul Muzeului Municipiului București„ După dispariția tragică a lui Mihai Viteazul, primul unificator de țară, pe Câmpia Turzii, în ziua de 9/19 august 1601, debutul secolului al XVII-lea a fost dominat de personalitatea și activitatea domnitorului Radu Șerban (1601, 1602-1610 și 1611), socotit pe bună dreptate un urmaș în fapte al marelui Mihai Vodă. Au urmat domniile unor reprezentanți ai Moldovei în tronul de la București, ca de pildă Simion Movilă (1601-1602), și mai apoi Gavril Movilă (1618-1620), precum și domniile alternative, atât în Țara Românească, cât și…

Expoziția tematică „Portretul feminin la Gheorghe Tattarescu”, la Palatul Suțu

23 decembrie 2022
Din 1 martie 2023 „Portretul feminin la Gheorghe Tattarescu” În contextul în care muzeul nostru valorifică periodic patrimoniul casei memoriale Gheorghe Tattarescu, propunem pentru anul 2023 un proiect expozițional prin care să promovăm portretul feminin în opera maestrului Tattarescu. Dacă celelalte teme majore asupra cărora pictorul și-a îndreptat atenția au fost studiate și evidențiate publicului de-a lungul timpului – profesoratul la Școala de Belle-Arte, pictura sa ecleziastică, patriotismul ilustrat prin alegorii ca ,,Renașterea României” și ,,Țăranul de la Dunăre” sau prin portrete precum cel al marelui revoluționar și prieten Nicolae Bălcescu – observăm că, deși ocupă o pondere însemnată din…

Expoziția tematică „Ligia Macovei în colecții private”, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

23 decembrie 2022
Din 8 martie 2023 „Ligia Macovei în colecții private” Această expoziție continuă un program mai complex, care are în vedere cercetarea lucrărilor Ligiei Macovei aflate și în colecții private, un demers necesar pentru a completa investigația mai amplă, dedicată vieții și creației artistei. Programul a cuprins, în anul 2022, două evenimente speciale care au avut loc la Galeria Rotenberg-Uzunov. Primul este vernisajul expoziției care a cuprins lucrări realizate de Ligia Macovei pentru a ilustra creația argheziană, dar și picturile aflate în colecția Uzunov. Al doilea eveniment a fost prezentarea unui album de artă, complet inedit, realizat de galerie în parteneriat…

Expoziția tematică „Cerul în mai multe lungimi de undă”, la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

23 decembrie 2022
Din martie 2023 „Cerul în mai multe lungimi de undă„ Ochiul omenesc este limitat în privința luminii pe care o detectează. Dacă privești universul doar cu ochii și doar prin telescoapele optice, este imposibil să explici toate fenomenele cosmice și modul în care funcționează stelele. Din acest motiv, astronomii au inventat telescoape și detectori prin care se poate observa lumina invizibilă emisă de găurile negre, stelele reci și fierbinți, norii de praf și de gaze în care se formează stele și planete. În expoziția aceasta veți vedea cerul în alte tipuri de lumină: raze-X, infraroșu, radio, ultraviolet și microunde. Astfel,…

Expoziția tematică „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”

23 decembrie 2022
Din 27 aprilie 2023 Expoziția tematică „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn” Muzeul Municipiului București vine în întâmpinarea vizitatorilor cu un proiect expozițional inedit, dedicat civilizației create în jurul exploatărilor de sare din perioada pre- și proto-istorică în bazinul intracarpatic. În intervalul aprilie – octombrie 2023 vor fi expuse la Palatul Suțu, pentru prima dată la București, cele mai vechi instalații de lemn din sudul și sud-estul Europei. Sarea a fost utilizată de oameni pentru întreținerea propriului organism, creșterea randamentului economic al animalelor, conservarea produselor organice în scop alimentar sau ritual, tratarea diferitelor afecțiuni sau ca…

Expoziția tematică „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu – portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București”, la Palatul Suțu

23 decembrie 2022
Din 7 aprilie 2023 „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu – portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București„ Scopul expunerii este aducerea în prim plan a portretisticii din epoca comunistă, începând cu perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej și continuând prin perioada lui Nicolae Ceaușescu. Cele două perioade comportă ușoare diferențe în afișajul public al portetelor. Dacă în prima parte a perioadei Dej remarcăm o protetistică mai curând de grup, cu o apartenență dată de adeziune politică, se remarcă în perioada lui Nicolae Ceaușescu o portetistică aplecată asupra apartenenței la un anumit grup. De altfel, MMB este un muzeu care deține portete ale…

Expoziția tematică „Interior-intimitate-afinitate în reședințele particulare din Bucureștiul perioadei La Belle Époque”, la Casa Filipescu-Cesianu

22 decembrie 2022
Din 3 mai 2023 „Interior-intimitate-afinitate în reședințele particulare din Bucureștiul perioadei La Belle Époque” Expoziția „Interior-intimitate-afinitate în reședințele din Bucureștiul perioadei La Belle Époque” invită publicul să descopere universul intim, al vieții de acasă, din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și până în pragul Primului Război Mondial, prin intermediul unei selecții de fotografii din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Interiorul casei, ca fenomen cultural, este expus și abordat teoretic urmând trei perspective: a culturii materiale (interior), a sociabilității (intimitate) și modernizării stilului de viață (afinitate). Bucureștenii din perioada La Belle Époque au fost protagoniștii unei epoci de efervescență culturală și…

Expoziția tematică „Aman în vizită la Aman. Picturi din colecția Pinacotecii București revin temporar în atelierul artistului”, la Muzeul Theodor Aman

22 decembrie 2022
Din 8 iunie 2023 „Aman în vizită la Aman. Picturi din colecția Pinacotecii București revin temporar în atelierul artistului” Muzeul Theodor Aman propune, pentru anul 2023, organizarea expoziției Aman în vizită la Aman. Picturi din colecția Pinacotecii București revin temporar în atelierul artistului, care ar urma să aducă în atenția publicului 8 lucrări în ulei ale lui Theodor Aman din patrimoniul Pinacotecii București. Acestea au fost recent restaurate ori sunt în curs de restaurare și nu au mai fost expuse de multă vreme. La Muzeul Theodor Aman a fost prezentată, în anul 2020, pentru scurtă vreme (cca 2 luni), opera…

Expoziția tematică „Raffet: ilustrații de călătorie”, la Palatul Suțu

22 decembrie 2022
Din 14 iunie 2023 „Raffet: ilustrații de călătorie„ În secolul al XIX-lea, dorința de a cunoaște și de a face cunoscută o călătorie a condus la apariția unor publicații socio-geografice. Autorii acestor cărți cu caracter științific erau de cele mai multe ori oamenii cu resurse financiare care aveau un interes aparte de cunoaștere, iar descoperirile lor au fost descrise și ilustrate de artiști celebri ai perioadei. Aceste ilustrații rămân o dovadă istorică binevenită care oferă o privire, chiar și personală, asupra unui spațiu. Ușor exotice, aceste călătorii scot la lumină o nouă atitudine asupra obiceiurilor, evenimentelor, vestimentațiile specifice, modurilor de…

Expoziția tematică „Artiști din colecția soților Macovei”, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

22 decembrie 2022
Din 28 iulie 2023 „Artiști din colecția soților Macovei” Pasiunea soților Macovei pentru artă a pornit de la fascinația lor pentru frumusețea obiectelor tradiționale românești. Ea artist plastic, el arhitect și diplomat, au avut un succes răsunător în domeniile în care profesau. Datorită preocupărilor profesionale, dar și datorită numeroaselor titluri, decorații, premii, au avut posibilitatea și libertatea de a călători în întreaga lume. Atelierul artistei din reședința pe care au ocupat-o începând cu anul 1953 era deseori folosit ca un salon în care își invitau oaspeții, țineau serate, dezvoltându-și o viață culturală bogată și interesantă, precum și relații solide cu…

Expoziția tematică „Aspecte ale periferiei Bucureştiului în perioada interbelică”, la Palatul Suțu

22 decembrie 2022
Din 15 septembrie 2023 „Aspecte ale periferiei Bucureştiului în perioada interbelică„ Expoziția este exclusiv compusă din fotografii din Colecția de Fotografii, cărți poștale și clișee fotografice a Muzeului Municipiului București și propune vizitatorilor un traseu al periferiei Capitalei din perioada interbelică surprinsă în aproximativ 70 de imagini. Expoziția prezintă aspectul construcțiilor, al străzilor, dar și al unora dintre locuitorii din zonele de la marginea orașului din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale (1918-1940). La începutul secolului al XX-lea limita oraşului era demarcată de o arteră după modelul „şoselelor de centură” din Paris: periferica Şosea Basarabilor (Nicolae Titulescu) – Napoleon…

Expoziția tematică „Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul familiei Beldiman”, la Palatul Suțu

22 decembrie 2022
Din 22 septembrie 2023 „Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul familiei Beldiman” Ioana și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București, pe parcursului anilor 2021 și 2022, o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește astăzi Pinacoteca București, dar și Secția Istorie. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Hortensia Masichievici Mișu și Nicolae Masichievici Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu. Pe parcursul anului 2022 a fost pusă în valoare, în cadrul acestei donații, creația Hortensiei Masichievici Mișu, printr-o expoziție care a înregistrat…

Expoziția tematică „Cerul pentru toți și planisfera-gigant”, la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

22 decembrie 2022
Din 20 octombrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA OBSERVATORUL ASTRONOMIC AMIRAL VASILE URSEANU „Cerul pentru toți și planisfera-gigant” Este evident că cerul ne fascinează, iar bolta cerească, plină de stele, cu planete și Calea Lactee, pare un haos, fără nimic familiar, comparabil cu ceea ce vedem în jurul nostru. Astronomii au făcut ordine în haos și au inventat constelațiile cu forme și granițe, sisteme de coordonate, au dat nume stelelor și au găsit zone speciale pe cer, precum zona circumpolară, ecliptica și ecuatorul galactic. În prezent, cerul este complet predictibil, iar noi, oamenii, putem face hărți cu cerul vizibil la orice…

Expoziția tematică „Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck”, la Muzeul Storck

22 decembrie 2022
Din 25 octombrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK „Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck” Privită panoramic, indiferent de genul abordat, arta reprezintă o formă autobiografică a artistului. În acest sens, autoportretul este, poate, cea mai intimă explorare a eului, o imagine în oglindă a procesului introspectiv. La celălalt pol se află portretul, care, de obicei, implică o conturare a statutului și a expresivității morale, a trăirilor reale, marcarea unui anumit punct al vieții. Expoziția de față reunește o selecție de autoportrete și portrete de familie care, expuse în premieră, își propun să îndemne către o incursiune…

Expoziția tematică „Ghid de ornamentică tradițională”, la Muzeul Nicolae Minovici

21 decembrie 2022
Din 8 noiembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI „Ghid de ornamentică tradițională” Expoziția Ghid de ornamentică tradițională are scopul de a conduce vizitatorul în interiorul universului ornamenticii tradiționale, prin intermediul informațiilor textuale și vizuale. Așadar, expoziția se vrea un ghid alternativ de vizitare al Muzeului Nicolae Minovici, pornind de la simboluri. Încă de la intrarea în incinta muzeului, suntem întâmpinați de poarta de lemn pe care apar soarele și luna, personaje principale în basmele vechi românești. Un patrulob decorativ ne atrage atenția că biografia lui Minovici s-a aflat sub însemnul muncii: în jurul unui roi de albine,…

Expoziția tematică „Comorile haznalelor istorice din București”, la Casa Filipescu-Cesianu

20 decembrie 2022
Din 15 noiembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU „Comorile haznalelor istorice din București” „Comorile haznalelor istorice din București” se dorește a fi o expoziție ce va trata o temă mai puțin obișnuită. În decursul anilor, arheologii de la Muzeul Municipiului București au avut șansa să cerceteze câteva haznale în diferite zone ale vechiului oraș. Parfumul Bucureștiului din perioada secolelor XVIII-XIX va înmiresma mica sală de expoziție de la subsolul Casei Filipescu Cesianu cu o serie de obiecte descoperite lângă Bisericile Sf. Dumitru, Mavrogheni, Hanul Serafim și în Cartierul Evreiesc. Fiecare dintre aceste contexte va aduce un detaliu unic în…

Expoziția tematică „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, la Palatul Suțu

19 decembrie 2022
Din 17 noiembrie 2023 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil” Expoziția anuală a Pinacotecii București, care se va deschide în ultima parte a anului 2023, are o importanță aparte pentru că se va înscrie în contextul mai general de celebrare a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (din 1993). Mijlocul secolului al XIX-lea marchează momentul în care din ce în ce mai mulți pictori români vor pleca să studieze arta la München sau la Paris, contactul artiștilor români cu marea artă europeană…

Expoziție tematică: „Lumea satului în pictura românească”

6 decembrie 2022
Din 15 decembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Lumea satului în pictura românească În continuarea seriei expozițiilor anuale organizate de Pinacoteca București, Secția Artă a Muzeului Municipiului București prezintă un spectacol de excepție menit să ilustreze lumea satului românesc. Este vorba de o tematică perenă în plastica autohtonă, privită, de această dată, dintr-o perspectivă foarte modernă. Descoperirea temelor care au dus la ilustrarea satului românesc se datorează și influențelor venite din arta franceză, mai ales prin intermediul lui Nicolae Grigorescu. Acesta a lucrat ani de zile în satul Barbizon și în pădurea de la Fontainebleau, în Franța. Realitatea rurală…

Expoziție tematică: Știință și etnicitate III – De la raseologia sovietică la monografia antropologică

28 noiembrie 2022
Din 19 decembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL NICOLAE MINOVICI Știință și etnicitate III: De la raseologia sovietică la monografia antropologică Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția „Știință și etnicitate III: De la raseologia sovietică la monografia antropologică”, care va fi deschisă începând cu 19 decembrie 2022 la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici 1). După sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial au existat numeroase încercări de a clarifica relația dintre antropologia fizică și genetica umană. După cele întâmplate în timpul războiului în Germania și în teritoriile ocupate de ea, oamenii de…

Expoziția tematică: „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”

25 noiembrie 2022
Din 7 decembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” Expoziția „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” se axează pe reconstituirea evoluției istorice a lăcașului de cult și a comunității dezvoltate în jur, prin etalarea unor materiale provenind din cercetările arheologice realizate între anii 2005 – 2008 și 2018 de către specialiștii Muzeului Municipiului București şi a unor piese selectate din patrimoniul bisericii. Ne propunem o incursiune în trecutul unei vechi biserici bucureștene a cărei existență a fost strâns legată de mahalaua care-i purta numele. Expoziția le va permite vizitatorilor să descopere povestea…

Expoziția tematică „Pia Massaci: Restituire, un parcurs subiectiv”

31 octombrie 2022
Din 4 noiembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Pia Massaci: Restituire, un parcurs subiectiv” Pia Massaci (1908-1992) este o artistă afirmată în perioada interbelică, viața și opera ei stârnind în ultima vreme un interes deosebit. În patrimoniul Pinacotecii București, pictorița este reprezentată cu trei lucrări (Piața Matache Măcelaru, Flori și Palatul Elisabeta), dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021. Inițiativa Muzeului Municipiului București a fost apreciată de către urmașii Piei Massaci, care au contribuit substanțial la organizarea expoziției-semnal…

Expoziția tematică: „Moda la porțile Levantului”

17 octombrie 2022
Din 27 octombrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Moda la porțile Levantului” Zona geografică, istorică şi culturală a Levantului, respectiv aria situată pe malurile Mediteranei Orientale şi ale Mării Negre, în Orientul Apropiat, Caucaz şi Balcani, este locul de origine a marilor civilizaţii – asiriană, babiloniană, egipteană, bizantină, greacă şi otomană – locul de origine a celor mai multe inovaţii culturale, a științelor și a artelor. Ca urmare a deschiderii relațiilor dintre Franța și Înalta Poartă, în prima jumătate a veacului al XVI-lea, mai ales ca urmare a bătăliei de la Mohács (29 august 1526), care va asigura libertatea…

Expoziția tematică „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”

13 octombrie 2022
Din 3 noiembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu” După întoarcerea de la studii din Italia (1845-1851), cea mai  mare parte din activitatea artistică a lui Gheorghe Tattarescu și cea mai cunoscută a fost dedicată artei religioase, cu peste 50 de astfel de ansambluri picturale, unde a dezvoltat un stil personal, între academismul italian şi iconografia tradiţională postbizantină. Această activitate îl va consacra drept cel mai important pictor muralist modern din țara noastră. Muzeul Municipiului București completează această imagine dezvăluind, prin expoziția „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, o latură a complexității vieții cotidiene a maestrului, unde atât publicul…

Expoziție tematică: „Doina LIE 2022”

1 octombrie 2022
Din 16 octombrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ  LA PALATUL SUȚU „Doina LIE 2022. Expoziție jubiliară” La inițiativa Asociației Doina Lie, Secția Artă a Muzeului Municipiului București a organizat, la etajul Palatului Suțu, o amplă expoziție dedicată acestei sculptorițe. Doina Lie este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București prin două bronzuri (Plutașul și Portret). Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, Doina Lie (1929-2012) a absolvit Institutul de Arte Plastice din București în 1956, studiind cu Constantin Baraschi. A organizat mai multe expoziții personale, printre care amintim expozițiile de la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich, Germania (1975), de…

Expoziția tematică: „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi”

1 septembrie 2022
Din 14 septembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi „Afirmată în perioada interbelică, Henriette Cihoschi (1911-1999) a studiat la École des Beaux-Arts din Paris, cu Henri Bouchard, apoi cu Léon Sicard și Alexandre Descatoire și la Academia de Arte Frumoase din București, sub îndrumarea maeștrilor Oscar Han și Cornel Medrea. Personalitatea acestei sculptorițe puțin cunoscute publicului a fost evocată în volumul ce i-a fost dedicat – Henriette Cihoschi, coordonat de către Paul Emanuel Gălățescu și Andrei-Paul Stăncioiu, publicat la Editura Ararat în 2020. Cei doi autori au propus Muzeului Municipiului București organizarea unei expoziții care…

Expoziție tematică: „Autoportret. Elena Surdu Stănescu – ATEMPORAL – Sculptură”

24 august 2022
Din 9 septembrie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Autoportret. Elena Surdu Stănescu – ATEMPORAL – Sculptură” Pentru toamna anului 2022, Secția Artă a Muzeului Municipiului București a pregătit un regal expozițional, urmând să prezinte trei expoziții inedite, dedicate unor valoroase femei-sculptor din România. Este vorba de Elena Surdu Stănescu, Henriette Cihoschi și Doina Lie. O serie de prezentare unică în România. De-a lungul secolelor, sculptura a fost considerată o tehnică artistică destinată exclusiv bărbaților, presupunând, în viziunea multora, doar putere și mult efort fizic. Depășind numeroase prejudecăți, femeile se vor afirma în forță în arta modernă, experimentând toate tehnicile…

Expoziție tematică. Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese

3 august 2022
Din 12 august 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția „Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici”, care va fi deschisă începând cu data de 12 august, ora 10.00. Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici este cel care va găzdui acest proiect expozițional care are povestea sa interesantă. În Capela Muzeului Minovici au fost expuse 11 fotografii cu tânăra Principesă, poziționate de colecționarul și medicul legist Nicolae Minovici într-un cadru tainic, de însemnătate spirituală. Fotografiile Mariei din…

Expoziție tematică. Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune

26 iulie 2022
Din 10 august 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune Ioana și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București, pe parcursul anului 2021, o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește Pinacoteca București. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Nicolae (Nicholaus) Mișu, Hortensia Masichievici-Mișu și Nicolae Masichievici-Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu. Din Fondul Hortensia Masichievici-Mișu, artist plastic, gravor (1917-2010) și Nicolae Masichievici-Mișu (1925-2004, inginer) face parte și un corpus de lucrări realizate de însăși Hortensia Masichievici-Mișu: plăci de gravură,…

Expoziție temporară: „Cartografii simbolice. Geografie. Astronomie. Biologie”

24 iunie 2022
Din 6 iulie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU „Cartografii simbolice. Geografie. Astronomie. Biologie” Natura umană a fost întotdeauna preocupată să exploreze. Curiozitatea şi siguranţa legată de împrejurimi a fost începutul călătoriei noastre de exploratori. Împrejurimi care trebuiau cunoscute, îmblânzite, definite. Şi astfel au fost descoperiţi munţi care mărgineau câmpii, râuri care legau continente şi noi mistere. Ultimii zeci de mii de ani au însemnat adaptare, dar şi sacrificarea unui trecut îndepărtat, al ţinuturilor originare, îngropate în mitologii străvechi. Mitologii care au încercat să ne familiarizeze cu spaţii îndepărtate şi necunoscute. Şi, într-un târziu, natura umană şi-a dorit reprezentarea spaţiului…

Expoziția tematică „Golescu – Memoria unei vechi familii boierești”

31 mai 2022
Din 10 iunie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Golescu – Memoria unei vechi familii boierești” Chipurile boierilor români de altădată, zugrăvite cu o aură de mister de artiștii vremii, trezesc dorința privitorului de a le descoperi originile, faptele, tainele. Ne propunem o incursiune în viața unui vechi neam boieresc, neamul Golescu cu descendenții săi, dar și cu alte vițe boierești înrudite: Bengescu, Davila, Racoviță, Kretzulescu, Rosetti, Grant. Reprezentanți de seamă ai acestei familii și-au pus amprenta pe destinele neamului românesc. Locurile unde au trăit, pe meleaguri urbane sau rurale, păstrează crâmpeie din destinele lor, chipurile acestora fiind imortalizate de-a…

Expoziția tematică „Țările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX”

19 mai 2022
Din 8 iunie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Țările Române. Peisaje în gravura europeană de secol XIX” Țările Române au reprezentat un punct de interes pentru europenii care au călătorit către Orient, mai ales că se aflau pe linie maritimă a Dunării. Ca urmare a acestor incursiuni, ele sunt ilustrate și descrise în publicațiile călătoriilor străini. Dintre aceștia îi amintim pe: Anatoli Demidov (1837), diplomatul Nikolai Karlovici Giers (1841), bizantinologul Porfirie Uspenski (1846), polcovnicul Ivan Vasilievici Botianov (1846), generalul Aleksandr Osipovici Duhamel (1848); geologul D. Lowi (1834), Michael Quin (1834), James Bailie Fraser (1836), John Paget (1839), medicul Edmund Spencer (1836), Benjamin…

Expoziția tematică „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic”

5 mai 2022
Din 27 mai 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic” Patronând „Tinerimea artistică” (1901-1947), Regina Maria a reușit să atragă la Balcic o serie importantă de artiști, care o urmau aici în fiecare vară. În drumul spre Balcic, artiștii care au străbătut aceste tărâmuri au descoperit și o altă magnifică zonă, situată tot la malul mării. Este vorba despre golful Cap Caliacra, care oferea privitorului un splendid peisaj marin, în zonă fiind situate și ruinele unei cetăți antice. După Primul Război Mondial, Balcicul devine una dintre cele mai iubite destinații artistice. Se spune că cel…

Expoziție tematică: „Acte fanariote din colecția Muzeului Municipiului București”

14 aprilie 2022
Din 28 aprilie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU  „Acte fanariote din colecția Muzeului Municipiului București”   Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția „Acte fanariote din colecția Muzeului Municipiului București”, care va fi deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), în perioada 28 aprilie 2022 – 12 februarie 2023. Patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti cuprinde o generoasă Colecţie de Documente, între care se regăsesc numeroase hrisoave emise de cancelariile domnilor Țării Românești, începând cu cea de-a doua domnie a lui Dan al II-lea (1428 iun.-aug. f.z.), redactate pe pergament sau hârtie, de către diecii cancelariilor în…

Expoziție tematică: „Aman în plein-air”. Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman

25 martie 2022
Din 7 aprilie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL THEODOR AMAN AMAN ÎN PLEIN-AIR Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman Expoziţia la care Muzeul Theodor Aman – Muzeul Municipiului București îşi aşteaptă publicul începând din 7 aprilie 2022 propune o întâlnire exclusivă cu peisagistul Aman. Tributar la începuturi educaţiei academiste însuşite în anii de studii la Paris, artistul îşi concentrează atenţia asupra genurilor considerate majore – subiectul istoric şi portretul, socotind peisajul un gen facil, neinteresant pentru marii artişti: Dispensată de unŭ studiu seriosŭ, pictura peisagiului este adesea îmbrățișată de dame și în adevărŭ ele o reproducŭ cu multă…

Expoziție tematică: „Bucureștiul văzut de Iosif Berman”

18 martie 2022
Din 6 aprilie 2022 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „BUCUREȘTIUL VĂZUT DE IOSIF BERMAN” Bucureştiul este un oraș într-o continuă schimbare, surprinsă cel mai bine de-a lungul timpului de aparatul de fotografiat. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, orașul se transformă într-o capitală europeană, atât la nivel social cât și la nivel urbanistic, migrând de la orașul oriental către cel occidental. Modificarea se va produce în context micro, în cadrul mediului familial, şi în context macro, edilitar-arhitectural, în care stilurile se vor succede periodic, Capitala devenind o veritabilă școală de arhitectură. Acest tip de devenire îmi doresc să-l propun…

Expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”

14 februarie 2022
Din 25 februarie 2022  EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL MACOVEI „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei” Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, parte a Muzeului Municipiului București, găzduiește, începând cu data de 25 februarie 2022, expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei  Macovei”. Ligia Macovei este o artistă a cărei vibrație specifică se resimte în fiecare creație a sa. Tehnica dobândită prin studiul intens și talentul indubitabil îi permit o libertate inegalabilă în exprimare și o sensibilitate profundă. Este o prezență unică prin transpunerile pline de jocuri cromatice saturate și complexe. Dinamica operei este garantată de autenticitatea și…

Medalion tematic: „Balcic, școala de pictură de la malul mării”

14 februarie 2022
Din 16 februarie 2022 Medalion tematic la Palatul Suțu  „Balcic, școala de pictură de la malul mării” Muzeul Municipiului București oferă publicului, începând de miercuri, 16 februarie 2022, medalionul „Balcic, școala de pictură de la malul mării”, care va putea fi văzut la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). „Locul în care a avut loc întâlnirea dintre Orient și manifestările artistice specifice acestuia cu arta românească din secolul al XX-lea, în special cu pictura, a fost orașul Balcic din zona Caliacra, sau Coasta de Argint, cum avea să fie numită de Regina Maria, care și-a construit acolo un…

Expoziţia „Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene”, la Palatul Suțu

11 februarie 2022
Din 4 martie 2022   Expoziţia Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene la Palatul Suțu „Viața mea a fost o luptă continuă în scopul de a croi pentru România un loc în viața lumii, apărându-i, totodată, interesele naționale.”  Nicolae Titulescu În anul în care se împlinesc 140 de ani de ani de la naşterea sa, 91 de ani de când a fost reales pentru a doua oară consecutiv preşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor de la Geneva (un precursor al Organizaţiei Naţiunilor Unite de astăzi), instituţii de cultură importante pentru cercetarea şi prezervarea istoriei – Muzeul…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Balcic, școala de pictură de la malul mării”

17 decembrie 2021
Din 16 februarie 2022 „Balcic, școala de pictură de la malul mării” Locul în care a avut loc întâlnirea dintre Orient și manifestările artistice specifice acestuia cu arta românească din secolul al XX-lea, în special cu pictura, a fost orașul Balcic din zona Caliacra, sau Coasta de Argint, cum avea să fie numit de Regina Maria care și-a construit acolo un palat. Orașul, situat la Marea Neagră a aparținut României până în anul 1940 când, în urma Tratatului de la Craiova, România a fost constrânsă să cedeze Bulgariei, Cadrilaterul. În perioada interbelică, Balcicul a prilejuit multor artiști cunoașterea de sine,…

Expoziție tematică la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei: „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”

16 decembrie 2021
Din 25 februarie 2022 „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei” Ligia Macovei este o artistă a cărei vibrație specifică se resimte în fiecare creație a sa. Tehnica dobândită prin studiul intens și talentul indubitabil îi permit o libertate inegalabilă în exprimare și o sensibilitate profundă. Este o prezență unică prin transpunerile pline de jocuri cromatice saturate și complexe. Dinamica operei este garantată de autenticitatea și originalitatea proiecției sale. Adoptă o varietate de trasee stilistice și pensulații diferite. Paleta impresionantă de culori relevă curajul și sinceritatea sa de a transpune pe un suport material o lume plină de înțelesuri și…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Bucureştiul văzut de Iosif Berman”

13 decembrie 2021
Începând din 6 aprilie 2022   Bucureştiul văzut de Iosif Berman Bucureştiul este un oraș într-o continuă schimbare, iar cel mai bine a surprins această schimbare aparatul de fotografiat. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea orașul se transformă într-o capitală europeană, atât la nivel social cât și la cel al aspectului, migrând de la orașul oriental către cel occidental. Schimbarea se va produce atât în context micro, în cadrul mediului familial, iar un loc important în acest domeniul îl va reprezenta arhitectura, în special cea exterioară, iar stilurile se vor succede periodic, transformând Capitala într-o veritabila școală…

Expoziție tematică la Muzeul Theodor Aman: „AMAN ÎN PLEIN-AIR”

13 decembrie 2021
Din 7 aprilie 2022 AMAN ÎN PLEIN-AIR (Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman) Muzeul „Theodor Aman” îşi va aştepta admiratorii în 2022 la o nouă expoziţie temporară – „ AMAN ÎN PLEIN-AIR – Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman”, care va avea vernisajul joi, 7 aprilie 2022 şi va rămâne la dispoziţia publicului până pe 31 martie 2023. Aducem în atenţia vizitatorilor o parte dintre cele mai spectaculoase peisaje ale artistului, care sunt focusate în general pe grădini, în special pe fermecătoarea grădină proprie, dar şi instantanee din parcuri celebre din ţară sau din străinătate, în…

Expoziție tematică la Muzeul Nicolae Minovici: „Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese”

8 decembrie 2021
Începând din 12 august 2022   Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici Expoziția Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici invită publicul către observarea metodelor de autoreprezentare a tinerei Principese Maria la începutul secolului XX în contextul portretisticii. În Capela Muzeului Minovici au fost expuse 11 fotografii cu tânăra Principesă, poziționate de colecționarul și medicul legist Nicolae Minovici într-un cadru tainic, de însemnătate spirituală. Fotografiile Mariei din Capela vilei-muzeu o reprezentau în ipostaze apropiate de portretul ctitoricesc întâlnit în pictura murală a bisericilor ortodoxe, de pildă, ținând în mâini macheta mănăstirii…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Elena Surdu Stănescu – expoziție de sculptură”

6 decembrie 2021
Din 9 septembrie 2022 „Elena Surdu Stănescu – expoziție de sculptură„ Pentru anul 2022, Secția Artă a Muzeului Municipiului București pregătește două expoziții inedite, dedicate unor femei-sculptor. De-a lungul secolelor sculptura a fost considerată o tehnică artistică destinată exclusiv bărbaților, pentru că presupune mult efort fizic. Depășind multe prejudecăți, femeile se vor afirma în forță în arta modernă iar în România o artistă venită de la Chișinău și stabilită la București va deveni o deschizătoare de drumuri. Este vorba de Milița Petrașcu, prietenă a lui Constantin Brâncuși și cea care a fost admirată constant de Regina Maria, pentru talentul ei…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi”

5 decembrie 2021
Din 14 septembrie 2022 „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi” Afirmată în perioada interbelică, Henriette Cihoschi (1911-1999) a studiat la École des Beaux-Arts din Paris, cu Henri Bouchard, apoi cu Léon Sicard și Alexandre Descatoire și la Academia de Arte Frumoase din București, sub îndrumarea maeștrilor Oscar Han și Corneliu Medrea. Personalitatea acestei sculptorițe puțin cunoscute publicului a fost evocată în volumul ce i-a fost dedicat – Henriette Cihoschi, coordonat de către Paul Emanuel Gălățescu și Andrei-Paul Stăncioiu, publicat la Editura Ararat în 2020. Cei doi autori au propus Muzeului Municipiului București organizarea unei expoziții care să prezinte câteva dintre creațiile…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Doina Lie 2022 – expoziție jubiliară”

4 decembrie 2021
Din 14 octombrie 2022 „Doina Lie 2022 – expoziție jubiliară” La inițiativa Asociației Doina Lie, Secția Artă a Muzeului Municipiului București propune organizarea unei expoziții dedicate acestei sculptorițe în toamna anului 2022, la etajul Palatului Suțu. Doina Lie este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București cu două lucrări (Plutașul, bronz, 56 x 44 x 28 cm, nr. inv. 1119 și Portret, bronz, 34 x 27 x 21 cm, nr. inv. 4553) – care vor fi incluse în selecția acestui proiect expozițional. Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, Doina Lie (1929-2012) a absolvit Institutul de Arte…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Moda la Porțile Levantului”

3 decembrie 2021
Începând din 27 octombrie 2022   MODA LA PORȚILE LEVANTULUI Zona geografică, istorică şi culturală a Levantului, respectiv aria situată pe malurile Mediteranei Orientale şi ale Mării Negre, în Orientul Apropiat, Caucaz şi Balcani, este locul de origine al marilor civilizaţii – asiriană, babiloniană, egipteană, bizantină, greacă şi otomană – locul de origine al celor mai multe inovaţii culturale, al științelor și al artelor. Ca urmare a deschiderii relațiilor dintre Franța și Înalta Poartă, în prima jumătate a veacului al XVI-lea, mai ales ca urmare a bătăliei de la Mohács (29 august 1526) care va asigura libertatea religioasă a creștinilor…

Expoziție tematică de pictură: „Orient versus Occident”

2 decembrie 2021
Din 17 decembrie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Orient versus Occident” Muzeul Municipiului București invită publicul să vadă marea expoziție tematică de pictură „Orient versus Occident”. Expoziția va putea fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), începând cu data de 17 decembrie 2021, ora 10.00. În continuarea seriei expozițiilor anuale organizate de Pinacoteca București, Secția Artă a Muzeului Municipiului București propune organizarea unui compendiu patrimonial din colecția Pinacotecii București, menit să ilustreze și să clarifice pe cât posibil conotațiile conceptelor de Orient și Occident și cum au influențat acestea arta plastică…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”

2 decembrie 2021
Din 3 noiembrie 2022 „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu” După întoarcerea de la studii din Italia (1845 – 1851), cea mare parte din activitatea artistică a lui Gheorghe Tattarescu și cea mai cunoscută a fost dedicată artei religioase, cu peste 50 de astfel de ansambluri picturale, unde a dezvoltat un stil personal, între academismul italian şi iconografia tradiţională postbizantină, activitate care îl va consacra ca cel mai important pictor muralist modern din țara noastră. Muzeul Municipiului București va completa această imagine dezvăluind, prin expoziția ,,Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, o latură a complexității vieții cotidiene a…

Expoziția tematică la Palatul Suțu: „Expoziție-semnal: Pia Massaci”

2 decembrie 2021
Din 4 noiembrie 2022 Expoziție-semnal: Pia Massaci Născută în 1908, la Constanţa, Pia Massaci este o artistă mai puțin cunoscută, a cărei viață și operă se află în curs de cercetare. Pia Massaci este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București cu trei lucrări (Piața Matache Măcelaru, Flori și Palatul Elisabeta), dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021. Inițiativa MMB a fost apreciată de către urmașii artistei, care s-au oferit să contribuie la această cercetare inițiată de reprezentanții muzeului, în vederea…

Expoziția outdoor: „Marile Bătălii ale Primului Război Mondial. Campania 1916. Apărarea Bucureștiului pe crestele Carpaților de Curbură”

2 decembrie 2021
Din 10 decembrie 2021 EXPOZIȚIE OUTDOOR LA PALATUL SUȚU „Marile Bătălii ale Primului Război Mondial. Campania 1916. Apărarea Bucureștiului pe crestele Carpaților de Curbură” Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 10 decembrie 2021, o nouă expoziție outdoor prezentată pe gardul Palatului Suțu, realizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni în parteneriat cu MMB: „Marile Bătălii ale Primului Război Mondial. Campania 1916. Apărarea Bucureștiului pe crestele Carpaților de Curbură”. În luna în care celebrăm Ziua Națională a României sunt aduse în prim plan vestigiile câmpurilor de bătălie din Primul Război Mondial din Carpații de sud-est, uriașe…

Expoziția tematică „Monumentele României Mari din București”

26 noiembrie 2021
Din 8 decembrie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Monumentele României Mari din București” Începând cu data de 8 decembrie 2021, ziua deschiderii sale la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu nr. 2), expoziția „Monumentele României Mari” propune publicului vizitator o excursie oferită de Muzeul Municipiului București prin orașul nostru interbelic, atunci când au fost ridicate monumente și statui care să păstreze memoria celor care s-au jertfit în Marele Război pentru atingerea idealului național. „Pentru atingerea idealului național, efortul participării României la Marele Război a fost unul nemaîntâlnit, în care resursa financiară a depășit 70 de miliarde de lei aur,…

Expoziție tematică: „Detalii semnificative: EVANGELIA TAKA”

5 noiembrie 2021
Din 25 noiembrie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL NICOLAE MINOVICI Detalii semnificative: EVANGELIA TAKA   Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă contemporană la expoziția Detalii semnificative: EVANGELIA TAKA, organizată la Muzeul Dr. Nicolae Minovici în perioada 25 noiembrie 2021 – 15 mai 2022. Expoziția personală a acestei artiste de origine greacă activă la București este găzduită de Sala de conferințe a Muzeului Minovici. Născută la Salonic, Evangelia Taka se numără printre absolvenții Universității Naționale de Arte din București, Secția Pictură (licența în 2013 și masterul în 2015). Evangelia Taka surprinde, în această expoziție cu picturi de dimensiuni ample, detalii…

Expoziție tematică: „Margareta Sterian. Realism magic – Ipostaze”

27 octombrie 2021
Din 27 octombrie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Margareta Sterian. Realism magic – Ipostaze” Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați începând cu data de 27 octombrie 2021 expoziția „Margareta Sterian. Realism magic – Ipostaze”. Expoziția organizată în spațiul rezervat Pinacotecii, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), va prezenta, în integralitatea ei, donația oferită MMB în anul 2020 de domnul Mircea Barzuca. Alături de cele 50 de picturi oferite recent muzeului, în parcursul expozițional se vor regăsi și câteva dintre picturile și desenele realizate de Margareta Sterian care se află de mai mult timp în patrimoniul…

Expoziție tematică: „Cărți vechi și rare din epoca domniilor fanariote”

22 octombrie 2021
Din 22 octombrie 2021 Expoziție la Palatul Suțu „Carte rară din epoca domniilor fanariote”                                                                                                 Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția „Carte rară din epoca domniilor fanariote”, care va fi deschisă pe data de 22 octombrie, ora 10.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2). În anul 2021 s-au…

Expoziție tematică – „Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună”

20 octombrie 2021
  Expoziție la Palatul Suțu „Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună” Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), începând cu data de 20 octombrie 2021, expoziția tematică „Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună”. «Indiferent de mijloacele prin care personajul romantismului este descris – fie că este îndrăgostitul lui Goethe, tânarul Werther și iubirea lui pentru Lotte din „Suferințele tânărului Werther”, fie că este lunga poveste de iubire dintre Fusun și Kemal din „Muzeul inocenței” al lui Pamuk sau „Charlotte la Weimar” a lui Thomas Mann – acesta este portretizat printr-o analiză…

Expoziție tematică: „Simboluri în antiteză. Când Iluzia dorește Puterea, iar Cunoașterea devine Speranță”

6 octombrie 2021
Din 6 octombrie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Simboluri în antiteză. Când Iluzia dorește Puterea, iar Cunoașterea devine Speranță” S-a vorbit adesea despre o Românie tributară fenomenului numit „formă fără fond”, sau, cum poate ar spune omul obișnuit, «brânză bună în burduf de câine». Altfel spus, țara noastră a cunoscut, cel puțin în secolul al XX-lea, suficiente inadecvări, hrănind antiteze surprinzătoare chiar şi pentru o singură generație. Trecând pragul acestei expoziții, ne dorim ca Vizitatorul să devină un Explorator, care trebuie să aibă puțin vocabular semantic privind istoria, precum și înțelegere pentru propriile-i imagini în oglindă. Noul proiect expozițional…

Expoziție tematică: „Instrumente astronomice artizanale”

17 septembrie 2021
Din 17 septembrie 2021 Expoziție la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu „Instrumente astronomice artizanale”                                                                                               Începând cu data de 17 septembrie 2021, de la ora 14.00, Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați o nouă expoziție tematică la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, de această dată dedicată instrumentelor astronomice artizanale. „În lumea aceasta mare…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Corneliu Baba – Atelier”

26 august 2021
Din 15 septembrie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Corneliu Baba – Atelier” Expoziția „Corneliu Baba – Atelier” prezintă publicului pictură, artă grafică și obiecte din atelierul artistului, integrate într-o scenografie de expunere care va încerca să reconstituie atmosfera creatoare din atelierul marelui pictor român. Un număr impresionant de lucrări vor fi selectate din arhiva/ colecția pictorului, din toate perioadele de creație, pentru a construi un demers relevant pentru cel ce a fost și poate încă mai este un reper important al artei românești contemporane. Conceptul expozițional este elaborat de doamna Maria Muscalu Albani în colaborare cu Secția Artă a…

Expoziția tematică „Ecaterina Vrana: UnSeen”, la Muzeul Nicolae Minovici

1 iulie 2021
Din 9 iulie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL NICOLAE MINOVICI ECATERINA VRANA: UnSeen Muzeul Municipiului București vă invită la deschiderea expoziției „Ecaterina Vrana: UnSeen” în ziua de vineri 9 iulie 2021, la Muzeul Nicolae Minovici. Artista Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Universul artistei este remarcabil printr-un adevărat alfabet vizual propriu, dar și prin emoția puternică pe care o revarsă compozițiile sale simbolice redate într-un stil postmodernist. Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin…

Expoziție tematică: Arta ca exercițiu. Desenele lui Theodor Aman

7 iunie 2021
Din 17 iunie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL AMAN ARTA CA EXERCIȚIU. DESENELE LUI THEODOR AMAN Anul 2021 marchează două momente importante legate indisolubil de existenţa lui Theodor Aman: aniversarea a 190 de ani de la naşterea artistului (20 martie 1831) şi comemorarea a 130 de ani de la moartea acestuia (19 august 1891). Muzeul care-i poartă numele, găzduit în casa construită chiar de Aman în anii 1868-1869 şi tezaurizând impresionanta colecţie a familiei, şi-a obişnuit publicul fidel cu câte un eveniment anual major, cu prilejul căruia vin la întâlnirea cu iubitorii de artă componente ale colecţiei, care nu pot…

Obiectul lunii la Muzeul Victor Babeș: „Curs de Anatomie Patologică Generală, 1921”

2 iunie 2021
Din 2 iunie 2021 Obiectul lunii la Muzeul Victor Babeș Curs de Anatomie Patologică Generală, 1921 În momentul venirii lui Victor Babeș la București, medicina românească era reprezentată mai ales de elevii școlii medicale înființate de Carol Davila, aceștia făcând față onorabil problemelor de practică medicală curentă, în timp ce activitatea științifică era aproape inexistentă, iar marile progrese obținute de știința medicală mondială nu-și puteau găsi aplicațiile practice în igiena și profilaxia bolilor infecțioase sau a altor afecțiuni cu largi implicații sociale, ca pelagra. Opinia publică românească era la curent cu descoperirile pasteuriene, în special cu vaccinarea antirabică. Victor Babeș…

Microexpoziție la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: „Luna copiilor”

2 iunie 2021
Din 2 iunie 2021 MICROEXPOZIȚIE LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI „Luna copiilor” „Există un apogeu exuberant, învoit și baroc, al copilăriei, care nu poate fi atins decât în lumea satului, și există, de altă parte, aspecte tainice, orizonturi și structuri secrete ale satului, care nu pot fi sesizate decât în copilărie”. Am reprodus mai sus cuvintele filosofului Lucian Blaga, rostite cu ocazia discursului ținut la primirea sa în Academia Română, Elogiul satului românesc (1937), cosinderându-le un reper pentru propunerea tematicii acestei luni ce marchează începutul verii. Copilăria e legată de joc, de o gândire magică, de posibilități infinite și, consecutive,…

Expoziție tematică: România în aquaforte, văzută de Anton Kaindl

26 mai 2021
Din 9 iunie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „ROMÂNIA ÎN AQUAFORTE, VĂZUTĂ DE ANTON KAINDL” Organizarea unei expoziții dedicată lui Anton Kaindl este întotdeauna un eveniment special. Publicul va avea ocazia să vadă ultimele gravuri realizate de acesta și lăsate moștenire oamenilor care l-au îngrijit în ultimii ani de viață. Astfel, cu câteva zile înainte să moară, Kaindl lasă moștenire familiei Obreja, care i-a oferit găzduire și devotament, un album cu peste 200 de gravuri și 800 de acuarele. Testamentul stipula ca ultimele lucrări din opera sa și drepturile de autor să revină Silviei Obreja. Albumul cu gravuri a…

Expoziția tematică „Piatra în Epoca Omului”

24 mai 2021
Din 28 mai 2021 EXPOZIȚIA TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU „PIATRA ÎN EPOCA OMULUI” (Apa trece, pietrele rămân…) Piatra a însoțit dintotdeauna Omul. Peste 99% din istoria umanității a fost cioplită în piatră. Restul a fost șlefuită, gravată, sculptată sau scrisă. Tehnologia a început odată cu prima așchie sărită și apoi a evoluat lent, fără schimbări majore, pentru o perioadă de peste 3 milioane de ani, denumită și epoca pietrei vechi (sau Paleolitic). În acest timp, piatra a oferit adăpost, a fost cioplită pentru confecționarea armelor și uneltelor sau a servit ca „șevalet” pentru picturile rupestre. Oamenii au început să inoveze…

Expoziție outdoor: „La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român”

7 mai 2021
Din 14 mai 2021 Expoziție outdoor la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu  „La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român” Muzeul Municipiului București invită publicul să parcurgă, în perioada 14 mai – 31 decembrie 2021, expoziția outdoor „La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român”, prezentată la Observatorul  Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Muzeul Municipiului București. Expoziția cuprinde panouri cu informații despre zborul misiunii Soyuz 40 însoțite de imagini ce pot fi văzute pe gardul Observatorului Astronomic (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21). În primăvara anului 1981, Dumitru Prunariu și colegul său de zbor, cosmonautul sovietic Leonid…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”

5 mai 2021
Din 19 mai 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „CIVILIZAȚIA GUMELNIȚA. VIAȚA ÎN SUD-ESTUL ROMÂNIEI ACUM 6500 DE ANI”   O mare parte a așezărilor gumelnițene erau de tip tell (movilă antropică) indicând o locuire intensă pe același amplasament, în apropierea surselor de apă, de multe ori pe promontorii cu poziție dominantă. Cultura materială a acestor populații este una bogată și deosebit de interesantă, diversificată, evidențiind un nivel ridicat al cunoștințelor tehnice. Ceramica de foarte bună calitate prezintă forme foarte variate cu decor incizat, plastic sau pictat cu grafit, alb sau roșu. Studiul ceramicii a ocupat un loc privilegiat de-a…

Obiectul lunii la Muzeul Victor Babeș : Decorația Legiunea de onoare, în grad de ofițer

5 mai 2021
Din 5 mai 2021 OBIECTUL LUNII LA MUZEUL VICTOR BABEȘ DECORAȚIA LEGIUNEA DE ONOARE, IN GRAD DE OFIȚER                                                                                                                                                                     Printre numeroasele distincții românești (Coroana României), austriece (Coroana de fier), ruseşti (ordinul „Sfânta Ana”), bulgărești („Meritul civil”) sau poloneze („Vulturul alb”), primite de savantul român Victor Babeş, la un loc de cinste se află „Legiunea de Onoare”, acordată de statul francez merituosului nostru om de știință. „Legiunea de onoare” a fost de la înființarea ei de către Napoleon în 1802 și până astăzi cea mai înaltă decorație franceză. Napoleon, prim-consul la data înființării acestei decorații (19 mai 1802), dorea să înlocuiască…

Micro-expoziție la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: „Ateliere ceramice moderne”

5 mai 2021
Din 5 mai 2021 MICRO-EXPOZIȚIE LA MUZEUL Dr. NICOLAE MINOVICI „Ateliere ceramice moderne din colecția Minovici: Troița și Gheorghe Niculescu, Frații Tompa și Atelierele Domeniile Coroanei”  Expunerea ceramicii a căpătat rol dublu-decorativ în expunerea gândită de medic. O dată, prin decorativismul pieselor în sine, bogat încărcate, sugestive simbolic, cu decorul tradițional geometrizant, liniar sau floral, în culori cu precădere sobre, respectiv, prin noile asocieri cromatice și decorativismul modernizat propus de atelierele proaspăt înființate ce recurgeau în special la reprezentarea figurii umane și a tratărilor naturaliste, cât și a introducerii iconografiei religioase. În al doilea rând, rolul decorativ e sugerat de…

Expoziție tematică la Muzeul Macovei: Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi

28 aprilie 2021
 Din 14 mai 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL MACOVEI „LIGIA MACOVEI ȘI LIRICA LUI TUDOR ARGHEZI” Opera Ligiei Macovei este impresionantă prin bogăţia stilistică, coloritul puternic şi accentele utilizate. Se remarcă înclinaţiile expresioniste din detaliile lucrărilor sale, artista preluând elemente pline de forţă şi culoare, care dau expresivitate compoziţiei, dar și priceperea ei de a construi, prin simple linii, imagini pline de înţelesuri şi simboluri. Rafinamentul tehnicii şi spontaneitatea sunt calităţile operei sale. Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” conține numeroase lucrări semnate de artistă, realizate în diverse tehnici (ulei, tehnică mixtă, acuarelă și guașe). Renumită pentru ilustrațiile realizate…

Expoziție tematică la Vila cu Clopoței: „100%.RO” la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

17 aprilie 2021
Din 23 aprilie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA „VILA CU CLOPOȚEI” „100%.RO” LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI Care este legătura dintre haute couture și arta populară românească? Dar între moda occidentală și meșteșugul tradițional românesc? Veți putea descoperi răspunsul la aceste întrebări vizitând noua expoziție tematică de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – „100%.RO”. Creatorul de modă francez Philippe Guilet a colaborat împreună cu numeroși meșteri români pentru a realiza în 2011 colecția 100%.RO – Prejudecăți. Înlăturând orice prejudecăți legate de cultura românească, Guilet a creat o colecție vestimentară menită să pună în valoare creația actuală și tradiția…

Expoziție tematică la Muzeul Storck: „Grădina Paradisului. Desene pregătitoare”

17 aprilie 2021
Din 5 mai 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK „GRĂDINA PARADISULUI. DESENE PREGĂTITOARE”   Construcția spectaculoasei case Storck a început în anul 1911, iar între anii 1913 și 1917, Cecilia Cuțescu Storck decorează interiorul cu numeroase picturi, de inspirație simbolistă, având ca subiect figuri feminine și o vegetație luxuriantă, paradisiacă, mai ales în zona holului casei. Artista alege să picteze pereții casei în encaustică, deoarece culorile obținute sunt mai intense și mai vibrate. Pictura din holul mare al casei a fost probabil inspirată şi de călătoriile ei în Spania, unde a vizitat numeroase palate nobiliare, înconjurate de grădini pe care…

Obiectul lunii aprilie la Muzeul Victor Babeș: Albumul Institutului de Patologie și Bacteriologie

1 aprilie 2021
Din 1 aprilie 2021 Obiectul lunii aprilie la Muzeul Victor Babeș Albumul Institutului de Patologie și Bacteriologie, sfârșit de secol XIX Victor Babeș, medic, bacteriolog și anatomopatolog, creatorul școlii române de morfopatologie și microbiologie, s-a născut la Viena, la 28 iulie 1854. Mama sa era austriacă, iar tatăl, bănățeanul Vincențiu Babeș era avocat și militant pentru drepturile românilor transilvăneni. Totodată, Vincențiu Babeș a fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române. Victor Babeș a terminat studiile gimnaziale la Lugoj. Inițial, a fost atras de actorie, dar a decis să studieze medicina după moartea surorii sale de ftizie. Astfel, chiar dacă…

Microexpoziție lunară la Muzeul Minovici: Albumul Vilei cu clopoței

1 aprilie 2021
Din 1 aprilie 2021 Microexpoziții lunare la Muzeul Minovici Albumul Vilei cu clopoței Muzeul de Artă Populară „Dr. N. Minovici” prezintă în luna aprilie a acestui an un obiect inedit, o sursă de documentare rară, un păstrător al memoriei: un album cu fotografii de epocă ale Muzeului de Artă Națională dăruit Municipiului București de către omul de știință, colecționarul și fondatorul muzeului. Prezentarea documentelor fotografice e realizată prin intermediul unui scurt film integrat circuitului muzeal ca un ghid către vizualizarea expoziției. O parte din fotografii au fost realizate la Institutul Foto-Tehnica condus de Nicu (Nicolae) Țațu (Tzatzu), un fotograf puțin…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: „Cartografieri Textile”

19 martie 2021
Din 9 iunie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI CARTOGRAFIERI TEXTILE   Începând de miercuri, 9 iunie 2021, de la ora 10.00, vă invităm să vizitați expoziția temporară „Cartografieri Textile”, realizată de Universitatea Națională de Arte București – Departamentul Arte Textile și Design Textil, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Aceasta se va putea vizita la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Sala de conferințe) în perioada 9 iunie – 4 iulie 2021. „Expoziţia CARTOGRAFIERI TEXTILE transformă spaţiul expoziţional ȋntr-un spaţiu viu, interactiv aducând ȋn atenţia  publicului o multitudine de forme aparţinând mediului  textil, aflate ȋntr-un melanj…

Obiectul lunii martie la Muzeul Victor Babeș: microscopul „Carl Zeiss Jena”

2 martie 2021
Din 3 martie 2021 Obiectul lunii martie la Muzeul Victor Babeș Microscopul „Carl Zeiss Jena” Victor Babeş, cel mai important savant român, a căutat toată viaţa armonia: organismului uman, a sufletului, a spiritului. Cochetând cu poezia, şi-a dorit – adolescent fiind – să urmeze o carieră artistică. În cele din urmă şi-a dedicat întreaga viață cercetării celor mai mici ființe existente, bacteriile. Acestea erau cunoscute de mult timp, descoperitorul lor fiind Anton van Leeuwenhoek (1632-1723), un biolog olandez, inventatorul microscopului. Tot Leeuwenhoek este primul care descoperă, cu ajutorul aparatului inventat de el, bacteriile, în 1676. Denumirea microscopului este dată de…

Microexpoziție la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici: piese de podoabă

2 martie 2021
Din 3 martie 2021 Microexpoziții la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici Piese de podoabă din colecția Muzeului Nicolae Minovici Podoabele, în general, sunt obiecte de mici dimensiuni, de cele mai multe ori prețioase, ce pun în valoare atât ansamblu vestimentar și pe persoana care le poartă, reliefând totodată și statutul social al acesteia. Atributele vestimentare specifice fiecărui grup social sau al nivelului de vârstă subliniau statutul prin găteala capului, prin decorul și cromatica pieselor de port și podoabă. Diferenţele de vârstă şi starea civilă erau marcate prin pieptănătura şi acoperământul capului. Fata care ieşea la horă pentru prima…

Expoziție tematică la Palatul Suțu – „Cu bicicleta prin alte timpuri”

16 februarie 2021
Din 5 martie 2021 Expoziție tematică la Palatul Suțu „Cu bicicleta prin alte timpuri”   La început de primăvară, când posesorii de biciclete se gândesc deja la viitoarele trasee, Muzeul Municipiului București vă invită să cunoașteți istoria acestui vehicul, devenit astăzi indispensabil pentru mulți. Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri”, care va fi deschisă începând cu data de 5 martie 2021, ora 10.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), va prezenta unele elemente interesante, poate mai puțin cunoscute, despre aspectul bicicletelor de la începutul existenței lor, precum și evoluția acestora în timp. Deşi târziu pe scala evoluţiei…

Expoziție tematică „Tudor Vladimirescu și memoria culturală a Revoluției din 1821”

16 februarie 2021
Din 3 martie 2021 Expoziție tematică la Palatul Suțu „Tudor Vladimirescu și memoria culturală a Revoluției din 1821” Începând cu data de 3 martie 2021, ora 10.00, Muzeul Municipiului București invită publicul la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2) pentru a parcurge expoziția tematică dedicată momentului istoric 1821 și personalității lui Tudor Vladimirescu. Zavera din 1821 are o semnificație aparte în istoriografia românească, dată de numeroasa bibliografie dedicată atât desfășurării evenimentelor, cât și conducătorului revoluției. Studiile și volumele dedicate se grefează pe mai multe direcții: caracterul mișcării, implicațiile sociale, omagii aduse liderului revoluției și consecințele evenimentelor, majoritatea în siajul…

Obiectul lunii februarie la Muzeul Victor Babeș – Laudatio (1880)

4 februarie 2021
Din 4 februarie 2021 Obiectul lunii februarie la Muzeul Victor Babeș Laudatio – emisă de Universitatea din Viena, 1880 Muzeul Victor Babeș a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș.  Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteorologie și le-a expus în parterul casei sale, pe care a donat-o Primăriei Capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată…

Microexpoziție la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: „De la academism la impresionism în pictura colecției Nicolae Minovici”

29 ianuarie 2021
Din 3 februarie 2021 Microexpoziții lunare la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici „De la academism la impresionism în pictura colecției Nicolae Minovici” Capul de Arab și peisajele marine semnate de tânărul Nicolae Minovici au fost realizate într-o perioadă în care academismul în artă își făcuse simțită prezența în atmosfera culturală românească. Mulți dintre pictori, sculptori sau arhitecți își completau pregătirea artistică în capitala Franței, sau în aceea a Italiei, urmând și alte călătorii de studii. Canonul clasic studiat în patria Renașterii era supus ulterior unor principii academiste. Portrete ale marilor personaje istorice, scene de război, atenție la detalii și o…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Margareta Pâslaru – Longevitate creatoare”

26 ianuarie 2021
Motto: În tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim ‘numele’ spre binele altora… (Margareta Pâslaru) Din 26 februarie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Margareta Pâslaru – Longevitate creatoare La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio. Expoziția intitulată Longevitate creatoare își propune să valorifice cariera de excepție a Margaretei Pâslaru, un artist…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: „Artiști la muzeu” (Ediția a II-a)

23 ianuarie 2021
Din 24 februarie 2021 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI „ARTIȘTI LA MUZEU” (Ediția a II-a) Deschisă în Sala de conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici, expoziția intitulată „Artiști la Muzeu” continuă demersul inițiat de Muzeul Municipiului București în anul 2016 și oferă publicului interesat de artă contemporană ocazia să descopere dintr-o altă perspectivă activitatea unor muzeografi și restauratori, a căror misiune este aceea de a proteja și pune în valoare obiectele de patrimoniu, dar care, în paralel cu această responsabilitate majoră, construiesc propriul univers artistic. Această expoziţie de grup este organizată cu participarea artiștilor: Dinu…

Microexpoziții lunare la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

6 ianuarie 2021
Din 6 ianuarie 2021  Microexpoziții lunare la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici: Stilul Biedermeier (secolul XIX-XX) Începând cu data de 6 ianuarie 2021 debutează la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, din componența Muzeului Municipiului București, un proiect expozițional care se va desfășura pe parcursul întregului an 2021, scopul fiind acela de a aduce în atenția publicului obiecte deosebite din patrimoniu și prezentarea lor, inclusiv prin oferirea unor detalii de context. Aceste microexpoziții se vor desfășura de-a lungul unei luni calendaristice și continuă, într-o cheie distinctă, proiectul „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”,…

Expoziție tematică la Observatorul Astronomic: „Mai aproape de Marte”

2 decembrie 2020
Din 2 decembrie 2020 Expoziție tematică la Observatorul Astronomic  Mai aproape de Marte Muzeul Municipiului București invită publicul să descopere în interiorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu nr 21) o expoziție temporară dedicată planetei Marte. Realizată cu ocazia apropierii acestei planete de Pământ, expoziția este la unison cu observațiile care se pot face seara prin instrumentele de la Observatorul Astronomic. Publicul are ocazia să vadă în mod direct planeta și, în același timp, prin ochii sondelor spațiale care au fost acolo. „Marte – următorul nostru cămin planetar. Atunci când va decide să părăsească Pământul, omenirea nu va…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Obiectul lunii decembrie – Furca de tors

27 noiembrie 2020
Din 2 decembrie 2020 Expoziție tematică la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici Obiectul lunii decembrie – Furca de tors Figura feminină prezintă un aspect central al expunerii muzeului așa cum a fost concepută de Nicolae Minovici, fondatorul muzeului de artă populară la începutul secolului trecut. Atât de importantă e figura tradițională a femeii în acest spațiu regizat, încât i-a fost de altfel dedicat un templu. Camera fetei, numită și camera miresei, era în trecut împodobită cu obiecte din zestre de nuntă, dota construită în parte de mâinile fetelor. O figură tradițională, în sensul delimitării clare a ocupațiilor feminine…

Expoziție tematică: Olimpiada de Benzi Desenate – Editia I

19 noiembrie 2020
Din 1 decembrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU OLIMPIADA DE BENZI DESENATE – Ediția I Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 1 Decembrie 2020, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr 151), lucrări prezentate sub genericul Olimpiada de Benzi Desenate – Editia I. Expoziția prezintă publicului lucrările câștigătorilor care au participat la competiție pe parcursul acestui an. Pentru a respecta măsurile sanitare dispuse de autoritățile de sănătate publică, vernisajul și gala de premiere se vor transmite online marți, 1 decembrie 2020, ora 10:00, pe paginile de Facebook: Olimpiada de benzi desenate și Casa Filipescu-Cesianu. Spiritul…

Expoziția tematică „De la anatomia artistică la opera finită”

19 noiembrie 2020
Din 9 decembrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU DE LA ANATOMIA ARTISTICĂ LA OPERA FINITĂ   Expoziția anuală a Pinacotecii Municipiului București se va deschide la Palatul Suțu în luna noiembrie 2020. Conceptul pornește de la definiția anatomiei artistice, aceasta fiind știința care studiază din punct de vedere estetic relațiile dintre dimensiunile, reliefurile și proporțiile corpului uman, jocul mușchilor, diferite atitudini și mișcări, cu scopul teoretizării și înțelegerii frumuseții. Reprezentarea corpului uman și portretistica în arta plastică presupun ca artistul să aibă serioase cunoștințe de anatomie, fiziologie, antropologie sau psihologie. Picturile, operele finite expuse cu această ocazie, sunt realizate…

Expoziție tematică la Palatul Suțu – „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”

31 octombrie 2020
Din 5 noiembrie 2020 EXPOZIȚIE  TEMATICA LA PALATUL SUȚU „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” Un proiect de antropologie vizuală Fotografii realizate cu drona de Cătălin D. Constantin Palatul Suțu, 5-29 noiembrie 2020   Expoziția propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor urbane europene. Declarația poate părea îndrăzneață, dar formularea trebuie înțeleasă mai întâi în sensul propriu al cuvintelor. Cea mai mare parte a fotografiilor care compun expoziția sunt imagini realizate cu ajutorul unei drone profesioniste, din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc. Dat fiind caracterul relativ recent al acestei tehnici de fotografiere aeriană, o expoziție care să pună…

Expoziția temporară „Când istoria folosește penița satirică”

30 octombrie 2020
Din 27 noiembrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Când istoria folosește penița satirică Istoria s-a folosit constant de penița satirică, fiind cunoscute încă din antichitatea clasică desenele graffiti din orașele romane, desene care satirizau nobili, împărați, funcționari sau pur și simplu oameni care aveau o fărâmă de putere, însă erau răi cu ceilalți. Însă alții erau preamăriți, precum gladiatorii preferați, tribunii populari sau pur și simplu erau transmise mesaje politice. Fenomenul a traversat și vremurile medievale, până la vestitul poet François Villon. În ceea ce privește zona țării noastre, avem cu certitudine primele semne satirice prin revistele tipărite încă…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: Pristolnicul, datat 1937

30 octombrie 2020
Din 1 noiembrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI Obiectul lunii: Pristolnicul, datat 1937 Gândită încă de la început ca muzeu, ,,Vila cu clopoței” rămâne unul dintre cele mai importante muzee de artă populară din România datorită varietății și valorii deosebite a colecțiilor care o alcătuiesc. Colecționarul Nicolae Minovici va pune bazele unei remarcabile colecții de artă populară constituită de-a lungul timpului prin achiziții și donații, alcătuită din piese de mobilier, piese de ceramică, piese de costum popular și, nu în ultimul rând obiecte de cult. Continuând proiectul inițiat de Muzeul de Artă Populară Dr.…

Expoziția tematică „Moda în Bucureștiul interbelic”

30 octombrie 2020
Din 18 noiembrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU MODA ÎN BUCUREȘTIUL INTERBELIC Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția tematică „Moda în Bucureștiul interbelic”, care va fi deschisă la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2) începând de miercuri, 18 noiembrie. Moda, un mesager discret și elegant, transmite prin mijloace de expresie plastică idealul uman și schimbările petrecute în societate. Costumul nu poate fi privit izolat, rupt de ambianța generală în care se naște, ci integrat stilului și societății din care face parte. Expoziția dedicată modei și evoluției sale vine în întâmpinarea întrebărilor publicului specialist sau îndrăgostit…

Expoziție eveniment la Palatul Suțu – „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere”

30 octombrie 2020
Din 5 noiembrie 2020 EXPOZIȚIE EVENIMENT LA PALATUL SUȚU „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere” Muzeul Municipiului București găzduiește în anul 2020 o expoziție-eveniment dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia. Prin organizarea acestei expoziții, în capitala României, se încearcă readucerea în matca națională a operei unei mari artiste din Moldova de pe malul stâng al Prutului. Valentina Rusu Ciobanu a fost o adeptă convinsă a stilurilor modernizatoare, experimentând, într-o formă foarte personală, post-impresionismul, expresionismul sau fovismul, ajungând la abstracționism și tatonând, într-un mod original, fotorealismul sau Pop Art, rămânând însă și o admiratoare a curentelor…

Eveniment expozițional: „Vizita bătrânei doamne. Portretul mamei artistului revine în locul creației”

9 octombrie 2020
Din 15 octombrie 2020 Eveniment expozițional la Muzeul Theodor Aman VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE. Portretul mamei artistului revine în locul creaţiei Muzeul Theodor Aman – Muzeul Municipiului București oferă publicului începând de joi, 15 octombrie 2020, orele 10.00, până duminică, 29 noiembrie 2020, orele 18.00, un eveniment expoziţional în premieră – „VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE. Portretul mamei artistului revine în locul creaţiei”. Cei care îl preţuiesc pe Theodor Aman au prilejul să descopere un portret din perioada de maximă maturitate a celui care a fost considerat pe tot parcursul vieţii sale cel mai bun portretist român. Lucrarea, realizată în 1880, o reprezintă…

Expoziție tematică: Obiectul lunii octombrie la Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Tiparul de caș – 1915

1 octombrie 2020
Din 1 octombrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI Tiparul de caș, 1915 – Obiectul lunii octombrie Muzeul Municipiului București vă invită la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici pentru a descoperi obiectul lunii octombrie, un obiect tradițional care a ocupat un loc important în arta lemnului la români. Artefactul propus de Muzeul Dr. Nicolae Minovici – tiparul de caș – era folosit în secolul XIX în mediul pastoral. Tiparul de caș poate fi confecționat din lemn de paltin, carpen, tei sau fag și este întâlnit în zonele pastorale din Moldova (îndeosebi în Vrancea),…

Piatra în Epoca Omului

15 septembrie 2020
VA URMA DIN 28 MAI 2021 Expoziție la Casa Filipescu-Cesianu Piatra în Epoca Omului Piatra a însoțit dintotdeauna Omul. Istoria relației dintre cei doi se pierde în negura timpului, iar o mare parte din existența umanității este legată indisolubil de tehnologiile prin care Omul a prelucrat Piatra. Toporul cioplit din Paleoliticul Inferior sau strada pavată din Bucureștii secolului XIX sunt repere ale gradului de civilizare. Stonehenge sau Biserica Densuș sunt evocări ale credinței. În Columna lui Traian sau Arcul de Triumf regăsim celebrarea unor idealuri. În tot volumul pietrelor de mormânt stă înmagazinată memoria celor duși. Prin acest proiect expozițional…

Expoziție-medalion: Cecilia Cuțescu Storck și Ligia Macovei, o relație inedită

10 septembrie 2020
Din 17 septembrie 2020 Expoziție-medalion la Muzeul Macovei „Cecilia Cuțescu Storck și Ligia Macovei, o relație inedită”, la Muzeul Macovei Expoziția-medalion „Cecilia Cuțescu Storck și Ligia Macovei, o relație inedită” poate fi vizitată începând cu data de 17 septembrie în cadrul muzeului care adăpostește Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38) de miercuri până duminică, 10.00 – 18.00 (ultima intrare 17.30). Ligia Macovei a studiat la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, la secţia de artă decorativă, avându-i ca profesori pe Jean Al. Steriadi, Cecilia Cuţescu Storck, Cornel Medrea şi pe arhitectul Horia Teodoru. Iniţial s-a…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – Ștergarul

29 august 2020
Din 1 septembrie 2020 Expoziție tematică la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici Obiectul lunii – Ștergarul În decursul lunii septembrie, echipa Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici – Muzeul Municipiului București continuă prezentarea patrimoniului etnografic în cadrul unui proiect menit să inițieze publicul în tainele meșteșugurilor vechi. La fel ca până acum, ne vom îndrepta atenția asupra materialelor și tehnicilor de producție, și mai ales asupra semnificației și uzului în contextul spațiului rural a unei piese speciale, ștergarul. Piesa care va fi expusă temporar în muzeu, ca subiect de analiză, este un ștergar îngust și lung din…

Expoziție tematică: „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru”

29 august 2020
Din 30 septembrie 2020 Expoziție tematică la Palatul Suțu „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru” Artistul Cornel Medrea (1888-1964) este recunoscut internațional pentru sculptura sa cu tente realiste și nelipsitele referințe la arta antică. Asemănat lui Aristide Maillol, numele lui Medrea este asociat cu arta românească modernă, dar și recunoscut pentru perseverența păstrarii specificului național plin de savoare artistică. Longevitatea, introspecția și măiestria i-au hărăzit maestrului posibilitatea de a crea în sentimentul epocii pe care o traversa. Momentele artistice definitorii sunt bine evidențiate printr-o evoluție a stilului care alternează prin influențele majore, fie ele de natură istorică sau personală: ronde-bosse-ul…

Expoziţie tematică „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”

14 august 2020
Din 2 octombrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” Expoziția „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” reunește 34 de lucrări de artă plastică din colecția Muzeului de Artă Brașov semnate Hans Mattis-Teutsch (10 linogravuri, 9 acuarele, 4 pasteluri, 8 lucrări de statuarie mică și 3 picturi de șevalet). Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale. Elaborarea treptată a unui limbaj plastic original, avangardist, este evidențiată prin intermediul linogravurilor, acuarelelor și pastelurilor expuse, veritabil laborator al creației în care artistul experimentează…

Expoziție tematică: Bandă desenată din perioada interbelică

6 august 2020
Din 7 octombrie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Din seria Maeștri ai benzii desenate românești BANDĂ DESENATĂ DIN PERIOADA INTERBELICĂ Partea I (1922-1939) Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine în luna octombrie 2020 la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București cu „Expoziția de benzi desenate din perioada interbelică”, partea I (1924 – 1939). La invitația autorului BD, Mihai I. Grăjdeanu, inițiatorul seriei „Maeștri ai benzii desenate românești”, colecționarul Andrei Szasz aduce în fața publicului o primă călătorie publicistică într-una dintre cele mai frumoase perioade istorice ale României. Perioada interbelică reprezintă una de aur pentru banda desenată pentru copii,…

Obiectul lunii august la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: Vaza cu motivul horei

29 iulie 2020
Din 1 august 2020 Expoziție tematică: Obiectul lunii august la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici Vaza cu motivul horei – atelierul urban Gheorghe Niculescu, Podul Băneasa Obiectul lunii august la Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” provine de la unul din atelierele moderne de ceramică care au funcționat în zona Podu Băneasa. Vaza de lut, pictată și smălțuită, prezintă o ornamentică specială: motivele antropomorfe în relief sunt redate în mișcare, în dansul horei. Pe spatele acestei piese de artă decorativă se află o ștampilă cu ajutorul căreia identificăm numele producătorului, Gheorghe Niculescu, artistul care a contribuit de…

Expoziție tematică: „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”

29 iulie 2020
Din 6 august 2020 Expoziție tematică la Muzeul Storck „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”   Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) – din componența Muzeului Municipiului București – vă invită să vizitați, începând cu data de 6 august, expoziția tematică „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”. Noua expoziție integrează 20 de lucrări deosebite din Colecția de artă grafică realizată de Carol Popp de Szathmári, rar expuse din cauza unor condiții speciale de conservare. Ele pot fi admirate chiar în interiorul muzeului, ca o continuare a conceptului expozițional de promovare a caselor – atelier…

Expoziție tematică: Muzeul Simu și Pinacoteca București

17 iulie 2020
Din 29 iulie 2020 Expoziție tematică la Palatul Suțu Muzeul Simu și Pinacoteca București   Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați la Palatul Suțu, începând cu data de 29 iulie 2020, expoziția tematică „Muzeul Simu și Pinacoteca București”. Deschisă la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), această expoziție prezintă un muzeu dispărut, duce mai departe povestea familiei Simu și oferă o imagine asupra colecționismului la începutul secolului XX. Muzeul Municipiului București păstrează atât obiecte de patrimoniu, cât și o valoroasă arhivă de la Muzeul Simu. Multe dintre operele de artă și documentele prezentate se află în patrimoniul…

Expoziție tematică: Reclama modelează lumea

14 iulie 2020
Din 24 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU RECLAMA MODELEAZĂ LUMEA Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 24 iulie 2020, la Palatul Suțu, expoziția „Reclama modelează lumea”. Puternic instrument de promovare, cu rolul de a convinge și de a câștiga încrederea potențialilor cumpărători, reclama este un element important care reflectă și poate schimba stilul de viață și evoluția gustului, modelează atitudinile și comportamentul, sau, de ce nu, poate promova obiceiuri nesănătoase. O combinație între comunicare și marketing, reclama a devenit rapid parte integrantă a oricărei afaceri, folosită pentru a crea o impresie memorabilă. Impactul…

Expoziție tematică: Tattarescu – Studii de perspectivă

2 iulie 2020
Din 8 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU TATTARESCU – STUDII DE PERSPECTIVĂ   În așteptarea redeschiderii Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu – în casa artistului din str. Domnița Anastasia, nr. 7, în sălile căreia va fi expusă opera majoră a pictorului Gheorghe Tattarescu (1820-1894) – și în proximitatea bicentenarului nașterii sale, Muzeul Municipiului București oferă publicului această expoziție de grafică „de nișă” a artistului, cu lucrări necunoscute sau foarte puțin cunoscute. Vizitatorii au astfel ocazia să exploreze un segment vizual inedit din biografia artistului, segment petrecut pe parcursul studiilor sale la Academia San Luca din Roma, Italia (1845 –…

Expoziție tematică: „Nicolae Grigorescu și poetica imaginii”

1 iulie 2020
Din 15 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU NICOLAE GRIGORESCU ȘI POETICA IMAGINII   Muzeul Municipiului București vă invită să admirați, în perioada 15 iulie – 30 august 2020, la Palatul Suțu, un număr de șase tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, care se adaugă și completează, într-un medalion special, expoziția tematică „Natură moartă, natură vie. Capodopere din colecția Pinacotecii Municipiului București”. <<Nicolae Grigorescu a plecat să-și continue pregătirea artistică la Paris, în anul 1861, când s-a înscris la École nationale supérieure des beaux-arts, studiind în această instituție puțin timp. Foarte rapid s-a alăturat grupului pictorilor de la Barbizon, manifestând…

Salon BD – Povești din București în benzi desenate

1 iulie 2020
Din 1 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU Salon BD – Povești din București în benzi desenate   Salonul BD – Povești din București în Benzi Desenate, Ediția A VII-A (1 iulie – 31 august 2020) revine la Palatul Suțu. În premieră, Salonul BD – „Povești din București în benzi desenate” se va desfășura în paralel în 3 muzee din 3 orașe diferite. Lucrările participanților vor fi expuse atât la Palatul Suțu din București cât și la Muzeul de istorie din Târgoviște și The Dracula Investigation Gallery din Sighișoara. Expoziția salonului reunește lucrări realizate de artiștii: Valentin Tănase, Sandu…

Expoziție tematică: Icoană pictată pe sticlă – Sfântul Ilie, Secolul XIX, Atelier Șcheii Brașovului

1 iulie 2020
Din 1 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI OBIECTUL LUNII: Icoană pictată pe sticlă – Sfântul Ilie, Secolul XIX, Atelier Șcheii Brașovului Icoana pe sticlă reprezentându-l pe Sfântul Ilie într-un car tras de doi cai, pe un nor divin, surprinde prin execuție și tehnică: un obiect de cult realizat într-o tehnică naivă, dar care atinge o expresivitate deosebită, icoana este un testimoniu al meșteșugului popular românesc vechi. În registrul de mai jos, ucenicul Elisei prinde cojocul aruncat de sfânt. Însă, ce ne surprinde mai tare este felul în care un țăran așezat în colțul…

Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu

15 iunie 2020
Din 15 iunie 2020 Expoziție tematică în aer liber Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu Muzeul Municipiului București oferă publicului, începând cu data de 15 iunie 2020, o expoziție outdoor instalată pe gardul Observatorului Astronomic ce poartă titlul „Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Lecturând conținutul afișat pe panouri, vizitatorii află istoria Observatorului din 1908 până în 2020 și pot vedea imagini de la importante evenimente astronomice observate de pe terasa și din cupola amiralului. În prezent, trecătorii știu că sediul observatorului este pe Bulevardul Lascăr Catargiu, la numărul 21, într-o clădire cunoscută drept „Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Dar…

Expoziție tematică la Palatul Suțu – Bucureștiul medieval al familiei Mavrocordat

10 iunie 2020
Din 3 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU BUCUREȘTIUL MEDIEVAL AL FAMILIEI MAVROCORDAT Muzeul Municipiului București invită publicul să descopere o nouă expoziție tematică la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) – „Bucureștiul medieval al familiei Mavrocordat” – care se va deschide vineri, 3 iulie 2020, începând cu ora 11.00. „Veacul domniilor fanariote, blamat de istorici mai ales pentru împilarea adusă claselor de jos, a intrat în conștiința națională drept o epocă neagră din trecutul țării. Aceasta fără a fi luate în considerare și beneficiile cultural-artistice pe care le-au adus foștii dragomani greci ai Sublimei Porți deveniți…

Expoziție outdoor la Palatul Suțu – Fenomenul Piața Universității 1990 – 30 de ani

9 iunie 2020
Din 13 iunie 2020 EXPOZIȚIE OUTDOOR LA PALATUL SUȚU  FENOMENUL PIAȚA UNIVERSITĂȚII 1990 – 30 DE ANI Expoziția outdoor „Fenomenul Piața Universității 1990 – 30 de ani” va putea fi vizionată pe gardul Palatului Suțu în perioada 13 iunie – 19 iulie 2020. Aceasta este o expoziție de fotografie documentară la 30 de ani de la demonstrația-maraton din Piața Universității, un fenomen în care studenții bucureșteni, în special, solicitau democratizarea reală a țării după evenimentele din decembrie 1989. Expoziția este realizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Câteva cuvinte despre expoziție, de la organizator:…

Expoziție tematică – Obiectul lunii iunie la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – Ia de Suceava

29 mai 2020
Din 1 iunie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI  IA DE SUCEAVA Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” prezintă Obiectul lunii iunie: Ia de Suceava Începând cu data de 3 iunie, Obiectul lunii iunie va putea fi văzut atât în mediul online, pe pagina de facebook a Muzeului Nicolae Minovici, cât și fizic, la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici. Programul și regulile pentru vizitare se pot găsi aici – http://muzeulbucurestiului.ro/redeschiderea-muzeului-municipiului-bucuresti/. Costumul popular este o marcă identitară a poporului român, fiind strâns legat de viața omului, de contextul social-istoric, de mediul geografic sau climatic în care…

Expoziție tematică online la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – Marama de Muscel

30 aprilie 2020
Din 1 mai 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ ONLINE LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI  MARAMA DE MUSCEL Pentru luna mai, Muzeul Municipiului București continuă proiectul Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici rezervându-l de această dată mediului online. Obiectul lunii Mai la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici Marama de Muscel  În luna mai, Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” prezintă publicului un nou obiect etnografic în cadrul proiectului Obiectul lunii, rezervat și de această dată în mediul online. Este vorba de marama de Muscel, o piesă de excepție din colecția medicului Nicolae Minovici care și-a propus…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – OUL DE PAȘTI

11 aprilie 2020
Din 1 aprilie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI  OUL DE PAȘTI Pentru luna Aprilie, Muzeul Municipiului București continuă proiectul Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici rezervându-l de această dată mediului online. Sărbătorile de Paște reprezintă atât pentru poporul nostru, cât și pentru alte comunități creștine un reper calendaristic. Denumirea acestei sărbători provine din cuvântul ebraic Pesah care însemna ,,sărbătoarea azimelor” și presupunea eliberarea evreilor din Egipt și a reîntoarcerii lor în patrie. Această sărbătoare era celebrată după prima lună plina a Echinocțiului de primăvară. Primii creștini sărbătoreau Pesah-ul pe 13 Nisan, sau joia…

Expoziție tematică la Palatul Suțu: Benzi desenate de Valentin Iordache și Marian Mirescu

4 martie 2020
Din 4 martie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU BENZI DESENATE DE VALENTIN IORDACHE ȘI MARIAN MIRESCU   PERIOADA DE VIZITARE A EXPOZIȚIEI A FOST PRELUNGITĂ PÂNĂ LA DATA DE 21 IUNIE 2020. Benzile Desenate revin pe simezele Palatului Suțu din București începând de marți, 4 martie 2020, când, începând cu ora 10.00 publicul poate vedea, o lună întreagă, noi desene expuse într-un spațiu special amenajat. Muzeul Municipiului București organizează de șapte ani evenimente dedicate celei de-a noua arte – banda desenată, oferind publicului expoziții, publicații, lansări, prezentări, ateliere BD pentru copii și, nu în ultimul rând, Salonul BD „Povești…

Expoziție tematică la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – PANOUL DECORATIV

4 martie 2020
Din 5 martie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL Dr. NICOLAE MINOVICI OBIECTUL LUNII MARTIE – PANOUL DECORATIV Luna MARTIE va fi dedicată simbolurilor solare care decorează panourile sculptate din colecția doctorului Nicolae Minovici. Astfel de panouri vom putea observa în expunerea de bază a muzeului la spătarele divanelor situate în Sala de mâncare și Salon, mobilierul colecției Minovici oscilând între tradițional și modern. Piesele de mobilier au fost comandate de colecționar pentru a da un aspect modern locuinței sale devenite muzeu privat. Inspirația pentru decorul acestor panouri, marcate de motive astrale, vine de la obiectele confecționate din lemn, îndeosebi mobilierul…

Expoziție tematică: „Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar”

28 februarie 2020
28 februarie – 28 iunie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „RESTAURARE BUNURI CULTURALE MOBILE PE SUPORT PAPETAR” EXPOZIȚIA SE PRELUNGEȘTE PÂNĂ LA DATA DE 28 IUNIE 2020. Muzeul Municipiului București prezintă, începând de vineri, 28 februarie 2020, expoziția tematică „Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar”, care poate fi văzută la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Activitatea Laboratorului de Restaurare de carte, document, hartă, pergament, imprimat, fotografie, gravură din cadrul Secției Restaurare-Conservare a Muzeului Municipiului București este dedicată salvării și păstrării, pentru generațiile viitoare, a bunurilor de patrimoniu. Experții-restauratori…

Expoziție tematică: Elite și Blazoane în Vechiul București

18 februarie 2020
18 februarie – 12 iulie 2020 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU ELITE ȘI BLAZOANE ÎN VECHIUL BUCUREȘTI   În frumosul Palat ridicat de postelnicul Costache Suțu în centrul Capitalei, începând cu luna februarie a anului 2020, publicul bucureștean poate admira, în cadrul expoziției „ELITE ȘI BLAZOANE ÎN VECHIUL BUCUREȘTI”, obiecte armoriate cu blazoane, care au aparținut elitei aristocratice românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primului sfert de secol XX. Vizitatorii vor putea afla povestea unei lumi care odinioară a strălucit prin inteligență, stil și eleganță, spirit de sacrificiu și simț al datoriei. Vernisajul expoziției a avut…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU – „1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”

7 decembrie 2019
Din 16 decembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „1989: ANUL ÎN CARE EUROPA A REDEVENIT EA ÎNSĂȘI” Fotograful Edward Serotta şi transformările Estului, într-o expoziţie-document la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu Un şuvoi de entuziasm, încrâncenare, fericire, durere, eliberare, dar şi nenumărate alte sentimente şi gânduri întipărite, din întâmplare, pe peliculă. Aceste instantanee ale libertăţii, realizate în România şi în alte ţări foste comuniste (Bulgaria, Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia și Ungaria) de foto-jurnalistul american Edward Serotta, compun tulburătoarea expoziţie-mărturie „1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”, ce se deschide luni, 16 decembrie 2019, la ora…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ: „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70”

28 noiembrie 2019
Din 27 noiembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU GHEORGHE PETRAȘCU – REMINISCENTIA 70 Muzeul Municipiului București prezintă expoziție tematică „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70”, pe care publicul o poate vedea la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), în sala dedicată Pinacotecii București. Pe simezele noii expoziții sunt așezate minunate lucrări ale maestrului Petrașcu. Unele dintre tablouri nu au fost expuse niciodată, iar altele nu au mai fost accesibile publicului larg din anii 1930-1950, sau de la marea retrospectivă din 1972.În anul 2019 se împlinesc 70 de ani de la încetarea din viață a lui Gheorghe Petraşcu, artist…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ : Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București

26 noiembrie 2019
Din 3 decembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU REVOLUŢIA DIN DECEMBRIE 1989. LOCURI ALE MEMORIEI ÎN BUCUREȘTI Muzeul Municipiului București prezintă expoziția „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București”, care poate fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), în perioada 3 decembrie 2019 – 29 februarie 2020.Au trecut 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. După trei decenii trăim într-o altă lume, o lume liberă și democrată, o lume în care putem vorbi despre lucrurile care ne plac ori ba, o lume în care noi alegem unde să mergem, unde să…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ: Bijuterii străvechi și mesaje relevante

13 noiembrie 2019
Din 22 noiembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU BIJUTERII STRĂVECHI ȘI MESAJE RELEVANTE În povestea evoluției umane se află încă ascuns un senzual căruia i-am oferit de timpuriu o extensie anatomică prin decorațiile purtate ca mesaj relevat despre noi înșine. Frumusețe, Forță, Statut, Credință, toate împreună se regăsesc în dorința împlinită de a manipula privitorul prin fiecare detaliu vestimentar. Fie că apropiem distanțe sau alungăm priviri care ne caută, ne folosim de mici decorații prețioase pe care le asociem dorinței de a trece praguri sau proiecției despre noi înșine, ca mesaj oferit celuilalt. Bijuteriile, cum le numim generic astăzi,…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ : Arhitecți vienezi&austrieci la București (1830-1930)

13 noiembrie 2019
Din 27 noiembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA GALERIA ICR VIENA ARHITECȚI VIENEZI&AUSTRIECI LA BUCUREȘTI (1830-1930) Expoziția tematică „Arhitecți vienezi&austrieci la București (1830-1930)”, proiect realizat de Muzeul Municipiului București în colaborare cu Institutul Cultural Român Viena, poate fi vizitată, începând cu data de 27 noiembrie 2019, la Galeria ICR Viena (Argentinierstraße 39, 1040 Wien, Austria). Între anii 1830 și 1930 au activat la București o serie de arhitecți de origine austriacă sau vieneză. Această nouă expoziție tematică își propune să amintească publicului austriac de activitatea conaționalilor săi în Capitala României pe o perioadă de o sută de ani. Expoziția oferă imagini…

Expoziție tematică: „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”

12 noiembrie 2019
Din 20 noiembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DR NICOLAE MINOVICI PORTRETUL CA BIOGRAFIE A INOCENȚEI. UN FOTOGRAF INTERBELIC: DUMITRU FURNICĂ-MINOVICI (1897-1982) Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând de miercuri, 20 noiembrie 2019, expoziția tematică de fotografie „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”, deschisă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1). Fotografiile au fost realizate de inginerul Dumitru Furnică-Minovici, cel care s-a născut la Bucureşti, în ziua de 14 decembrie 1897, părinții săi fiind Zaharia Furnică şi Elena, născută Minovici. <<Deşi încă din copilărie manifestă o…

Expoziție tematică: Benzi Desenate din „Epoca de Aur”

31 octombrie 2019
Din 1 noiembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU BENZI DESENATE DIN „EPOCA DE AUR” Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția eveniment – „Benzi Desenate din <<Epoca de Aur>>”, care este deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), în perioada 1 – 30 noiembrie 2019. La 30 de ani de la căderea regimului comunist, vizitatorii sunt invitați să descopere autori și povești citite de sute de copii prin intermediul revistelor „Luminița”, „Cutezătorii”, „Șoimii Patriei”, „Arici Pogonici”, „Luceafărul Copiilor” și nu numai. Expoziția va cuprinde reviste în original, manuscrise din redacția „Cutezătorii” expuse în premieră și poate…

Expoziție tematică: „La pas prin Chișinăul secolului XX”

31 octombrie 2019
Din 5 noiembrie 2019 EXPOZITIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU LA PAS PRIN CHIȘINĂUL SECOLULUI XX Muzeul Municipiului București împreună cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă începând de marți, 5 noiembrie 2019, expoziția „La pas prin Chișinăul secolului XX”, găzduită de Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu. Nr. 2). Chișinăul este, fără dubii, un oraș al contrastelor. O așezare care-și duce traiul între „a fost” și „este”. Locuitorii săi trăiesc acut acest contrast, îl văd și îl experimentează în fiecare zi, iar arhitectura acestuia este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou, ea fiind martor și principal…

Medalion Gheorghe Tattarescu la Palatul Suțu

23 octombrie 2019
Din 30 octombrie 2019 EXPOZITIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU MEDALION GHEORGHE TATTARESCU La 125 de la încetarea din viață a lui Gheorghe Tattarescu, Muzeul Municipiului București aduce un omagiu celui care a fost o personalitate exemplară a secolului al XIX-lea, modelator al gustului și sensibilității pentru frumos a contemporanilor săi. Pictor înzestrat, autor de ansambluri monumentale bisericești, fondator al Școlii de Belle – Arte din București (alături de Theodor Aman) și mentor al unei întregi generații de artiști, Gheorghe Tattarescu este un nume reprezentativ al culturii românești moderne. În așteptarea redeschiderii Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu din casa artistului situată în…

Expoziție tematică – Iatroistorie vs Cardiologie. Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș!

22 octombrie 2019
Din 25 octombrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL VICTOR BABEȘ IATROISTORIE VS CARDIOLOGIE. VINO ȘI ASCULTĂ-ȚI INIMA! Perioada de vizitare a expoziției tematice „Iatroistorie vs. Cardiologie. Vino și ascultă-ți inima” se prelungește până duminică 27 septembrie 2020. Muzeul Municipiului București invită vizitatorii, începând cu data de 25 octombrie, ora 10.00, la noua expoziție tematică deschisă la Muzeul Victor Babeș (Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A). << Muzeul Victor Babeș, redat publicului în haină muzeală nouă în toamna anului trecut, oferă iubitorilor de provocări o scurtă expoziție temporară de iatroistorie, având ca punct de referință domeniul cardiologiei, care se prezintă publicului pentru…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ. „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii”

27 septembrie 2019
Din 4 octombrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU„Natură moartă, natură vie” – Capodopere din Colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București Muzeul Municipiului București prezintă expoziția tematică „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”, care poate fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Expunerea – concepută ca un spectacol al frumosului, o invitație la o fantastică întâlnire cu operele greilor artei plastice românești – propune publicului o incursiune plină de culoare prin istoria artei noastre, având drept pretext prezentarea a două genuri artistice extrem de apreciate de colecţionari şi de amatorii de artă:…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ. „De la New York la Palatul Suțu – O călătorie în benzi desenate alături de artistul Sandu Florea”

23 septembrie 2019
Din 1 octombrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU De la New York la Palatul Suțu: o călătorie în benzi desenate alături de artistul româno – american Sandu Florea Seria expozițiilor MAEȘTRI AI BENZII DESENATE ROMÂNEȘTI continuă la Palatul Suțu cu un invitat din New York: artistul Sandu Florea. Vor fi expuse în premieră planșe de bandă desenată realizate pentru Marvel Comics și DC Comics, alături de benzi desenate apărute în revistele Cutezătorii, Luminița, Șomii Patriei, Carusel. Expoziția va cuprinde și numere din revistele de benzi desenate americane Superman, Batman, Green Lantern semnate în original, precum și numere din revistele…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ: Cecilia Cuţescu Storck – Grafică de călătorie

29 august 2019
Din 6 septembrie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul   Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția tematică „Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul”, deschisă de pe data de 6 septembrie, 2019. Participanții vor avea ocazia de a face ei înșiși o călătorie prin mirificul peisaj mediteraneean, privindu-l prin ochii pictoriței Cecilia Cuţescu Storck, cea care, atunci când finaliza o serie de lucrări invita, în prima jumătate a secolului XX, reprezentanții lumii artistice în propriul…

Expoziție tematică „Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu”

24 august 2019
Din 28 august 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „CURIOZITĂȚI ARHITECTONICE BUCUREȘTENE: GHEORGHE LEAHU” Muzeul Municipiului București prezintă expoziția tematică „Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu”. Un număr impresionant de acuarele donate de arhitectul Leahu în vara anului 2018 pot fi văzute la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Arhitect și acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. Aici a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală, care au activat…

Expoziție tematică – „Memoria arhitecturii: „Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești”

16 august 2019
Din 22 august 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU MEMORIA ARHITECTURII: MĂRTURIILE UNOR ARHITECȚI DESPRE MĂNĂSTIREA VĂCĂREȘTI Muzeul Municipiului București invită persoanele interesate să viziteze expoziția tematică „Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești”, deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion. C. Brătianu). Muzeul Municipiului București continuă  astfel demersurile de punere în valoare a fragmentelor de frescă provenind de la Biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Văcărești din București, iar noua expoziție încadrează într-un nou context fragmente recent restaurate, reprezentând „Intrarea Domnului în Ierusalim”, „Prezentarea la Templu a Domnului și Tăierea Împrejur”, precum și „Tabloul votiv” de la Biserica din Popești-Leordeni,…

Expoziție tematică: „Constantin I. Nottara: Scena este viața mea!”

25 iulie 2019
Din 30 iulie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „CONSTANTIN I. NOTTARA: SCENA ESTE VIAȚA MEA!” Muzeul Municipiului București prezintă publicului expoziția tematică „Constantin I. Nottara: Scena este viața mea!”, data vernisajului fiind marți, 30 iulie 2019, ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2) și prezintă istoria unei arte, pasiunea unei bresle și devotamentul unui maestru. Evoluţia artei la nivel național a fost influenţată de contextul istoric european, iar particularităţile teatrului românesc au decurs din necesitatea creării unei arte teatrale cu specific românesc, care să exprime problematica diversă cu care se confrunta societatea. Dezvoltându-se în asociere cu alte culturi…

Expoziție tematică: Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie

25 iulie 2019
Din 23 iulie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU MĂRTURISIRI DESPRE MUZICĂ. INTIMITATE. ARMONII. TEHNOLOGIE   Muzeul Municipiului București prezintă publicului expoziția tematică „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”, care poate fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Noul proiect expozițional este asociat Festivalului Internațional George Enescu, Ediția 2019. Vizitatorii sunt invitați la un exercițiu muzeal dedicat muzicii, menit să-i ajute să trăiască sincron nu mai puțin de trei veacuri de poveste experimentând, ascultând și cunoscând astfel producerea, captarea și redarea sunetului în istorie. De la orchestra mecanică, folosită încă din veacul al XVIII-lea, la pick-up-ul…

Expoziție tematică: „Oameni din București. Orașul și chipul nostru”

17 iunie 2019
Din 27 iunie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU OAMENI DIN BUCUREȘTI. ORAȘUL ȘI CHIPUL NOSTRU Același oraș. Aceiași oameni. Cu fiecare generație, însă, alte trăsături, altă manieră de a privi viața, alt mesaj pentru cei care urmează. Același peisaj. Aceleași posibilități. Cu fiecare privire diferită, însă, alte alegeri pentru a trăi, altă posibilitate deschisă, alt gând lăsat moștenire celorlalți. Și cu acest altfel de a fi, cu fiecare generație, construim ceva nou, sentiment adăugat, în același oraș, între aceiași oameni. Dar chipuri diferite. Și povestea lor neașteptată între un detaliu cotidian și o intimitate nemărturisită. Chipul uman este asemenea…

Expoziție itinerantă – „Capriciile modei”

22 mai 2019
Din 17 mai 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL ORAȘULUI ORADEA – COMPLEX CULTURAL „CAPRICIILE MODEI” Expoziția „Capriciile modei”, care a putut fi admirată în incinta Palatului Suțu, a devenit itinerantă. În perioada 17 mai-23 august, aceasta este prezentată la Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu 39-41, Corp B, etajul 2, sălile 3-5). Expoziția „Capriciile Modei” a ajuns la Oradea cu sprijinul Muzeului Municipiului București, prin manager Dr. Adrian Majuru – istoric, antropolog și Dr. Maria-Camelia Ene – expert în costum și accesorii vestimentare de epocă. Expoziția tematică propune o incursiune în lumea eleganței feminine, reprezentată…

Expoziție tematică la Viena – „Casa Storck-un paradis al artelor”

22 mai 2019
Din 29 mai 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA ICR-VIENA „CASA STORCK– UN PARADIS AL ARTELOR” Muzeul Municipiului București prezintă expoziția „Casa Storck – un paradis al artelor”, cu vernisaj pe data de 29 mai 2019, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român din Viena (Argentinierstraße 39, 1040), care găzduiește această expoziție foto-documentară în perioada 29 mai-23 septembrie 2019, scopul fiind acela al popularizării uneia dintre cele mai valoroase case-atelier de artist din București. Unic în peisajul muzeal bucureștean, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck impresionează prin spectaculozitatea decorației sale interioare, prin operele de artă valoroase pe care le deține și prin modul…

Expoziție tematică la Chișinău – „București: un portret Novecento”

25 aprilie 2019
Din 2 mai 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A MOLDOVEI BUCUREȘTI – UN PORTRET NOVECENTO Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă, sub genericul „Bucureşti: un portret Novecento”, o expoziție de fotografie care va fi organizată la Chișinău în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei (Str. 31 August 1989, nr. 121 A). Expoziția, deschisă în perioada 2 – 31 mai 2019, prezintă o călătorie prin Bucureștiul secolului XX, care dorește să arate evoluția urbană și arhitecturală a orașului.  Din echipa expoziției fac parte Dr. Adrian MAJURU – Manager, Dr. Dan PÎRVULESCU –…

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ „LIGIA ȘI POMPEIU MACOVEI” – MAGIA LINIEI

28 martie 2019
Din 21 martie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ „LIGIA ȘI POMPEIU MACOVEI”MAGIA LINIEI – LIGIA MACOVEI ȘI LIRICA EMINESCIANĂ Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția tematică „Magia liniei (Ligia Macovei și lirica eminesciană)”, deschisă la Muzeul de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” (Strada 11 Iunie, nr. 36-38). <<Ligia Macovei este artistul care a realizat una dintre cele mai importante opere de ilustrator din cultura plastică română, fiind unanim elogiată mai ales pentru transpunerea grafică a liricii eminesciene. Artista a început să se inspire din creaţia marelui poet încă din anul 1950, când participă la Expoziţia de…

PORTRETUL CA BIOGRAFIE A INOCENȚEI. UN FOTOGRAF ROMÂN ÎN AUSTRIA INTERBELICĂ. DUMITRU FURNICĂ-MINOVICI (1897-1982)

27 februarie 2019
Din 22 martie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA VIENA, AUSTRIA PORTRETUL CA BIOGRAFIE A INOCENȚEI. UN FOTOGRAF ROMÂN ÎN AUSTRIA INTERBELICĂ. DUMITRU FURNICĂ-MINOVICI (1897-1982) Muzeul Municipiului București invită publicul interesat la vernisajul expoziției „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf român în Austria interbelică. Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”. Evenimentul va avea loc pe data de 22 martie 2019, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român din Viena (Argentinierstraße 39, 1040). Echipa Muzeului Municipiului București, care a realizat și prezintă această expoziție, va spune în Austria povestea inginerului Dimitrie Furnică-Minovici, cel care s-a născut la Bucureşti, în ziua de 14 decembrie 1897, părinţii…

ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE II. BIOPOLITICA ȘI EUGENISMUL ÎN ROMÂNIA, 1920-1944

15 februarie 2019
Din 29 martie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE II. BIOPOLITICA ȘI EUGENISMUL ÎN ROMÂNIA, 1920-1944 SCIENCE AND ETHNICITY II. BIOPOLITICS AND EUGENICS IN ROMANIA, 1920-1944 Muzeul Municipiului București prezintă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr.Nicolae Minovici, nr 1) Expoziția tematică „Știință și etnicitate II. Biopolitica și eugenismul în românia, 1920-1944” – „Science and ethnicity II. Biopolitics and eugenics in romania, 1920-1944” care poate fi vizitată în perioada 29 martie – 31 iulie 2019. Această expoziție documentează complexul program biopolitic și eugenic gândit pentru a crea o nouă…

Expoziția „Gustav Klimt. Precursor al modernității”

12 ianuarie 2019
Muzeul Municipiului București și Forumul Cultural Austriac București vă invită să vizitați expoziției „Gustav Klimt. Precursor al modernității”, deschisă începând cu ziua de marți, 15 ianuarie 2019, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2).   Expoziţia itinerantă, compusă din 15 panouri cu texte explicative și imagini, a fost realizată la propunerea Ministerului Afacerilor Externe al Austriei și va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 15 ianuarie – 28 februarie 2019, de marți până duminică, 10.00-17.30. Expoziția nu cuprinde lucrări originale.   Alături de Josef Hoffmann, Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich, Richard Gerstl, Egon Schiele şi…

Tattarescu – Studii de perspectivă

17 noiembrie 2018
VA URMA DIN 30 OCTOMBRIE 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU TATTARESCU – STUDII DE PERSPECTIVĂ La 125 de la încetarea din viață a lui Gheorghe Tattarescu, Muzeul Municipiului București aduce un omagiu celui care a fost o personalitate exemplară a secolului al XIX-lea, modelator al gustului și sensibilității pentru frumos a contemporanilor săi. Pictor înzestrat, autor de ansambluri monumentale bisericești, fondator al Școlii de Belle – Arte din București (alături de Theodor Aman) și mentor al unei întregi generații de artiști, Gheorghe Tattarescu este un nume reprezentativ al culturii românești moderne. În așteptarea redeschiderii Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu din…

CAPRICIILE MODEI ÎN BUCUREŞTII SECOLULUI AL XIX-LEA

17 noiembrie 2018
DIN 27 NOIEMBRIE 2018 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU CAPRICIILE MODEI (1850-1950) Muzeul Municipiului București  prezintă, la Palatul Suțu, expoziția tematică intitulată „Capriciile modei (1850 – 1950)”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 noiembrie 2018 – 17 martie 2019. În  general,  asupra  artei  oficiale  şi-a  pus  amprenta  gustul  burghez  care,  în  tot  decursul secolului al XIX-lea va împinge arhitectura şi artele decorative spre imitarea stilurilor trecute sau combinarea lor în eclectism. Costumul, în secolul al XIX-lea purta cu sine toate ingredientele unui trecut, aducând din acesta numeroase prejudecăţi, un statut social şi economic, obligaţii şi gusturi. Sigur, este vorba…

Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului

2 noiembrie 2018
DIN 23 OCTOMBRIE 2018 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DR. NICOLAE MINOVICI ARTĂ ȘI ANTROPOLOGIE. REVERBERAȚII ALE CONCEPȚIEI RAINERIENE ÎN STUDIUL OMULUI   Cu prilejul restituirii către comunitate a Vilei Dr. Nicolae Minovici – la finalul unui amplu și laborios proces de restaurare, consolidare și reabilitare – eveniment care a avut loc pe data de 23 octombrie, a fost prezentată publicului și expoziția tematică „Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului”, realizată de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”. Această expoziție omagiază o caracteristică aparte a școlii de antropologie românească fondată de Francisc…

Smaranda, privirea unei femei din secolul XVIII

2 noiembrie 2018
Din 31 octombrie 2018 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „SMARANDA, PRIVIREA UNEI FEMEI DE LA FINAL DE SECOL XVIII” Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, la Palatul Suțu, expoziția „Smaranda, privirea unei femei de la final de secol XVIII”, deschisă începând cu data de miercuri 31 octombrie. Va fi o expoziție-mărturie despre ctitoria ridicată de cel dintâi domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, între 1716 și 1722 – Mănăstirea Văcărești – cea care a fost cel mai vast ansamblu monastic al Bucureștilor, neegalată realizare a artei post brâncovenești din veacul al XVIII-lea. În același timp, a constituit o reușită sinteză a…

AVANGARDĂ ↔ ARIERGARDĂ. DE LA PREMISELE AVANGARDISMULUI ROMÂNESC LA PUTEREA REALISMULUI SOCIALIST

27 septembrie 2018
Din 2 octombrie 2018 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU AVANGARDĂ ↔ ARIERGARDĂ. DE LA PREMISELE AVANGARDISMULUI ROMÂNESC LA PUTEREA REALISMULUI SOCIALIST Expoziția tematică „AVANGARDĂ ↔ ARIERGARDĂ. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist” își așteaptă vizitatorii la Palatul Suțu (Bd I.C. Brătianu, nr. 2), începând de marți, 2 octombrie. Muzeul Municipiului București a pregătit această nouă expunere în continuarea seriei expoziţiilor organizate de Pinacoteca Bucureşt. Secţia de Artă vă prezintă un compendiu patrimonial menit să ilustreze şi să clarifice conotaţiile conceptelor de avangardă şi ariergardă în arta românească. Ne propunem o călătorie aventuroasă în timp, un drum parcurs…

ORAȘUL SUBTERAN. BUCUREȘTIUL ÎNTRE SACRU ȘI PROFAN

13 august 2018
Din 30 august 2018 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU ORAȘUL SUBTERAN. BUCUREȘTIUL ÎNTRE SACRU ȘI PROFAN Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția „Orașul subteran. București, între sacru și profan” – la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151). Vernisată pe data de 30 august 2018, expoziția va rămâne deschisă până la 3 noiembrie 2019. Bucureștiul de astăzi se oglindește în cel de ieri, un oraș ascuns și invizibil în mare parte, care devine palpabil datorită cercetărilor arheologice. Istoria orașului este modelată într-o imagine cu trăsături aparent insolubile, dar care reprezintă o suită de treceri dinspre vechi spre nou, dinspre…

100 DE ANI DE MEDICINĂ ROMÂNEASCĂ

9 august 2018
100 DE ANI DE MEDICINĂ ROMÂNEASCĂ August – octombrie 2018 – la UMF „Carol Davila” Muzeul Municipiului București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București invită publicul să viziteze expoziția outdoor de fotografie „100 de ani de medicină românească”. Expoziția este împărțită în module ce vor putea fi vizitate în două locații ale Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”: la Facultatea de Medicină Generală – Bulevardul Eroii Sanitari, nr. 8, sector 5 și la Rectorat – Strada Dionisie Lupu, nr. 37, sector 1. Acum 100 de ani, medicina românească îşi făcuse deja un renume internaţional, pornind de…

Expoziția 1989 – Eliberarea / Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” (în Tirana, Albania)

9 august 2018
Expoziția 1989 – Eliberarea / Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” (în Tirana, Albania) Din 22 septembrie 2018 Foto: Zafer Galibov   1989 a început fără să anunțe nimic special. Rutina unei zile obișnuite era aceeași de întregi decenii și milioane de români trăiau cu ea, într-o deplină simbioza cotidiană. Existau marșuri și spectacole colective festive în zilele dedicate mișcării comuniste, discursuri și ședințe ideologice, planuri cincinale care se realizau în patru sau trei ani, pe de o parte. Pe de altă parte se trăia într-o sărăcie progresivă, cu alimente care fugiseră în mitologie, spitale care în lipsa tehnologiei tratau…

Salonul de Bandă Desenată – „Povești din București în Benzi Desenate”

29 iunie 2018
Muzeul Municipiului București a organizat o nouă ediție a Salonului de Bandă Desenată „Povești din București în Benzi Desenate”, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Salonul BD „Povești din București în Benzi Desenate” împlinește anul acesta 5 ani. La ceas aniversar, artiştii de bandă desenată au fost invitați să participe cu pagini BD care conțin imagini, personaje, întâmplări din București, povești reale sau dintr-un univers imaginar. Salonul este organizat de Muzeul Municipiului București. A V-a ediție a Salonului BD care se desfășoară la Muzeul Vârstelor – Casa Filipescu-Cesianu, este parte componentă a Muzeului Municipiului București. Salonul include prezentări de carte, conferinţe…

„BUCUREȘTI – DE LA URBEA PATRIAHALĂ LA CAPITALA MARILOR ÎNFĂPTUIRI”

29 iunie 2018
Secţia ARTĂ a M.M.B. a pregătit o expoziţie dedicată Bucureştiului reprezentat în pictură şi grafică, prin intermediul căreia vizitatorii să descopere aspecte inedite ale oraşului de odinioară (sfârşit de secol XIX – secol XX), cu relicvele atmosferelor sale pitoreşti caracteristice. Expoziţia va putea fi vizitată începând cu luna septembrie 2017 şi va revela privitorilor reale „documente” referitoare la peisajul citadin, completate cu secvenţe de viaţă şi personaje specifice locului, reconstituind, în ansamblu, existenţa dinamică, în continuă metamorfoză, de la care s-a configurat Bucureştiul contemporan. Titulatura „Bucureştii în arta plastică” a primit-o colecţia de artă a Municipalităţii în 1952, în perioada…

Expoziția Artă și ambient în București – prima jumătate a secolului XX

26 iunie 2018
Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției Artă și ambient în București – prima jumătate a secolului XX, desfășurat la Palatul Suțu în ziua de joi, 5 iulie 2018, ora 18.00. Expoziția este deschisă până la data de 4 noiembrie 2018. În Bucureştii celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX au loc profunde schimbări de ambient atât în ceea ce priveşte aspectul oraşului cât şi al interioarelor de case bucureştene. Dacă la începutul secolului predominant era mobilierul de tip oriental definit prin lipsa pieselor de mari dimensiuni având mai multe sofale cu…

Vindecari Miraculoase-Nicolae Grigorescu (1838-1907)

21 iunie 2018
VINDECĂRI MIRACULOASE: „NICOLAE GRIGORESCU (1838-1907)” Expoziția „Nicolae Grigorescu (1838-1907)”, deschisă în luna iunie, la Palatul Suțu, este parte a proiectului „Vindecări miraculoase” și își propune să prezinte publicului nouă lucrări de pictură din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București readuse la imaginea de origine în urma unui proces de restaurare. „Simfonia aceea de linii, de tonuri, de umbră și de lumină, înfrățirea aceea a tuturor elementelor care fac, sub raza unei clipe fericite, ca un lucru să fie frumos, n-ai s-o mai găsești. Peste un ceas alta-i fața lumii, și tu ești altul” – spusele lui Nicolae Grigorescu, consemnate de Alexandru Vlahuță.…

CIRCULAŢIA MONETARĂ ÎN EPOCA LUI MIRCEA CEL BĂTRÂN

8 iunie 2018
CIRCULAŢIA MONETARĂ ÎN EPOCA LUI MIRCEA CEL BĂTRÂN Expoziția „Moneda Țării Româneşti în epoca lui Mircea cel Bătrân” a fost deschisă la Palatul Suțu în perioada 12 iulie – 30 septembrie 2018. Epoca lui Mircea cel Bătrân este considerată ca fiind perioada de consolidare progresivă a statului medieval Ţara Românească, când au loc importante schimbări economice precum şi cristalizarea structurilor politice, sociale şi spirituale. Progresul economic al Ţării Româneşti este pus pe seama dezvoltării agriculturii, meşteşugurilor și intensificării activităţilor comerciale. În această perioadă Principatul a reprezentat o zonă de tranzit din punct de vedere comercial, între spaţiul levantin şi cel central-european.…

MUZEUL „THEODOR AMAN” – EXPOZIȚIA TEMATICĂ „OPERA INACCESIBILĂ – ACUARELA LUI THEODOR AMAN”

8 iunie 2018
MUZEUL „THEODOR AMAN” – PROIECT EXPOZIŢIONAL OPERA INACCESIBILĂ – ACUARELA LUI THEODOR AMAN 28 septembrie 2018 – 31 august 2019 Muzeul „Th. Aman” vă propune expoziţia tematică „OPERA INACCESIBILĂ – Acuarela lui Theodor Aman”, care se va desfăşura la Muzeul „Theodor Aman” în perioada 28 septembrie 2018 – 30 martie 2019 şi îşi propune să aducă în faţa publicului aspecte mai puţin cunoscute (unele total inedite) ale creaţiei lui Theodor Aman. OPERA INACCESIBILĂ – Acuarela lui Theodor Aman Expoziţia permanentă a Muzeului „Theodor Aman” este foarte bogată şi acoperitoare pentru toate etapele şi tehnicile în care a lucrat artistul, respectând…

FIZIONOMII UNIFICATOARE «TOȚI ÎN UNU» – POVESTEA UNUI PROIECT DE ȚARĂ

14 mai 2018
Din 17 noiembrie 2017 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU FIZIONOMII UNIFICATOARE <<TOȚI ÎN UNU>> POVESTEA UNUI PROIECT DE ȚARĂ Viitorul va fi al creierului și al minții, dacă dorim să supraviețuim. Avem nevoie ca mintea să fie liberă, critică și independentă” (Călin Georgescu). Marile împliniri sunt în primul rând sufleteşti. De aici se pleacă. Atunci când o dorinţă se regăseşte în alegerea unanimă a unei naţiuni, ea se manifestă cu o asemenea forţă, încât politicul este eclipsat şi întotdeauna depăşit de întâmplări. Deoarece timpul sufletului este altfel valorizat de istorie, iar în Balcani pe “îngeri nu-i întrece nimeni la iuţeală…

VINDECĂRI MIRACULOASE: „MARIUS BUNESCU” DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ȘI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURĂRII

14 mai 2018
Expoziția „Marius Bunescu”, deschisă din luna decembrie a anului 2017, a paisprezecea din cadrul proiectului „Vindecări miraculoase”, își propune să prezinte publicului nouă lucrări de pictură din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București readuse la imaginea de origine în urma unui proces de restaurare. Este prilejul de a vedea, așa cum s-a consolidat proiectul „Vindecări miraculoase”, alături de picturi, imagini ale momentelor relevante din timpul procesului de cercetare și restaurare, de a putea înțelege demersul tehnic al pictorului dincolo de imaginea percepută, de a afla date și informații care numai într-o relaționare profesională cu domeniul restaurării pot fi decelate. Vernisajul expoziției va…

VILA DR. NICOLAE MINOVICI» : RESTITUTIO

14 mai 2018
Colecția de artă populară a muzeului dr.Nicolae Minovici se întoarce «acasă». Timp de un an de zile, o bună parte dintre obiectele colecțiilor au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani. Colecția de artă populară adunată de Nicolae Minovici poate fi considerată prima colecţie de artă populară, care a reprezentat toate regiunile ţării, prezentată uniform şi armonios într-un spaţiu special de expunere. Acest fapt face din muzeul doctorului Minovici, primul muzeu bucureştean de artă populară. El a devansat proiectul ambiţios al…

ZEIȚE ȘI ȘAMANI ÎN CREDINȚELE STRĂVECHI. PLASTICA ANTROPO-ZOOMORFĂ – DE LA ARTĂ LA IDENTITATE

14 mai 2018
După restaurarea Casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei, unul dintre obiectivele proiectului a fost acela de a organiza în cea mai mare parte a sălilor, un spațiu expozițional modern și interesant pentru publicul bucureștean și nu numai. Tematica expoziției ”Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” a fost influențată de structura Colecției de Arheologie a Muzeului Municipului București, care deține o impresionantă varietate de figurine antropomorfe și zoomorfe, cea mai mare parte fiind încadrate în perioada neo-eneolitică, dar și o serie de piese aparținând epocii bronzului și celei de-a doua epoci a fierului (La…

EXPOZIȚIA TEMPORARĂ: „EX LIBRIS MEIS” – „DIN CĂRȚILE MELE”. CĂRȚI CU ÎNSEMNE DE PROPRIETATE DIN BIBLIOTECA MUZEULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

14 mai 2018
Ca şi oamenii, cărţile îşi au propriul destin. Multe dintre publicațiile păstrate în Biblioteca Muzeului Muncipiului București au parcurs un drum lung de la ieşirea din tipografie, până la destinaţia actuală. Au fost vândute, cumpărate sau dăruite, trecând prin mâinile mai multor proprietari. Unele volume au făcut parte din vechi biblioteci dispărute, destrămate sau confiscate, care au aparținut unor personalităţi (istorici, filologi, medici, clerici, oameni politici), dar şi unor necunoscuţi, uniţi deopotrivă prin dragostea de carte. Călătoria lor poate fi reconstituită cu ajutorul semnăturilor, însemnărilor și însemnelor păstrate pe paginile de titlu, care reprezintă un ajutor preţios în trasarea drumului…

Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană

14 mai 2018
Aceasta este o poveste europeană de peste patru sute de ani vechime. O poveste care a legat două orașe prin tenacitatea unor oameni, care au avut un proiect de viață diferit. Trebuie subliniat însă faptul că povestea celor două orașe se aseamănă în unele detalii de natură economică. Dacă orașul Leipzig își are începutul în asocierea dintre un târg aflat în apropierea satului slav Lipzk tot așa și Bucureștiul își are originea în legătura dintre un sat București și un târg sezonier de primăvară. Drumurile comerciale care se intersectau cu aceste asocieri au oferit un sprijin autorităților centrale să transfere…

RĂZBOIUL ÎNTRE MIT ȘI ARTĂ

14 mai 2018
Muzeul Municipiului București are un patrimoniu inestimabil ca valoare și cu un potențial imens. După expoziția Fizionomii unificatoare alegem să oferim publicului, mai ales celui tânăr, o selecție sintetică a pieselor relevante despre Primul Război Mondial și momentul Centenarului din patrimonial Pinacotecii Municipale. Ne-am gândit că momentul pe care îl trăim, acela al împlinirii a 100 de ani de la sfărșitul Primului Război Mondial și de la înfăptuirea României Mari este unul istoric, unul ce merită să fie explicat mai pe îndelete adolescenților. Din acest motiv expoziția propusă are în vedere un public tânăr și dorința de a explica acestuia,…

ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ’30

12 mai 2018
Cercetări antropologice despre compoziția rasială a diferitelor comunităţi etnice din România au luat amploare în anii 1920s şi mai ales în anii 1930. În acest context, conceptul de rasă a evoluat de la un termen tehnic, cu care oamenii de știinţă au explicat lumea naturală şi prin intermediul căruia a fost explicată diversitatea fizică a umanităţii (rasa ca specie şi subspecie), către un termen care definea caracteristicile unui grup etnic specific (rasa ca naţiune). Treptat s-a format o adevărată obsesie pentru găsirea caracteristicilor biologice ale românului, germanului, ungurului şi așa mai departe. Antropologii au încercat să găsească specificul biologic al…

„CĂLĂTORIE ÎN BUCUREȘTIUL LITURGIC”

28 martie 2018
Din 16 aprilie 2019 EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU „CĂLĂTORIE ÎN BUCUREȘTIUL LITURGIC” Muzeul Municipiului București prezintă, la Palatul Suțu, în perioada 16 aprilie – 30 iunie 2019, expoziția temporară „Călătorie în Bucureștiul liturgic”. ”În atîta nesiguranţă şi nedreptate, de care se loveşte pretutindeni şi oricînd, românul nu are decăt o scăpare: Biserica; îngenuncheat în bisericuţa întunecoasă, în faţa iconostasului, unde flăcările a sute de luminări fumegă sub chipurile încremenite ale sfinţilor, el se simte — numai acolo — acasă; ocrotit, izbăvit, poate şi iubit. Trăsăturile dominante ale religiei sale sînt umilinţa şi acceptarea cu seninătate a voinţei dumnezeieşti. Cartea…

FOTOGRAFII BUCUREȘTILOR: ALFONS EBNER

14 noiembrie 2017
Proiectul expozițional Fotografii Bucureștilor, demarat în anul 2015, cu primii fotografi ai acestui oraș din perioada anilor 1850-1900, continuă în acest an cu prezentarea unuia dintre cei mai cunoscuți autori de fotografie din perioada interbelică. Expoziția dedicată lui Alfons Ebner va fi deschisă pentru public la sediul MMB – Palatul Suțu, începând cu ziua de marti, 29 noiembrie 2016. “Deseori, răsfoind revistele ilustrate interbelice în căutarea unor fotografii rare ori necunoscute privind străzile și bulevardele Bucureștilor, am întâlnit un nume care, în ani, mi-a devenit familiar: Alfons Ebner. Interesându-mă de biografia lui, am constatat că lipsește. Încercarea de a încropi…

VINDECĂRI MIRACULOASE – NICOLAE VERMONT (1866- 1932) DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ȘI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURĂRI

1 iunie 2017
La 85 de ani de la moartea pictorului Nicolae Vermont şi 151 de la naşterea sa, 8 lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București care punctează momente din creaţia sa de la începuturi până la maturitate, cercetate şi restaurate în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti, fac obiectul expoziţiei ”Nicolae Vermont” din luna iunie a anului 2017. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 15 iunie 2017, la ora 15:00, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București. Prin cercetarea de laborator o parte din cele „ascunse”/ neştiute pot fi acum văzute. Expoziția ”Nicolae Vermont” din cadrul proiectului ”Vindecări miraculoase” își…

A PATRA EDIȚIE A SALONULUI BD – POVEȘTI DIN BUCUREȘTI ÎN BENZI DESENATE

1 iunie 2017
Muzeul Municipiului București organizează în perioada 7 iunie – 30 august 2017 cea de-a patra ediție a Salonului BD – Povești din București în Benzi Desenate, în mansarda Casei Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei nr. 151). În acest an vă invităm să descoperiți Bucureștiul de ieri și de azi azi, văzut prin ochii elevilor de la liceele cu predare în limba engleză: American International School of Bucharest. Îndrumați de profesorii de desen, alături de Mihai I. Grăjdeanu și Mădălina Corina Diaconu, elevii vor participa la concursul „Povești din București în Benzi Desenate”. Astfel, cele mai bune lucrări vor fi incluse…

,,O ISTORIE (NE) UITATĂ: MUZEUL CURTEA VECHE”

1 iunie 2017
,,Ca istoric și arheolog medievist afirm, după o viață de cercetări, cu predilecție în București, că bulgărele de aur al Istoriei Capitalei sălășluiește în centrul de început al cetăților, al târgului comercial și meșteșugăresc, devenit oraș, a vieții ce a dăruit calitățile unei reședințe voievodale transmisă întregului popor drept Capitală a României.” Panait I. Panait Expoziția „O istorie (ne)uitată: Muzeul Curtea Veche” este deschisă la Muzeul Municipiului București, în perioada 13 iunie – 20 august 2017. Vernisajul va avea loc marți, 13 iunie 2017, ora 17:00, la Muzeul Municipiului București. „La 27 aprilie 2017 s-au împlinit 45 de ani de…

EXPOZIȚIA INTERACTIVĂ „MAȘINILE LUI LEONARDO DA VINCI”

1 mai 2017
Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci și surprinde o secvență din felul în care funcționează o minte strălucită. Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția interactivă „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, deschisă în perioada 18 mai – 24 septembrie 2017 la Palatul Suțu (parter), realizată cu sprijinul Societății ARANEUS din Polonia. Vernisajul va avea loc în ziua de joi, 18 mai 2017, de la ora 19:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Expoziția va putea fi vizitată și de Noaptea Muzeelor, în ziua de sâmbătă, 20 mai, cu program prelungit și intrare liberă. Leonardo da Vinci (n. 15…

OBIECTE PREISTORICE DIN COLECŢIA SEVEREANU

1 februarie 2017
Expoziția Obiecte preistorice din colecţia Severeanu dorește să aducă în atenția publicului obiecte străvechi și povestiri recente, toate dezvăluite într-un ambient desăvârșit: Sala cu Vitralii a Muzeului George Severeanu. Obiectele expuse sunt mai puțin cunoscute, fiind parte dintr-o colecție privată (Colecția „Maria și dr. George Severeanu”) constituită de dr. George Severeanu și donată Muzeului Municipiului București în anul 1939. Ca orice colecție privată, aceasta are o istorie unică al cărei personaj principal este fondatorul său și oglindește, printre altele, personalitatea, gradul de erudiție, situația materială, statutul social, gusturile estetice și artistice ale colecționarului, fiind și amprenta paradigmelor socio-politice specifice perioadei…

VINDECĂRI MIRACULOASE DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ŞI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURĂRII THEODOR PALLADY

1 decembrie 2016
La 60 de ani de la moartea pictorului Theodor Pallady, 8 lucrări clasate în categoria fond şi tezaur ce au fost cercetate şi restaurate în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti vor face obiectul expoziţiei „Theodor Pallady”, care urmează să fie inaugurată la Palatul Suțu în luna decembrie 2016. Aceste lucrări au participat la expoziția retrospectivă „Theodor Pallady“ organizată de Muzeul de Artă al RPR , în perioada 23 iunie-8 august 1956, prilej cu care pictorul a primit titlul de Maestru emerit al artei. În același an, la data de 16 august, omul Pallady se stinge din viaţă.…

EXPOZIȚIA „SEMNE ȘI SIMBOLURI – VIZIUNIAPOPHENICE ÎN DOMENIUL FRACTALIC

14 noiembrie 2016
Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția intitulată „Semne și simboluri – Viziuni apophenice în domeniul fractalic”, care va fi deschisă la Muzeul Nicolae Minovici. Expoziția este deschisă în perioada 26 noiembrie 2016 – 28 mai 2017, de miercuri până duminică, orele 10.00-18.00 (ultima intrare 17.30) la sediul Muzeului Nicolae Minovici, Sala de Conferințe – Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1. „Raționalul geometric al fractalilor lui Dan Dermengiu s-a transformat în forme pline de lumină mistică, o lumină dincolo de cuvinte și imagine, pe care a amprentat-o cu mintea sa enciclopedică, așa cum se vede în descrierea tablourilor sale și…

SCURTĂ ISTORIE A REVANȘEI. DUEL SAU CRIMĂ?

14 august 2016
Orașul și-a construit propria-i formă de revanșă și a integrat-o cu mare răbdare în sufletele noastre. Este o istorie veche de mii de ani dar, în ultimii două sute de ani, vitezele sunt tot mai accelerate iar variațiunile revanșei tot mai surprinzătoare pe măsură ce tehnologia ne modifică comportamentul cotidian. Expoziția Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? nu este neapărat o poveste despre ce anume au de împărțit uneori bărbații în viața lor, indiferent de epocă istorică. Acest proiect expozițional își dorește să prezinte povestea în scurt a unui fenomen urban, care flanează din zona mondenității și a politicului…

ISTORIA CIRCULAȚIEI MONETARE ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN ÎMPREJURIMI

1 august 2016
Moneda reprezintă un document istoric valoros care oferă informații privind realitățile politice, economice, religioase, culturale și artistice ale perioadei în care a fost bătută, reuşind să adune atât un mesaj scris prin textul oferit de legenda sa, cât și unul iconografic prin reprezentările figurale. Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit. Astfel, vor fi expuse exemplare reprezentative care fac parte din trei…

PINACOTECA BUCURESTIULUi UN PROIECT INTERBELIC

14 iulie 2016
După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică. Muzeul Municipiului Bucuresti, deținătorul patrimoniului, a reînființat prin noul său ROF(2015), în cadrul Secției de Artă, Pinacoteca Municipiului București. Din anul 1994 au fost susținute activități de restaurare, iar din anul 2006 s-a inițiat activitatea de clasare a operelor de artă. În acest moment a venit și timpul valorificării acestui efort printr-o expunere generoasă a colecției. Gazda acestui eveniment va fi Palatul Suțu-sediul Muzeului Municipiului…

EXPOZIȚIA CASA FILIPESCU-CESIANU – POVESTEA UNEI REABILITĂRI

14 iulie 2016
Muzeul Municipiului București dezvăluie povestea reabilitării recente a Casei Filipescu-Cesianu printr-o expoziție organizată la Palatul Suțu – „Casa Filipescu-Cesianu – povestea unei reabilitări”. Vernisajul expoziției va avea loc în ziua de miercuri, 20 iulie 2016, la ora 15:00, la Palatul Suțu, alături de Dr. Adrian Majuru, Manager al Muzeului Municipiului Bucureşti, şi Arh. ing. Aurora Târşoagă – Şef proiect reabilitare Casa Filipescu-Cesianu. Expoziția va fi găzduită de Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2) în perioada 20 iulie – 18 septembrie 2016. „Casa Filipescu-Cesianu – povestea unei reabilitări” ilustrează etapele laborioase parcurse de această clădire reprezentativă pentru arhitectura secolului al…

PALATUL SUȚU LA FESTIVALUL-MARATON AL CULTURII COREENE 2016

14 iunie 2016
Ambasada Republicii Coreea (Coreea de Sud) la București organizează în acest an cea de-a treia ediție a Festivalului-Maraton al Culturii Coreene. Festivalul are loc la Iași între 22 și 23 iunie, continuând apoi la București între 24 iunie și 17 iulie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu și Universității Româno-Americane (URA) din București. În acest an, festivalul poposește pentru prima dată la Iași, urmând să prezinte aici o serie de evenimente culturale coreene organizate de Ambasada Coreei în colaborare cu Universitatea „Alexandru…

VINDECĂRI MIRACULOASE ȘTEFAN LUCHIAN (1868 – 1916)

14 mai 2016
La 100 de ani de la moartea pictorului Ștefan Luchian şi 120 de ani de la vernisajul din 2 mai 1896 al “Expoziţiei Artiştilor Independenţi”, Muzeul Municipiului București prezintă 9 picturi realizate în diferite tehnici, de la cea a uleiului pe suport de carton mucava până la tehnica pastel pe suport de hârtie, mucava sau pânză şi acuarelă pe suport de hârtie. Picturile, clasate în categoria tezaur, fac parte din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București. Expoziția „Ștefan Luchian” din cadrul proiectului „Vindecări miraculoase” își propune să ilustreze și să readucă în atenţia receptorilor de artă vastul univers al unui mare artist…

ARTIŞTI LA MUZEU

14 mai 2016
Notorietatea este cea care, în genere, îndreptăţeşte opera unui artist să figureze pe simezele unui muzeu. Notorietate reieşită cu precădere din recunoaştere, consolidată în timp ca urmare a unor aprecieri repetate, venite din partea unor temeinice instanţe critice, sau – există şi varianta opusă – o faimă dobândită ca efect al noutăţii spontane, nu o dată asociată în ochii marelui public cu extravaganţa ori bizareria, aşadar invalidată prin durată dar răsplătită pentru „originalitate”. Dăinuie însă în muzee şi artişti a căror menire nu este neaparat punerea în valoare a operei proprii ci a bunurilor de patrimoniu de care ei se…

SALONUL NAȚIONAL DE FOTOGRAFIE FOTOGEOGRAFICA – EDIȚIA A XX-A

14 mai 2016
Marți, 24 mai 2016, începând cu ora 18:30, avem plăcerea să vă invităm la vernisajul ediției a XX- a Salonului Național de Fotografie Fotogeografica, ce va avea loc la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti. Cu acest prilej va fi lansat şi catalogul Fotogeografica 2016 ce va conţine pe lângă fotografiile premiate pe cele doua secţiuni, wildlife şi peisaj, cele mai reuşite lucrări din galeria foto a concursului. Salonul este deschis spre vizitare in perioada 24 mai – 19 iunie 2016 şi reuneşte o selecție dintr-un numar de peste 800 de fotografii, înscrise de 210 participanţi din toata ţara. Fotogeografica…

MĂRTURII FOTOGRAFICE ALE CUTREMURULUI DIN 4 MARTIE 1977

1 martie 2016
În 4 martie 2017 se împlinesc 40 de ani de la producerea seismului din anul 1977, eveniment tragic, atât în viaţa locuitorilor ţării noastre, cât şi pentru ceea ce avea să devină oraşul Bucureşti ca înfăţişare. Nefericita împrejurare a oferit prilej de modificare a fizionomiei Capitalei, prin retrasarea unor artere importante, construirea unui nou centru politico-administrativ, a unor edificii social-culturale şi monumente, după norme estetice specifice, ce purtau amprenta epocii de edificare a socialismului. Petrecut într-o seară de vineri, la ora 21:22 de minute și 22 de secunde, cu o durată de 55-56 de secunde și cu o magnitudine de…

EXPOZIȚIA „PIESE LITICE RESTAURATE DIN COLECȚIILE MUZEULUI NAȚIONAL DE ANTICHITĂȚI”

14 februarie 2016
Muzeul Municipiului București și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” invită publicul să descopere o nouă secțiune a expoziției Muzeul Național de Antichități. O excursiune arheologică, găzduită în spațiul Muzeului George Severeanu până la data de 10 iulie 2016. Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, continuatorul Muzeului Național de Antichități, este deținătorul unei importante colecții de piese sculpturale, epigrafice şi arhitectonice greco-romane, care constituie Lapidariul, însumând peste 1000 de exemplare, păstrate în curtea, în subsolul, ca şi în zona scării-vestibul a Casei Macca (str. Henri Coandă nr. 11). O serie de sarcofagii şi de piese arhitecturale pot fi văzute şi în curtea…

ALĂPTAREA E IUBIRE

1 octombrie 2015

PALATUL COLORAT

1 iunie 2015

COTIDIAN DE RĂZBOI

14 noiembrie 2014

SOLITAR URBAN

14 septembrie 2014

TRECUT-AU ANII…

14 septembrie 2014