Expoziție tematică la Muzeul Theodor Aman: „AMAN ÎN PLEIN-AIR”

Din 7 aprilie 2022
AMAN ÎN PLEIN-AIR
(Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman)

Muzeul „Theodor Aman” îşi va aştepta admiratorii în 2022 la o nouă expoziţie temporară – „ AMAN ÎN PLEIN-AIR – Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman”, care va avea vernisajul joi, 7 aprilie 2022 şi va rămâne la dispoziţia publicului până pe 31 martie 2023.

Aducem în atenţia vizitatorilor o parte dintre cele mai spectaculoase peisaje ale artistului, care sunt focusate în general pe grădini, în special pe fermecătoarea grădină proprie, dar şi instantanee din parcuri celebre din ţară sau din străinătate, în care a avut prilejul să poposească.

Lucrările propuse pentru expunere, 22 de picturi şi 4 acuarele, aparţin perioadei de maximă maturitate artistică, acoperind în principal ultimele două decenii de creaţie ale maestrului, în care peisajul a devenit un gen perfect asumat şi aproape o formulă identitară în percepţia multor admiratori ai lui Aman. Suntem în etapa în care artistul şi-a părăsit atelierul şi s-a raportat direct la natură. Tuşa s-a eliberat, a devenit tot mai nervoasă şi mai expresivă, culoarea a început să surclaseze desenul, lumina a devenit personaj, iar instantaneul capturat în plein-air este recreat şi însufleţit cu sensibilitatea şi emoţiile personale. Peisajele pe care le vom expune devoalează pasiune şi o mare bucurie în abordare, sentimente care se transferă cu uşurinţă în percepţia receptorului. Din acest motiv considerăm această expoziţie un prilej de reală desfătare pentru toţi cei care îi vor trece pragul.

Muzeograf Greta Şuteu – Muzeul „Th. Aman”

.