Muzeul Municipiului București și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” invită publicul să descopere o nouă secțiune a expoziției Muzeul Național de Antichități. O excursiune arheologică, găzduită în spațiul Muzeului George Severeanu până la data de 10 iulie 2016.
Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, continuatorul Muzeului Național de Antichități, este deținătorul unei importante colecții de piese sculpturale, epigrafice şi arhitectonice greco-romane, care constituie Lapidariul, însumând peste 1000 de exemplare, păstrate în curtea, în subsolul, ca şi în zona scării-vestibul a Casei Macca (str. Henri Coandă nr. 11). O serie de sarcofagii şi de piese arhitecturale pot fi văzute şi în curtea Academiei Române, a Casei Oamenilor de Ştiinţă, în cea a imobilului situat pe str. Spiru Haret la nr. 8–12. Lapidariul, rezultatul unor acumulări de mai bine de un secol, conţine de la exemplare monumentale la mici statuete şi plăci – reliefuri votive. Statui, stele funerare, sarcofagii, reliefuri de cult, altare votive, decrete onorifice, fragmente arhitectonice, stâlpi miliari – o adevărată arhivă în piatră şi marmură pentru studiul antichităţii greco-romane pe teritoriul ţării noastre şi al artei provinciale a acestei epoci, provenind din cetăţile pontice greco-romane, din marile centre urbane dunărene, din centrele rurale ale Scythiei Minor sau ale Daciei Inferior.
Nouă dintre aceste piese litice, aparținând Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, parte a colecțiilor Muzeului Național de Antichități, au fost supuse unui proces de conservare-restaurare în cadrul atelierului de restaurare piatră al departamentului de Conservare-Restaurare al Universității Naționale de Arte din București, în cadrul unui parteneriat, la valorificarea căruia s-a asociat şi Muzeul Municipiului Bucureşti.
Astfel, expoziția Muzeul Național de Antichități. O excursiune arheologică, găzduită în spațiul Muzeului George Severeanu, s-a îmbăgățit prin adăugarea unei componente litice. Expunerea pieselor este însoțită de o succintă documentație privind desfășurarea operațiunilor de conservare-restaurare. Bazate pe principiul minimei intervenții și al respectului pentru autenticitatea operei, operațiunile desfășurate asupra celor nouă piese litice au fost realizate sub stricta coordonare a specialiștilor Departamentului de Conservare-Restaurare.
Expoziția Muzeul Național de Antichități. O excursiune arheologică de la Muzeul George Severeanu este deschisă publicului până la data de 10 iulie 2016.