MUZEUL VICTOR BABES

Muzeul Victor Babeș, aflat în structura Muzeului Municipiului București, intră într-un proces de refacere a expoziției permanente.

 

Ultima zi de vizitare în actualul format este duminică, 20 august 2017. Redeschiderea urmează să aibă loc în anul 2018.

 

 

În partea de nord a Bucureştiului, pe strada Andrei Mureșanu, la nr 14A, se află reşedinţa doctorului Victor Babeş, proiectată în stilul eclectic specific al anilor '20 ai secolului trecut. Imobilul a fost construit între anii 1928-1929 de către fiul marelui savant, Mircea Babeș, el însuși diplomat la reprezentanțele României de la Varșovia, Ottawa și Moscova. Muzeul valorifică toate obiectele de care era înconjurat Victor Babeș în apartamentul său de la institutul care îi poartă numele și în care savantul a locuit din 1887 până la moartea sa, în anul 1926.

 

În anul 1956 Mircea Babeș, sfătuit de către profesorul C.I. Parhon, unul dintre studenții tatălui său, donează parterul casei statului român în vederea amenajării unui muzeu memorial, pe care tot el îl va conduce până la moartea sa, în anul 1968. În iulie 1986, soția lui Mircea, Sofia Babeș, lasă prin testament Primăriei Capitalei și etajul casei, Muzeul Victor Babeş devenind astfel una dintre cele mai interesante reşedinţe interbelice, care poate fi vizitată în întregime.

 

Cu ajutorul documentelor (diplome, certificate de absolvire, manuscrise, fotografii), şi al obiectelor personale, sunt prezentate etapele de formare ale tânărului Victor Babeș, în școlile de la Lugoj, Budapesta și Viena, specializările de la Berlin și München, stagiul petrecut la Paris în preajma marelui savant Louis Pasteur. În muzeu este expus şi primul tratat de bacteriologie din lume, datând din anul 1885, scris de Victor Babeș împreună cu chimistul francez Andre-Victor Cornil.