Idei în Agora – „În căutarea teoriei ultime. Noi evoluții în fizică și cosmologie”

În căutarea teoriei ultime. Noi evoluții în fizică și cosmologie

Dialog cu Emilian Dudaș

Ca să înțeleagă lumea în care trăim – pentru mulți, un univers fascinant, misterios și opac, adesea ostil –, oameni inteligenți din toate culturile au propus idei, concepte, figuri/tropi, modele, metode, ipoteze, teorii, paradigme, științe, religii etc. Iar și iar, au fost astfel oferite chei universale, limbi/limbaje perfecte, sisteme definitive, dogme infailibile, științe totale, teorii ultime.

Dar, tot punând întrebări cardinale de câteva milenii, suntem oare azi mai aproape de răspunsuri? Sau – nu ar fi puțin lucru! – am ajuns oare la întrebări mai bune?

Emilian Dudaș, fizician și cosmolog, și Sorin Antohi, istoric al ideilor, au pornit de la o discuție despre toate acestea și s-au concentrat asupra noutăților din fizică și cosmologie.

Emilian Dudaș s-a născut în 1965 la Lupeni, Hunedoara. A absolvit Liceul Teoretic „George Bacovia” din Bacău (1983) și Facultatea de Fizică a Universității București (1988). Între 1990-1994 a urmat studii de Master la École Normale Supérieure (Paris) și studii doctorale la Universitatea Paris-Sud Orsay, unde și-a luat doctoratul în 1994, cu Profesorul Pierre Binetruy, unul dintre fondatorii Laboratorului de Astroparticule și Cosmologie din Paris. În 1993 este și Atașat temporar pentru învățământ și cercetare la Universitatea Paris-Sud, după care obține o poziție post-doctorală la Service de Physique Théorique, CEA-Saclay (1994-1996). Între 1996-2003 este Chargé de recherche CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) au Laboratoire de Physique Théoriqu, Orsay, fiind totodată (1997-1999) Fellow al Departamentului de Fizică Teoretică de la CERN, Geneva. A fost Scientific Associate la CERN pentru încă doi ani (2005-2006 și 2011-2012) și visiting guest la DESY-Hamburg pentru un an (2014-2015). În prezent este Director de Cercetare la CNRS, membru al Centrului de Fizică Teoretică și Profesor la École Polytechnique. A fost recompensat, printre altele, cu Premiul Gay-Lussac-Humboldt pentru Cercetare, France-Berkeley Award și the Royal Society International Exchanges Award. Este membru al Comitetului Consultativ al Southern European Network in Mathematical and Theoretical Physics, al Science and Technology Facilities Council (STFC) al Marii Britanii și membru în diverse organisme de evaluare și administrare a cercetării. Are cetățenie română și franceză, este căsătorit și are trei copii.

Domeniul său de interes este fizica teoretică și cosmologia – în particular, Teoria Stringurilor (corzilor). Această teorie întrunește speranțele multor fizicieni în realizarea unui mare vis: unificarea celor două teorii fundamentale ale Universului, Mecanica Cuantică (teoria moleculelor, atomilor și a particulelor elementare) și Teoria Generală a Relativității (teoria marilor structuri cosmice, unde forța dominantă este gravitația). Teoria Stringurilor înlocuiește particulele elementare cu minuscule corzi vibrante ca elemente fundamentale din care s-a construit întregul Univers. Teoria stringurilor ne duce și la existența a încă șase dimensiuni spațiale ale Universului, suplimentare celor trei pe care le cunoaștem.