Idei în Agora: Știință și etnicitate. Dezbatere publică

Știință și etnicitate. Dezbatere publică

„Încheierea unei expoziții și lansarea a două volume cu tematică înrudită constituie un bun prilej pentru a discuta public despre știință și etnicitate, în special despre teoria, ideologia și politica lor. În România și în mezoregiunea sa istorică, marele proiect al națiunii etnice omogene a fost considerat adesea mai convingător – și, fiindcă totul trebuia mereu (re)construit, mai urgent – decât articularea națiunii politice. Clasica sintagmă a filozofiei politice, corpul politic, a fost astfel reconstruită ca metaforă organicistă și transformată treptat în ideal biomedical, eugenic, rasist. Cu alte cuvinte, utopia etnică, regresivă prin definiție, s-a metamorfozat în distopie antimodernă a unei științe moderne tot mai ambițioase, cu veleități prometeice, magice, chiar demiurgice. Am invitat în această seară cinci dintre cei mai proeminenți specialiști români ai acestor teme, activi și pe plan internațional, în speranța (o constantă a seriei Idei în Agora) de a contribui la sincronizarea dezbaterilor românești cu cele globale” – Sorin Antohi

Viorel Achim (n. 1961) a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti, este doctor în Istorie. Cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române (din 2008, cercetător ştiinţific gr. I). Şi-a început cariera ca medievist. Destul de devreme s-a ocupat şi de alte teme, care au devenit dominante în programul său de cercetare: istoria romilor, minorităţile etnice în România în perioada 1918-1948, politica de populaţie în România în anii 1940-1944, Holocaustul din România. Numeroase publicații în domeniile amintite.

Octavian Buda (n. 1966) este licențiat în Medicină și Filozofie, doctor în Științe Medicale. Profesor la Facultatea de Medicină a Universității “Carol Davila” din București (Catedra de Istoria Medicinei. Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Mnovici”. Numeroase publicații de istoria medicinei, psihiatrie, antropologie culturală, bioetică.

Călin Cotoi (n. 1974) are licențe în Medicină și Sociologie, este doctor în Filozofie. Profesor în cadrul Departamentului de Sociologie al Universității din București. Numeroase publicații pe teme de națiune și naționalism, istoria științelor sociale, istorie socială, antropologie politică și istoria mediului.

Adrian Majuru (n. 1968) are licență în Istorie și doctorat în Geografie Umană de la Universitatea din București. Studii postdoctorale de Antropologie la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”. Predă Antropologie Urbană pentru cursurile de masterat și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Din 2014, manager al Muzeului Municipiului București. Numeroase publicații, în special dedicate studiului interdisciplinar al orașului București (istorie socială, geografie umană, antropologie urbană, istoria instituțiilor și profesiunilor, viață cotidiană, mentalități, comunități minoritare etc.).

Marius Turda (n. 1973) are licență în Istorie de la Universitatea din București, masterat și doctorat în Istorie de la Central European University. Predă Istoria Biomedicinei din Europa Centrală și de Est la Oxford Brookes University, unde conduce Centre for Medical Humanities. Numeroase publicații în mai multe țări și proiecte de cercetare majore în domeniile eugenismului, biomedicinei, rasismului, biopoliticii, identităților naționale.