CASA MEMORIALĂ GHEORGHE TATTARESCU

Adresa: Str. Domnița Anastasia, nr. 7
Telefon: 021 314 10 06
Program de vizitare: În prezent este închis pentru restaurare.

R.A.T.B: 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 336, 601

Nu departe de centrul vechi al Bucureștilor, se păstrează singura reședință particulară în formă de han, a cărei vechime ajunge la începutul secolului al XIX-lea. Această casă a fost reședința pictorului Gheorghe Tattarescu.

Muzeul Gheorghe Tattarescu a fost fondat în anul 1951, odată cu donaţia casei şi a unei părţi din opera pictorului, realizată de Georgeta Werthaimer – nepoata artistului, deschiderea oficială având loc în anul 1953.

Clădirea ce adăposteşte Muzeul Gheorghe Tattarescu, declarată monument istoric în anul 1951, include un bogat patrimoniu de pictură, grafică, artă decorativă, documente şi piese de mobilier, ce au aparţinut atât artistului, cât şi familiei acestuia: Georgeta Werthaimer, Micaela Eleutheriade, Florence Werthaimer.

Gheorghe Tattarescu a fost întemeietorul Şcolii Naţionale de Arte Frumoase (1864), iar operele sale plastice sunt prezente în numeroase muzee și colecţii din ţară şi străinătate. Tattarescu a fost de asemenea cel mai de seamă pictor religios din România. A pictat 58 de biserici, din care le amintim pe cele din București: Colţea, Zlătari, Sf. Spiridon, Creţulescu și Enei.

În prezent Colecția Gheorghe Tattarescu este valorificată prin expoziții temporare și prin publicarea repertoriului său artistic.

Casa memorială Gheorghe Tattarescu nu este accesibilă pentru vizitare.