Expoziția 1989 – Eliberarea / Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” (în Tirana, Albania)

Expoziția 1989 – Eliberarea / Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” (în Tirana, Albania)

Din 22 septembrie 2018

Foto: Zafer Galibov

 

1989 a început fără să anunțe nimic special. Rutina unei zile obișnuite era aceeași de întregi decenii și milioane de români trăiau cu ea, într-o deplină simbioza cotidiană. Existau marșuri și spectacole colective festive în zilele dedicate mișcării comuniste, discursuri și ședințe ideologice, planuri cincinale care se realizau în patru sau trei ani, pe de o parte. Pe de altă parte se trăia într-o sărăcie progresivă, cu alimente care fugiseră în mitologie, spitale care în lipsa tehnologiei tratau adesea empiric bolnavii, școli și milioane de locuințe neîncălzite iarna sau lipsite de lumină periodic.

Foarte puțini aflau despre schimbările care se petreceau începând cu vara anului 1989 în Germania democrată, Ungaria, Ceholsovacia sau Polonia. Până și Bulgaria devenise mai liberală în politicile civile. Românii trăiau într-o deplină captivitate a terorii. În toamna anului 1989 au fost aflate primele semne de schimbare, dar nu ofereau speranța imediată a eliberării mai ales că Nicolae Ceaușescu și-a pregătit realegerea în funcția de secretar general al PCR, la cel de-al XIV-lea Congres al PCR, care s-a desfășurat în noiembrie 1989.

Eliberarea a venit pe neașteptate pe fondul nesupunerii civice din Timișoara și transfomarea în revoltă a unui miting propagandistic la București, programat să susțină ideologia partidului comunist, la mijlocul lunii decembrie 1989. Pentru câteva zile, timpul a fost suspendat istoric, și s-a trăit într-o deplină bucurie, o nemaiîntâlnită seninătate a eliberării, dintr-o captivitate ce părea fără final.

Fotografiile prezentei expoziții au fost selectate pentru a ilustra realitatea anului 1989, de la rutina unui cotidian comunist la explozia de bucurie și sacrificiu trăită de români la finalul aceluiași an.

Acest proiect expozițional continuă colaborarea dintre Muzeul Muncipiului București si Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” din Tirana, începută în primăvara acestui an prin expoziția deschisă la București despre regimul comunist din Albania, de către Etleva Demollari și muzeul pe care-l conduce.

 

Dr. Adrian Majuru