Povestea Palatului Suțu, pol al vieții mondene în secolul XIX

Palatul Suțu, fotografie realizată de Cristian Oeffner Oprea

Jurnaliștii de la portalul Descoperă.ro au avut ideea realizării unei serii de video documentare pe care au intitulat-o „Case de poveste”. Plecând de la ideea că pe marile bulevarde şi străzi ale Capitalei, unele dintre ele vechi uliţe prăfuite în 1918, printre blocurile apărute în ultimii zeci de ani, rezistă de mai bine de 100 de ani adevărate bijuterii arhitecturale, Descoperă.ro și-a invitat cititorii să afle povestea acestor case şi a ctitorilor ei. Pentru că ele reprezintă o parte importantă din istoria noastră.

Multe au fost locuite sau vizitate de către personaje cheie ale Marii Uniri sau de oameni de vază care au jucat un rol important în Istoria României şi în ce am ajuns noi astăzi.

Ne-am bucurat atunci când la noi a ajuns propunerea de a participa la această serie „CENTENAR. Casele de poveste ale Bucureştiului”. Grație excelentei noastre colaborări cu doamna Mihaela Stoica, redactor șef și realizatoarea reportajelor, publicul are acum ocazia să afle – prin sprijinul acordat de domnul Adrian Majuru, manager al MMB – povestea tuturor muzeelor din componența Muzeului Municipiului București direct de la muzeografii noștri, dar și să poată vedea frumoase imagini, ingenios filmate și incluse în montajele respective, din incinta fiecăruia în parte. Și, nu în ultimul rând, să afle detalii despre personalitățile care și-au lăsat amprenta istorică asupra Capitalei noastre.

Irina şi Grigore Suţu, alături de căţeluşa Luţi. Din Arhiva MMB

Primul documentar se referă la Palatul Suțu, aflat în inima Bucureştiului, la kilometrul zero al Capitalei. „Palatul Suţu poartă cu mândrie o istorie de aproape 200 de ani. Polul balurilor din a doua parte a secolului XIX, la care participau inclusiv regele Carol I şi regina Elisabeta, sediul cartierului general german în timpul Primului Război Mondial, sediu al Primăriei Capitalei sau al Băncii Chrissoveloni, în Palatul Suţu se află în prezent Muzeul Municipiului Bucureşti”.

Astfel începe reportajul dedicat istoriei şi importanței acestui Palat pe care vă invităm să îl citiți integral aici 

Povestea extinsă a palatului o spune domnul Horia-Ioan Iova, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București.

 

Documentarul VIDEO poate fi urmărit aici

#casedepoveste Palatul Suţu, polul balurilor bucureştene unde erai primit doar dacă veneai cu trăsura. Onoarea specială pe care Carol I i-o făcea boierului Grigore: https://goo.gl/ZRCihj

Publicată de DESCOPERA.ro pe Luni, 9 Iulie 2018

 

Mulțumim Descoperă.ro! Următoarea povestire se referă la Muzeul Theodor Aman, despre care vom scrie zilele următoare.

 

(Simona Popescu)