Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Elena Surdu Stănescu – expoziție de sculptură”

Din 9 septembrie 2022

Elena Surdu Stănescu – expoziție de sculptură

Pentru anul 2022, Secția Artă a Muzeului Municipiului București pregătește două expoziții inedite, dedicate unor femei-sculptor. De-a lungul secolelor sculptura a fost considerată o tehnică artistică destinată exclusiv bărbaților, pentru că presupune mult efort fizic.

Depășind multe prejudecăți, femeile se vor afirma în forță în arta modernă iar în România o artistă venită de la Chișinău și stabilită la București va deveni o deschizătoare de drumuri. Este vorba de Milița Petrașcu, prietenă a lui Constantin Brâncuși și cea care a fost admirată constant de Regina Maria, pentru talentul ei de excepție.

Elena Surdu Stănescu, alături de alte femei-sculptor, va ridica pe o treaptă superioară modul în care realitatea poate să fie percepută în piatră, marmură, bronz, sticlă, lemn sau gips.
Dialogul dintre materie și sentimente se structurează în opera sa sculpturală prin exprimarea bucuriei, a iubirii și a mișcării ritmate a trupurilor umane înlănțuite. Zborul devine și acesta o bucurie vizuală și seria de păsări modelate de artistă ne-o induce cu pregnanță. Impresionată este și seria de portrete turnate în bronz. De la portretul esențializat care evocă iubirea eternă a mamei, până la senzualitatea care exprimă frumusețea delicată a actriței Leopoldina Bălănuță sau sculpturi care reprezintă, în general, forța caracterelor feminine.

Sărbătorind împlinirea a 80 de ani de viață, sculptorița Elena Surdu Stănescu are un palmares impresionant, având peste 45 de expoziții personale. A expus de-a lungul vieții în România, dar a avut prezentări remarcabile și în Italia, Franța, Spania, Indonezia sau în Coreea de Sud.

Perioada – 9 septembrie – 9 octombrie 2022, în cele două săli ale Pinacotecii București – Palatul Suțu.

Dr. Elena Olariu