EXPOZITII

ARHIVA

OBIECTE PREISTORICE DIN

COLECŢIA SEVEREANU

Expoziția Obiecte preistorice din colecţia Severeanu dorește să aducă în atenția publicului obiecte străvechi și povestiri recente, toate dezvăluite într-un ambient desăvârșit: Sala cu Vitralii a Muzeului George Severeanu.

 

 Obiectele expuse sunt mai puțin cunoscute, fiind parte dintr-o colecție privată (Colecția „Maria și dr. George Severeanu”) constituită de dr. George Severeanu și donată Muzeului Municipiului București în anul 1939.

Citeste mai mult

ISTORIA CIRCULAȚIEI MONETARE ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN ÎMPREJURIMI

Moneda reprezintă un document istoric valoros care oferă informații privind realitățile politice, economice, religioase, culturale și artistice ale perioadei în care a fost bătută, reuşind să adune atât un mesaj scris prin textul oferit de legenda sa, cât și unul iconografic prin reprezentările figurale.

 

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit.

Citeste mai mult

ÎN APROPIEREA SFINȚILOR.

FRESCELE MĂNĂSTIRII VĂCĂREȘTI DUPA 40 DE ANI

Pe o moșie de cumpărătură domnească primul domn fanariot Nicolae Mavrocordat a ridicat o mănăstire cu hramul Sfintei Treimi considerată o ,,capodoperă a artei sacre românești”. Se afla la sud-est de urbea bucureșteană, pe un întins câmp aflat pe dealul Văcăreștilor, parte din dealurile Bucureștilor. Era așezată pe un promontoriu, mai înalt cu circa 20 de metri față de luncă, fiind înconjurată la nord-nord-vest și sud-sud-est de mlaștini, bălți și arii inundabile întinse.

Pentru edificarea ,,sanctuarului monastic”, aflat la aproximativ 6 kilometri de oraș, Nicolae Vodă a desemnat în calitate de ispravnici pe boierii Manolache Rangavi Lambrino fost mare clucer, Matei Mogoșescu fost mare agă și Iane Scarlat Alevra mare cupar.

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ŞI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURĂRII THEODOR PALLADY

La 60 de ani de la moartea pictorului Theodor Pallady, 8 lucrări clasate în categoria fond şi tezaur ce au fost cercetate şi restaurate în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti vor face obiectul expoziţiei „Theodor Pallady”, care urmează să fie inaugurată la Palatul Suțu în luna decembrie 2016.

 

Aceste lucrări au participat la expoziția retrospectivă „Theodor Pallady“ organizată de Muzeul de Artă al RPR , în perioada 23 iunie-8 august 1956, prilej cu care pictorul a primit titlul de Maestru emerit al artei. În același an, la data de 16 august, omul Pallady se stinge din viaţă.

Citeste mai mult

CASA FILIPESCU-CESIANU

 "MUZEUL VÂRSTELOR”

Muzeul Municipiului București pregătește Muzeul Vârstelor - povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute. Este primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.

Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute este o poveste atât despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz.

Citeste mai mult

FOTOGRAFII BUCUREȘTILOR:

ALFONS EBNER

Proiectul expozițional Fotografii Bucureștilor, demarat în anul 2015, cu primii fotografi ai acestui oraș din perioada anilor 1850-1900, continuă în acest an cu prezentarea unuia dintre cei mai cunoscuți autori de fotografie din perioada interbelică.

 

 Expoziția dedicată lui Alfons Ebner va fi deschisă pentru public la sediul MMB - Palatul Suțu, începând cu ziua de marti, 29 noiembrie 2016.

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA „SEMNE ȘI SIMBOLURI - VIZIUNIAPOPHENICE ÎN DOMENIUL FRACTALIC”

Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția intitulată „Semne și simboluri - Viziuni apophenice în domeniul fractalic”, care va fi deschisă la Muzeul Nicolae Minovici.

Expoziția este deschisă în perioada 26 noiembrie 2016 - 28 mai 2017, de miercuri până duminică, orele 10.00-18.00 (ultima intrare 17.30) la sediul Muzeului Nicolae Minovici, Sala de Conferințe - Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1.

„Raționalul geometric al fractalilor lui Dan Dermengiu s-a transformat în forme pline de lumină mistică, o lumină dincolo de cuvinte și imagine, pe care a amprentat-o cu mintea sa enciclopedică, așa cum se vede în descrierea tablourilor sale și în numele pe care le-a ales pentru acestea.

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA „FRAȚII MINOVICI – PIONIERAT MEDICAL ȘI UNIVERS SPIRITUAL”

Supranumită și „Vila neodihnei”, „Vila cu clopoței” a doctorului Nicolae Minovici își redeschide porțile după o sută de ani, iar prietenii îi sunt aproape: Institutul Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” și Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

 

Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală (1892), cel dintâi institut de profil, proiectat la standarde ce au influenţat domeniul în întreaga lume până în ziua de astăzi.

Citeste mai mult

SCURTĂ ISTORIE A REVANȘEI.

DUEL SAU CRIMĂ?

Orașul și-a construit propria-i formă de revanșă și a integrat-o cu mare răbdare în sufletele noastre. Este o istorie veche de mii de ani dar, în ultimii două sute de ani, vitezele sunt tot mai accelerate iar variațiunile revanșei tot mai surprinzătoare pe măsură ce tehnologia ne modifică comportamentul cotidian.

Expoziția Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? nu este neapărat o poveste despre ce anume au de împărțit uneori bărbații în viața lor, indiferent de epocă istorică. Acest proiect expozițional își dorește să prezinte povestea în scurt a unui fenomen urban, care flanează din zona mondenității și a politicului către periferii sociale adesea ignorate.

Citeste mai mult

TIMPUL ORAŞULUI

Cum intri în Timpul Orașului tău?

 

Timpul. Nu are a face cât îl trăiești ci cum îl folosești pentru călătoriile tale în viață. Oamenii și locurile sunt doar pretexte pentru a te descoperi. Întîmplările sunt doar mărturisiri în mișcare ale gîndurilor tale pentru a te reinventa. Și dacă, din toate acestea se naște în final o poveste este semn că timpul tău își pierde răbdarea. Și trebuie să-i treci pragul.

Citeste mai mult

PINACOTECA BUCURESTIULUI

UN PROIECT INTERBELIC

După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică. Muzeul Municipiului Bucuresti, deținătorul patrimoniului, a reînființat prin noul său ROF(2015), în cadrul Secției de Artă, Pinacoteca Municipiului București.

 

Gazda acestui eveniment va fi Palatul Suțu-sediul Muzeului Municipiului București, începând cu ziua de vineri, 29 iulie 2016.

Citeste mai mult

ARHIVA