Doctorul Nicolae Minovici a fost un colecționar iubitor de artă populară și primul care a deschis un muzeu în care să valorifice nenumăratele obiecte din colecția sa. Alături de expunerea de bază a muzeului așa cum a gândit-o medicul legist, veți putea vedea, începând cu luna februarie a anului 2020, un spațiu dedicat cunoașterii patrimoniului muzeal într-un context diferit față de cel gândit de colecționar. Astfel, prin expunerea lunară a unui obiect, vă oferim posibilitatea de a vă apropia de artefacte din perspectivă etnologică.
Scopul proiectului constă în înțelegerea funcției obiectelor pornind de la materialul și tehnica în care sunt lucrate. Mai departe, vom descoperi împreună particularități ale lemnului, ceramicii, textilelor și picturii. Vom înțelege contextul producerii acestora, de la industria casnică până la atelierele specializate, dar și ca parte a unui curent cultural de începutul secolului trecut.
Noutatea acestui tip de expunere vizează accesul vizitatorului la obiecte care nu fac parte din expunerea permanentă, ci din depozitul muzeului. În acest mod, o mică parte neaccesibilă din colecția de artă populară va fi vizibilă și îl așteaptă pe vizitator.
Silvia Zamfir- coordonator secție Antropologie Urbană
Mădălina Manolache- Muzeograf Muzeul Nicolae Minovici