ȘCOALA ALTFEL ONLINE LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI – 2021

ȘCOALA ALTFEL 2021 LA MMB

Invităm elevii și cadrele didactice să participe la atelierele online organizate de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Learning by Teaching, Artelier D și îndrăgitul autor de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, cu ocazia Şcolii Altfel 2021. Acest an școlar atipic ne-a determinat să adaptăm oferta tradițională dedicată Școlii Altfel și să vă oferim o serie de ateliere online pe diverse teme, precum și mai multe tipuri de resurse digitale la care puteți apela cu încredere în desfășurarea activităților extrașcolare.

 

PROGRAME PROPUSE DE MMB

APĂ, APĂ! FOC, FOC!

Muzeul Municipiului București și Asociația Learning by Teaching vă propun un atelier online inedit despre cum au modelat apa și focul istoria orașului București.

Pornind de la istoria Palatului Suțu, locul unde se țineau cele mai frumoase petreceri din Capitală la mijlocul secolului al XIX-lea, vom călători în timp, în Bucureștiul de odinioară.

Vom descoperi împreună cum un râu poate schimba viața unui întreg oraș și ce povești s-au dus pe apa Dâmboviței. Vom istorisi despre incendii devastatoare și despre ce rol aveau sacagiii. Vom afla când au apărut primele filtre cu apă, când și de ce a fost modificat cursul Dâmboviței, precum și despre importanța acestui râu pentru viața comercială a orașului.

Și nu în ultimul rând vă vom propune câteva experimente legate de circuitul apei pe care să le faceți cu elevii la clasă. Înainte de începerea atelierului veți primi o fișă de lucru în format pdf. cu aceste experimente.

Vârsta: 7+

Taxa: 150 lei/ clasă de elevi

Durata: 40 minute, prin Zoom

Înscrierea la eveniment este obligatorie și se face printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-15.00.

 

DESCOPERIRI LA MICROSCOP

Artelier D împreună cu Muzeul Municipiului București vă propun 3 teme distincte în cadrul programului online “Descoperiri la microscop”.

În cadrul atelierelor, călătorim în laboratorul medicului și bacteriologului  Victor Babeș, în centre de cercetare și chiar în corpul omenesc.  Aflăm despre impactul  microbilor asupra vieții noastre. Prin intermediul unor povești adevărate sau imaginare, învățăm să ne apărăm sănătatea.

  1. Laboratorul fantastic

Aflăm despre instrumente din laboratorul lui Victor Babeș și despre analizele care ne ajută să știm dacă suntem sănătoși. Povestim despre descoperiri la microscop recente care ne dezvăluie pericolul unor substanțe chimice.

  1. Inamicii mici și tari

Ascultăm o poveste interactivă despre oameni și microbi, care ne demonstrează cum putem să învingem bacteriile și virusurile, ca să ne menținem sănătatea. Vom afla care sunt armele noastre infailibile și cum să rămânem puternici.

  1. Navigăm prin corp

Luăm parte la o aventură extraordinară prin corpul omenesc, alături  de copiii din clasa domnișoarei Frizzle și autobuzul lor magic. Învățăm cum funcționează plămânii, de unde vine energia noastră și cum se luptă pentru noi, celulele.

Vârsta: 7+
Taxa: 30 lei/ elev
Durata: 1 h `30, prin Zoom

Plata se face prin transfer bancar în contul RO12BTRLRONCRT0489498301, Banca Transilvania, pentru Daniela Mișcov, cu menționarea datei și numelui programului.
Contact: email artelierd@yahoo.com, tel. 0739661473

RESURSE DIGITALE

Aceste resurse sunt special concepute pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice. Ele pot fi folosite gratuit și nu necesită alt suport din partea unui educator muzeal sau o programare în prealabil.

 

MUZEUL ANIMAT

Îndrăgitul autor Mihai Grăjdeanu îi invită pe copii în lumea benzilor desenate într-un mod cu totul inedit, prin intermediul a 5 tutoriale video. Rând pe rând prind viață obiecte special alese din patrimoniul Muzeului Municipiului București, care își spun povestea pe măsură ce prind contur pe foaia de hârtie. Astfel, elevii pot deprinde tehnicile clasice de creare a personajelor și diferitelor tipuri de cadre, precum și noțiuni de bază pentru crearea unei benzi desenate.

Primul episod are ca protagonist ceasul Collin cu mecanism invers, cel de-al doilea, aparatul foto cu burduf, al treilea episod are drept personaj velocipedul, iar cel de-al patrulea episod cutia de bomboane Capșa. Toate aceste obiecte se regăsesc în expunerea permanentă de la Palatul Suțu. În cel de-al cincilea episod, elevii pot afla mai multe despre povestea clopoțeilor din sticlă colorată de la Muzeul Nicolae Minovici.

Vă punem la dispoziție astfel 5 episoade pe care le puteți viziona împreună cu elevii pe canalul dedicat Muzeului animat: https://www.youtube.com/channel/UCOfU1wtbVRFhYIPgodnBieQ.

 

POVEȘTI ȘI EXPERIMENTE LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Asociația Learning by Teaching împreună cu Muzeul Municipiului București a creat 10 clipuri educative pornind de la câte un obiect din patrimoniul MMB asociat unei cărți din literatura pentru copii. Cele 10 episoade video includ imagini din cărți și din muzeu, precum și activități realizate sub forma unor experimente distractive.

Toate episoadele din “Povești și experimente la Muzeul Municipiului București” pot fi urmărite aici: https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ/featured

Episodul 1: „Art și Max la Palatul Suțu”. Având ca punct de plecare opere de artă din Colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București și cartea „Art și Max” de David Wiesner, aflăm ce este difuzia, iar la finalul atelierului realizăm o pictură pe sare.

Episodul 2: „Cărțile micului geniu – Grecia antică la Muzeul George Severeanu”. Pornind de la colierul cu geme și camee ce a aparținut Mariei Severeanu, soția colecționarului George Severeanu și de la „Cărțile micului geniu: Mitologia greacă” de Ken Jennings, aflăm despre iluziile optice și realizăm câte un taumatrop cu zeul preferat și simbolul care îl caracterizează.

Episodul 3: „Cu toții au văzut o pisică în Colecțiile de Artă “Ligia și Pompiliu Macovei” și „Discul lui Newton”. Privind lucrarea „Pisică și cratiță” de Ligia Macovei aflată în casa memorială și citind cartea „Cu toții au văzut o pisică” de Brendan Wenzel, descoperim modul în care văd diverse animale lumea înconjurătoare și învățăm să observăm cum se combină culorile curcubeului.

Episodul 4: „Ceva ce nu s-a mai văzut la Casa Filipescu Cesianu”. Câteva obiecte din colecția Muzeului Vârstelor și cartea „Ceva ce nu s-a mai văzut” de Ashley Spires dau startul unei scurte povestiri despre cum au apărut termometrele în istorie. Vedem diferite termometre și realizăm un termometru din materiale reciclabile.

Episodul 5: „Teatrul corpului uman!” la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Citim un fragment din cartea omonimă scrisă de Maris Wicks, iar apoi prezentăm ideea medicului Nicolae Minovici și un experiment care ilustrează funcționarea plămânilor.

Episodul 6: „Marea și minunile ei” la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Descoperim împreună cartea „Peștele-curcubeu” scrisă de Marcus Pfister și realizăm experimente de pe malul mării.

Episodul 7: „Gravura la mine acasă”. Realizăm o gravură inspirați de colecția Muzeului Theodor Aman și descoperim cartea „Ce poți face cu idee”, scrisă de Kobi Yamada. În casa marelui pictor descoperim cum crea el gravuri, dar și instrumentele necesare pentru a le putea face la noi înșine.

Episodul 8: La Muzeul Victor Babeș tehnologia interactivă ne ajută să înțelegem ce este ADN-ul și cum poate fi extras din fructe. Pornim de la un fragment din cartea „Amos e răcit”, scrisă de Philip Stead, descoperim biblioteca celebrului bacteriolog și instrumentele cu care poți cerceta bacteria Babesia.

Episodul 9: Citim cartea „Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore”, scrisă de William Joyce, descoperim obiecte armoriate cu blazoane, care au aparținut elitei aristocratice românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primului sfert de secol XX. Iar la final realizăm un experiment simpatic, un vultur mecanic, folosind materiale reciclabile.

Episodul 10: Facem o scurtă vizită virtuală în expoziția permanentă „Timpul Orașului”, deschisă la Palatul Suțu. Apoi citim cartea „Fuga la Muzeu”, scrisă de E.L. Konigsburg și facem împreună un filtru de apă, inspirat de cel care se poate vedea în expoziție.

 

COLOREAZĂ CU ARTĂ

Elevii pot descoperi câteva dintre cele mai năstrușnice opere de artă din colecțiile Muzeului Municipiului București, fiind provocați să experimenteze coloratul în format electronic, pentru aceasta putând folosi orice program de prelucrare a imaginilor pe calculator, tabletă sau telefon. Operele de artă pot fi de asemenea printate și colorate folosind tehnicile tradiționale.

„Grădina Paradisului” – pdf descărcabil 

Vă prezentăm un colț din Grădina Paradisului” pictată de Cecilia Cuțescu Storck, care decorează pereții Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Construcția casei Storck a început în anul 1911, iar între anii 1913-1917 Cecilia Cuțescu Storck a decorat locuința, inclusiv holul de la intrare, cu numeroase picturi murale. Aceste picturi realizate pe perete aveau drept subiect figuri feminine și o vegetație bogată. Descoperiți păsările din „Grădina Paradisului” și colorați-le cât mai încântător!

„Fată cu pisică” – pdf descărcabil

Ion Nicolae Țincu a studiat la București, dar a făcut și numeroase călătorii de studii: la Paris, München, Viena, Budapesta. Artistului i-a plăcut să picteze peisaje, obiecte, personaje – atât portrete, cât și personaje implicate în tot felul de activități. O astfel de pictură cu personaje care desfășoară activități cotidiene se numește scenă de gen. Pictura „Fată cu pisică” a fost executată în tehnica ulei pe suport de lemn. Colorați fetița și camera în care aceasta se află.

„La plimbare” – pdf descărcabil

Ipolit Strâmbu este un artist care a studiat atât la București, cât și la München, la Academia Regală de Pictură. Când s-a întors la București, a devenit el însuși profesor (din 1901). În această pictură putem observa cum se îmbrăcau oamenii în urmă cu mai bine de 100 de ani. Știm exact când a fost făcută pictura deoarece artistul a dorit să adauge și data (1899), nu doar semnătura sa (în colțul din dreapta sus, cu brun). Observați cu atenție hainele și accesoriile personajelor, apoi colorați-le.

„Pisică și cratiță” – pdf descărcabil 

Artist grafician, Ligia Macovei a realizat ilustrații pentru numeroase cărți de poezii și povești, inspirând copilăria câtorva generații. „Prințul Miorlau” sau povestea jucăușilor pui de tigru Ninigra și Aligru de Nina Cassian se numără printre acestea. „Pisică și cratiță” este o pictură executată de Ligia Macovei în tehnica guașă pe hârtie, în anul 1942. Imaginați-vă că această scenă de interior s-ar putea desfășura chiar la voi acasă. Colorați pisica și obiectele.

„Începuturile desenului” – pdf descărcabil

Gheorghe Tattarescu, autorul acestei lucrări, a debutat în tehnica picturii în ulei în timpul studiilor sale la Roma (1845 – 1851). „Începuturile desenului” este cea de-a treia pictură în ulei a tânărului artist. Subiectul este inspirat din Antichitate: se spunea că primul desen făcut vreodată a fost conturat după o umbră. Colorați personajele și peisajul. Urmăriți cu atenție cum se conturează umbra pe perete.

Vitraliile – pdf 1 descărcabil

pdf 2 descărcabil

Muzeul ”Theodor Aman” este găzduit în locuința artistului, construită după planurile lui și decorată de el în cele mai mici amănunte. Când pătrundeți în Casa Aman, deasupra ușii de la intrare vă întâmpină două vitralii, două mici ferestre făcute chiar de către pictor din bucăți de sticlă pictate și îmbinate cu plumb. În aceste vitralii descoperiți două personaje din istoria noastră. În stânga este Radu Negru Basarab, voievodul care, potrivit legendei, a întemeiat Țara Românească, cu capitala la Câmpulung Muscel, la sfârșitul secolului al XIII-lea. În dreapta este soția sa, Doamna lui Radu Negru. Încercați să citiți numele personajelor. Ce observați? Alegeți apoi culorile potrivite pentru a colora decorul din jurul medalioanelor.

„Plecarea artiștilor plastici în Bulgaria” – pdf descărcabil

Știați că maestrul Cornel Medrea a fost în anul 1947 într-o călătorie alături de alți artiști plastici români până în Bulgaria? Artiștii au fost primiți cu bucurie de colegii lor din Sofia, au călătorit, au povestit și au creat picturi, desene, sculpturi și s-au întors cu multe istorii de povestit.

Ca într-o căutare de comori, vă invit să găsiți următoarele personaje și vă ofer câte un indiciu, dar vă rog să și răspundeți la câteva întrebări:

  • Sculptorul Cornel Medrea are o pipă în gură, dar ce ține în mâna stângă?
  • Pictorul Dărăscu are în mâna dreaptă o valiză pe care scrie LEVY. Ce se zărește pe mâna lui dreaptă?
  • Pictorița Nutzi Acontz, poartă un paletă de culori pe cap. Cu ce seamănă?
  • Sculptorița Ada Geo trage după ea un cărucior. Ce se află în el?
  • Ce instrumente muzicale recunoașteți?
  • Și ultima întrebare: ce animal se ascunde printre personajele noastre?

 

GHIDAJE VIRTUALE

Vă punem la dispoziție și o serie de ghidaje virtuale, realizate de muzeografii noștri despre muzeele din componența Muzeului Municipiului București.

Clipurile video ale acestor ghidaje pot fi urmărite aici:

Muzeul Vârstelor (Casa Cesianu-Filipescu): https://www.youtube.com/watch?v=80Yi2K40ksA

Muzeul Theodor Aman: https://www.youtube.com/watch?v=zzoAY3XMUvU

Muzeul George Severeanu: https://www.youtube.com/watch?v=v9Ujqft_Ju4

Muzeul Victor Babeș: https://www.youtube.com/watch?v=rZVrNdP5xUE