Muzeul Municipiului Bucureşti a fost partener al proiectului cu conținut cultural-educativ intitulat „Lecțiile patrimoniului”, derulat sub coordonarea Asociației Metrucub – resurse pentru cultură alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Muzeul Național de Artă al României, Asociația De-a Arhitectura, Asociația Da’DeCe și Filarmonica „George Enescu”. Perioada sa de desfășurare a fost februarie –noiembrie 2016, dar la finalul său au rezultat o serie de publicații și video-clipuri care sunt disponibile gratuit și pot fi utilizate de oricine este interesat.
„Lecțiile patrimoniului” a fost o inițiativă a unui grup divers de actori culturali (specialiști în arhitectură și spațiu construit, curriculum, istoria artei, teoria educației, educație culturală, educație muzeală și management cultural), care a creat sugestii metodologice pentru promovarea valorii educaționale a patrimoniului cultural material din Piața Revoluției din București.
Legea educaţiei din 2011 a pus în centrul procesului educaţional formarea de competenţe, iar proiectul a ilustrat felul în care competenţa de sensibilizare și exprimare culturală poate fi dezvoltată prin predarea unor conținuri la diverse materii. De asemenea, am arătat că artele şi patrimoniul sunt resurse excelente pentru comunicarea în limba maternă și în limbi straine, pentru matematică, știinte și tehnologie, pentru utilizarea noilor tehnologii informaționale și de comunicație, pentru a învăța să înveți, pentru relaționarea interpersonală și civism, pentru sprijinirea inițiativei.
Rezultatele proiectului:
• fișe cu sugestii metodologice pentru profesori care predau la gimnaziu, pentru realizarea unor activități educaționale în Piața Revoluției. materii: matematică, arte plastice, educație civică, istorie și comunicare. Ghidul poate fi descărcat de aici: http://culturaineducatie.ro/scenarii-educationale/. Pe site-ul proiectului fișele de lecții pot fi descărcate și individual, precum și notele pentru profesori și hărțile traseelor culturale;
• dezvoltarea unei comunități de practică în jurul interpretării patrimoniului în cheie educațională: aproape 300 de persoane interesate de promovarea rolului artei și patrimoniului în educație;
• ghid video care ilustrează etapele realizării unei lecții în Piața Revoluției, plecând de la elementele de patrimoniu material și imaterial, prezentat sub forma unei serii de 10 episoade scurte, disponibile gratuit pentru toți cei interesați:
https://www.youtube.com/playlist?list=plw2hhkf2txwkwyh73idkxr4lbz5dogixa
Pentru mai multe detalii: www.culturaineducatie.ro „Lecțiile patrimoniului” a fost un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.