PROIECTE CULTURALE

5 LICEE – 5 MUZEE (2016)

5 Licee – 5 Muzee este un proiect educaţional dedicat elevilor de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale.

Proiectul şi-a propus să declanşeze în rândul tinerilor o campanie de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs între 5 licee din capitală. Lansat în anul 2008, proiectul a avut un impact pozitiv atât în rândul elevilor, cât şi al profesorilor. Astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue proiectul. Până în anul 2016, la a noua ediţie, peste 2 000 de liceeni, din peste 40 de şcoli bucureştene, s-au bucurat de oportunităţile oferite de proiect.

Citeste mai mult

ISTORII DIN CARTIER (2015)

În intervalul septembrie-noiembrie 2015, proiectul coordonat de Muzeul Municipiului București şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național a propus valorizarea memoriei locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care să redea câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (astăzi, cartierul Berceni), de la începutul secolului al XVIII-lea şi până în prezent. Străzi, ulițe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă au făcut parte dintr-o expoziţie intinerantă, la realizarea căreia au fost invitaţi să participe şi locuitorii cartierului.

 

Citeste mai mult

PROIECTUL CULTURAL-EDUCATIV ORA DE ȘCOALĂ LA MUZEU (2016)

Proiectul Ora de școală la muzeu reprezintă o continuare a inițiativei din 2015, proiectul Patrimoniul muzeal – instrument de învăţare, organizat de către Global Mindscape în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Institutul de Știinţe ale Educaţiei şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, dar și a proiectului Caravana Muzeelor, care anul acesta va ajunge la ediția a V-a.

 

Citeste mai mult

DESENĂM PATRIMONIUL (2015)

Proiectul Desenăm patrimoniul a urmărit promovarea patrimoniului cultural material prin dezvoltarea abilităţilor creative în rândul publicului de toate vârstele. Desenăm patrimoniul a fost un proiect derulat în perioada septembrie - noiembrie 2015 şi a fost iniţiat de către Asociaţia Sinaptica în parteneriat cu Fundaţia Culturală First, Global Mindscape, Asociaţia Excelenţa prin Cultură şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Activităţile din Bucureşti au fost realizate cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucureşti. Proiectul a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Citeste mai mult

ANUL CULTURAL „MARTHA BIBESCU 130”

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost lansat la Casa Filipescu-Cesianu, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale”, la data de 15 ianuarie 2016.

Proiectul a fost realizat de Asociația Istoria Artei împreună cu Muzeul Municipiului București și alți parteneri: Arhivele Naționale ale României, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Biblioteca Națională a României, Centrul cultural Carmen Sylva Sinaia, fiind finanţat de Ministerul Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale – 2016.

Citeste mai mult

PATRIMONIUL MUZEAL – INSTRUMENT DE ÎNVĂŢARE (2015)

Muzeul Municipiului Bucureşti a fost partener al proiectului cu conținut cultural-educativ intitulat Patrimoniul muzeal – instrument de învăţare, derulat în colaborare cu Global Mindscape, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Institutul de Știinţe ale Educaţiei. Proiectul Patrimoniul muzeal – instrument de învăţare s-a desfăşurat în perioada octombrie-noiembrie 2015 şi a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul a venit în completarea „Caravanei Muzeelor”, continuând demersurile de punere în valoare a domeniului muzeal din perspectiva copiilor. Citeste mai mult