MUZEUL VICTOR BABEȘ

Adresa: Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A
Telefon: 021 230 23. 02

Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare)

facebook-logo-square

R.A.T.B:131, 182, 282, 301, 330, 331, 335

10 lei – bilet întreg
5 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenți, grupuri organizate)

15 lei – filmare, fotografiere de către turiști în interiorul muzeului

6 lei/persoană – taxă ghidaj

Intrare gratuită pentru preşcolari şi persoane cu dizabilităţi.

Muzeul a fost reintrodus în circuitul turistic în noiembrie 2018, vă invităm să vizitați noua expoziție permanentă a muzeului – Victor Babeș (1854-1926). Principii, valori, moșteniri.

Muzeul Victor Babeș se află în partea de nord a capitalei, pe strada Andrei Mureșanu. Imobilul a fost construit în 1928-1929 de către fiul doctorului, Mircea Babeș. În 1956, acesta a donat parterul casei sale statului român în vederea amenajării muzeu memorial pe care l-a condus chiar el până în 1968, anul decesului său. În iulie 1986, soția lui Mircea Babeș, Sofia, a lăsat prin testament Primăriei Capitalei și etajul casei, care a fost integrat circuitului muzeal al imobilului.

Muzeul Victor Babeș a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul de la Institutul Național de Patologie pe care l-a folosit, și le-a expus în parterul casei sale, pe care a donat-o primăriei capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei. Inițial construită cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată, într-un cartier liniștit, astăzi clădirea adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Printre exponate se numără exemplare din primele ediții ale lucrărilor doctorului: Les bactéries et leur role dans l’étiologiel’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885), Études sur la pellagre, Recherches sur les associations bactériennes du bacilli de la tuberculose (1888), Despre transmiterea proprietăților imunisante prin sângele animalelor imunisante (1895), Raport despre turbare (1912), Anatomie patologică generală (1921).

Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Astfel, în colecție se află o serie de decorații precum Ordinul Național al Meritului Civil în grad Comandor (1891) al statului bulgar, Legiunea de Onoare – Ordin în grad de Comandor, Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Sanitar Civil în grad de Comandor (Bulgaria), Ordinul Legiunea de Onoare (Franța), Bene Merenti, Ordinul Coroana de Fier (Austria).