Expoziția tematică „Artiști din colecția soților Macovei”, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

Din 28 iulie 2023

„Artiști din colecția soților Macovei

Pasiunea soților Macovei pentru artă a pornit de la fascinația lor pentru frumusețea obiectelor tradiționale românești. Ea artist plastic, el arhitect și diplomat, au avut un succes răsunător în domeniile în care profesau. Datorită preocupărilor profesionale, dar și datorită numeroaselor titluri, decorații, premii, au avut posibilitatea și libertatea de a călători în întreaga lume.

Atelierul artistei din reședința pe care au ocupat-o începând cu anul 1953 era deseori folosit ca un salon în care își invitau oaspeții, țineau serate, dezvoltându-și o viață culturală bogată și interesantă, precum și relații solide cu personalități și artiști ai vremii. Acest fapt a condus la conturarea unei colecții impresionante de artă care a rămas mărturie în timp, o colecție pe care astăzi o privim cu mândrie si admirație.

Deși demersurile lui Pompiliu Macovei au început încă din anii ’80, donația celor doi soți către Muzeul Municipiului București a fost realizată în anul 1992, iar colecția a fost deschisă publicului 10 ani mai târziu, timp în care acesta s-a implicat activ și a gestionat acest transfer, lăsând casa și colecția așa cum se regăsesc acum. Timp de mai multe decenii cei doi soți au strâns, din toate colțurile lumii, numeroase obiecte de patrimoniu.

Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei reprezintă o incursiune culturală în epoci și locuri din întreaga lume. Diversitatea creațiilor de artă plastică și decorativă oferă unicitate acestei colecții.

Prin această expoziție propunem prezentarea unor lucrări în premieră, lucrări care nu au făcut parte din selecția temporară sau permanentă de pe simezele casei donatorilor. Aceste opere inedite sunt semnate de nume remarcabile precum Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Brăduț Covaliu, Alexandru Ciucurencu, H.H. Catargi, Ion Musceleanu, R. Schweitzer Cumpăna, Aurel Cojan, Ștefan Constantinescu, Decico Uzunov, Frantisek Jeroudek. Selecția va cuprinde peisaje sau scene care înfățișează diferite personaje surprinse în călătorii și va fi completată de creații semnate de Ligia Macovei.

Brăduț Covaliu, peisagist și portretist, a fost unul dintre cei care au redat în opera sa legătura omului cu natura. Lucrările selectate denotă caracteristicile operei sale: cromatica temperată, notele terne, rigurozitatea desenului și autenticitatea structurii compoziționale.

Alte creații, semnate de artiști reprezentativi ai vremii, completează circuitul expozițional prin variate tematici: peisaje cu case, peisaje citadine, curți interioare, peisaje la malul mării, porturi, personaje care iau parte la activități din viața de zi cu zi,  cât și naturi statice cu flori sau alte scene de gen.

Curator: drd. Cristina Ioniță, muzeograf, Secția Artă.