Expoziție tematică la Muzeul Storck: „Grădina Paradisului. Desene pregătitoare”

Din 5 mai 2021

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL STORCK

„GRĂDINA PARADISULUI. DESENE PREGĂTITOARE”

 

Construcția spectaculoasei case Storck a început în anul 1911, iar între anii 1913 și 1917, Cecilia Cuțescu Storck decorează interiorul cu numeroase picturi, de inspirație simbolistă, având ca subiect figuri feminine și o vegetație luxuriantă, paradisiacă, mai ales în zona holului casei. Artista alege să picteze pereții casei în encaustică, deoarece culorile obținute sunt mai intense și mai vibrate.

Pictura din holul mare al casei a fost probabil inspirată şi de călătoriile ei în Spania, unde a vizitat numeroase palate nobiliare, înconjurate de grădini pe care le descrie astfel: „Păsările de toate mărimile şi viu colorate cântau printre crengile arborilor, legănându-se în vântişorul plin de miresme al ţărilor sudice. Palmierii şi cactuşii se împerecheau cu statui şi reliefuri în piatră. Ferige uriaşe se împleticeau sub paşii noştri şi se urcau pe zidurile palatului prin ale cărui ferestre ne chema marea de smarald”. Pentru a reconstitui acest tip de atmosferă exotică, artista a folosit ca model și vegetaţia luxuriantă din serele de plante ale Ministerului Domeniilor de la Şosea.

Pictura parietală din casa artistei rezonează şi cu opera lui Paul Gauguin, Cecilia Cuţescu Storck fiind o mare admiratoare a celebrului pictor, despre care spunea că: „îşi urmărea ca un vizionar drumurile şi visurile lui, inspirându-se din ţări poetice, departe de civilizaţie, de unde culegea toată lumina şi, din aspectele curioase ale locurilor şi ale fiinţelor tahitiene, reda toată frumuseţea exotică în tablourile lui.” Lumea paradisiacă, primitivă şi neviciată de o civilizaţie legată tot mai mult de tehnică şi din ce în ce mai mercantilă, este pictată de Cecilia Cuţescu Storck în proximitatea sa; călătoria sa plastică este doar spirituală, nu şi fizică, aşa cum este în cazul lui Gauguin.

Inedite și foarte speciale sunt și desenele pregătitoare pentru pictura murală a casei, care sunt expuse acum în premieră absolută, chiar în apropierea spectaculosului hol pictat. Este vorba de o continuare a conceptului expozițional de promovare a caselor-atelier de artist. Conceptul a fost dezvoltat de Secția Artă pe parcursul anilor 2019-2020, prin expoziții-medalion, ca de exemplu: „Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, „Grafică de călătorie. Cecilia Cuțescu Storck”, „Aman negativ” sau „Carol Popp de Szathmari, desenator și acuarelist”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 mai – 27 iunie 2021.

dr. Elena Olariu – curatorul expoziției