EXPOZITII

ARHIVA

«VILA DR. NICOLAE MINOVICI»  RESTITUTIO

Colecția de artă populară a muzeului dr.Nicolae Minovici se întoarce «acasă». Timp de un an de zile, o bună parte dintre obiectele colecțiilor au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani. Colecția de artă populară adunată de Nicolae Minovici poate fi considerată prima colecţie de artă populară, care a reprezentat toate regiunile ţării, prezentată uniform şi armonios într-un spaţiu special de expunere.

 

Acest fapt face din muzeul doctorului Minovici, primul muzeu bucureştean de artă populară. El a devansat proiectul ambiţios al lui Tzigara Samurcaş care, deşi la 1912 punea piatra de temelie a actualului Muzeu al Tăranului Român, clădirea va fi finalizata.....

Citeste mai mult

DESCOPERIM ÎMPREUNĂ UNIVERSUL: EXPOZIȚIE DE ASTRONOMIE – OBSERVATORUL ASTRONOMIC „AMIRAL VASILE URSEANU”

V-ați întrebat vreodată ce se află dincolo de granița vizuală a atmosferei Pământului? V-ați gândit vreodată la posibilitatea de a călători atât în spațiu, cât și în timp?

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vă oferă această oportunitate. Aici, curiozitatea, imaginația și setea de cunoaștere sunt răsplătite cu o imagine panoramică a locului nostru în Univers. Pășind în interiorul expoziției de astronomie, veți porni într-o aventură dinamică, fascinantă și plină de surprize.

 Explorarea Universului nu a fost niciodată mai ușor de realizat.

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA

„VÂRSTA DINTR-O PRIVIRE”

LA CASA FILIPESCU - CESIANU

Muzeul Municipiului București și Asociația „Bucureștiul meu drag” vă invită la o expoziție inedită, care recuperează frânturi subiective din istoria recentă: “Vârsta dintr-o privire”. Vernisajul are loc în ziua de marți, 19 septembrie, ora 18.00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Dacă „Muzeul Vârstelor”, expoziția permanentă de la Casa Filipescu - Cesianu, oferă o perspectivă asupra transformărilor individului de-a lungul secolelor, sub efectul timpului istoric, al vremurilor în schimbare – mode, regimuri politice, dispozitive tehnologice etc. – expoziția „Vârsta dintr-o privire” adaugă o perspectivă asupra transformărilor la care un individ este supus în timpul subiectiv al vieții sale.

Citeste mai mult

„BUCUREȘTI - DE LA URBEA PATRIAHALĂ LA CAPITALA MARILOR ÎNFĂPTUIRI"

Secţia ARTĂ a M.M.B. pregăteşte o expoziţie dedicată Bucureştiului reprezentat în pictură şi grafică, prin intermediul căreia vizitatorii să descopere aspecte inedite ale oraşului de odinioară (sfârşit de secol XIX - secol XX), cu relicvele atmosferelor sale pitoreşti caracteristice.

Expoziţia va putea fi vizitată începând cu luna septembrie 2017 şi va revela privitorilor reale „documente” referitoare la peisajul citadin, completate cu secvenţe de viaţă şi personaje specifice locului, reconstituind, în ansamblu, existenţa dinamică, în continuă metamorfoză, de la care s-a configurat Bucureştiul contemporan.

Citeste mai mult

BUCURESTII SUB OCUPATIE (1916-1918)

După intrarea României în Primul Război Mondial, Bucureştii au fost a treia capitală europeană, după Paris şi Londra, bombardată de aviaţia germană. Au fost câteva zile de teroare în capitală, asociată cu descoperierea unor alimente care conţineau microbi de tetanos, antrax, holeră sau febră trifoidă.

 

La 23 noiembrie/6 decembrie 1916 armatele germano-austro-ungare au ocupat Bucureştiul. La 8 decembrie 1916 funcţiona deja Guvernământul Imperial al Cetăţii Bucureşti. Acesta avea în subordonare inclusiv autorităţile locale româneşti (primar, prefectul poliţiei, garantul Ministerului de Interne, prefectul judeţului).

......

Citeste mai mult

ZEIȚE ȘI ȘAMANI ÎN

 CREDINȚELE STRĂVECHI.

PLASTICA ANTROPO-ZOOMORFĂ

– DE LA ARTĂ LA IDENTITATE

După restaurarea Casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei, unul dintre obiectivele proiectului a fost acela de a organiza în cea mai mare parte a sălilor, un spațiu expozițional modern și interesant pentru publicul bucureștean și nu numai.

 

Tematica expoziției ”Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” a fost influențată de structura Colecției de Arheologie a Muzeului Municipului București, care deține o impresionantă varietate de figurine antropomorfe și zoomorfe, cea mai mare parte fiind .......

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE -

NICOLAE VERMONT (1866- 1932)

DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ȘI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURARII

La 85 de ani de la moartea pictorului Nicolae Vermont şi 151 de la naşterea sa, 8 lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București care punctează momente din creaţia sa de la începuturi până la maturitate, cercetate şi restaurate în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti, fac obiectul expoziţiei ”Nicolae Vermont” din luna iunie a anului 2017.

Prin cercetarea de laborator o parte din cele „ascunse”/ neştiute pot fi acum văzute. Expoziția ”Nicolae Vermont” din cadrul proiectului ”Vindecări miraculoase” își propune să aducă în atenţia iubitorilor de artă picturi ale unui mare artist care s-a format....

Citeste mai mult

CASA FILIPESCU-CESIANU

 "MUZEUL VÂRSTELOR”

Muzeul Municipiului București pregătește Muzeul Vârstelor - povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute. Este primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.

Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute este o poveste atât despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz.

Citeste mai mult

ÎN APROPIEREA SFINȚILOR.

FRESCELE MĂNĂSTIRII VĂCĂREȘTI DUPA 40 DE ANI

Pe o moșie de cumpărătură domnească primul domn fanariot Nicolae Mavrocordat a ridicat o mănăstire cu hramul Sfintei Treimi considerată o ,,capodoperă a artei sacre românești”. Se afla la sud-est de urbea bucureșteană, pe un întins câmp aflat pe dealul Văcăreștilor, parte din dealurile Bucureștilor. Era așezată pe un promontoriu, mai înalt cu circa 20 de metri față de luncă, fiind înconjurată la nord-nord-vest și sud-sud-est de mlaștini, bălți și arii inundabile întinse.

Pentru edificarea ,,sanctuarului monastic”, aflat la aproximativ 6 kilometri de oraș, Nicolae Vodă a desemnat în calitate de ispravnici pe boierii Manolache Rangavi Lambrino fost mare clucer, Matei Mogoșescu fost mare agă și Iane Scarlat Alevra mare cupar.

Citeste mai mult

TIMPUL ORAŞULUI

Cum intri în Timpul Orașului tău?

 

Timpul. Nu are a face cât îl trăiești ci cum îl folosești pentru călătoriile tale în viață. Oamenii și locurile sunt doar pretexte pentru a te descoperi. Întîmplările sunt doar mărturisiri în mișcare ale gîndurilor tale pentru a te reinventa. Și dacă, din toate acestea se naște în final o poveste este semn că timpul tău își pierde răbdarea. Și trebuie să-i treci pragul.

Citeste mai mult

ARHIVA