Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Doina Lie 2022 – expoziție jubiliară”

Din 14 octombrie 2022

Doina Lie 2022 – expoziție jubiliară

La inițiativa Asociației Doina Lie, Secția Artă a Muzeului Municipiului București propune organizarea unei expoziții dedicate acestei sculptorițe în toamna anului 2022, la etajul Palatului Suțu. Doina Lie este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București cu două lucrări (Plutașul, bronz, 56 x 44 x 28 cm, nr. inv. 1119 și Portret, bronz, 34 x 27 x 21 cm, nr. inv. 4553) – care vor fi incluse în selecția acestui proiect expozițional.

Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, Doina Lie (1929-2012) a absolvit Institutul de Arte Plastice din București în 1956, studiind cu Constantin Baraschi. A organizat mai multe expoziții personale, printre care amintim expozițiile de la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich, Germania (1975), de la Muzeul orașului Wesel, Germania (1977), de la Casa de cultură Friedrich Schiller, București și de la Galeria Den Gulden Fointain, Amsterdam, Olanda (1979), precum și de la Fundaţia Dinu Lipatti, Geneva, Elveţia (1991).
Creația sa gravitează în jurul reprezentării corpului uman – de la opere cu tematică istorică, mitologică, religioasă la portrete sau nuduri ferm modelate, cu volume echilibrate și fluide, dar și cu o înclinație evidentă spre simplificarea formelor, chiar spre austeritate.

Urmașii artistei, prin intermediul Asociației Doina Lie, au inițiat organizarea acestei expoziții de sculptură mică și grafică, pe care o considerăm necesară atât pentru demersurile de cercetare a patrimoniului deținut de muzeu, cât și pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană ocazia de a se întâlni cu creația unei artiste cu o activitate remarcabilă pentru sculptura românească, inclusiv în arta monumentală. Amintim, în acest sens, statuia în piatră dedicată lui Neagoe Basarab, realizată la Curtea de Argeş, în 1968.
Expoziția este propusă pentru perioada 14 octombrie – 27 noiembrie 2022.

Angelica Iacob,
Șef Secție Artă