„Timp mecanic vs Timp biologic” – o expoziție fără precedent la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze noua expoziție tematică intitulată „Timp mecanic vs Timp biologic”, care se va deschide începând cu data de 18 august 2021, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu nr 2).

Acest proiect expozițional, prin narațiunea sa, nu are precedent. Expoziția vă invită să pătrundeți într-o zonă de clar-obscur a înțelegerii, într-un spațiu unde se întrepătrund obiectivitatea și percepția, pentru a descoperi cât anume din timpul trăit este biologic și cât funcționează mecanic.

„Viaţa noastră este măsurată obiectiv, mecanic, în timp real, de zile, ore şi clipe. Aceeaşi viaţă însă se foloseşte de stimulii interiori ai unui alt timp, mai vechi, imuabil, perceptual. De aceea, forţa faptelor ţine de mecanica acţiunii, iar conţinutul acesteia este determinat de intensitatea percepţiei.

Omul a investit, o bună parte din evoluția sa, un timp prețios pentru a înțelege trecerea timpului biologic, măsurat în timpi mecanici. Și anume trecerea vârstelor segmentată în trecerea zilelor și măsura clipelor. Astăzi, când totul este privit la secundă, în timp real, sincron pe întreaga planetă, civilizația umană încearcă să modifice prin biomedicalizare, timpul biologic, îmbunătățind mașinăria de care se folosește: propriul organism și ceasul său molecular.

Drept urmare, Timpul ne devine aliat și dușman, dar cel mai adesea un partener, care ne preia când ne naștem și ne însoțește până la zenit, cu posibile roluri schimbate în funcție de experiențele pe care le trăim și alegerile pe care le facem. Și astfel trăim, la rândul nostru, roluri atât într-o memorie pierdută, când timpul trăit este accelerat, iar experiențele ne depășesc cu un pas, cât și într-una recuperată, pe măsură ce trecem de praguri ale vârstelor, iar sertarele cu amintiri se deschid, adesea la dorința noastră.

Există un timp măsurabil prin diverse instrumente cum ar fi: cadranul solar, ceasul, calendarul, anotimpurile, căruia i-am alăturat un timp mecanic – o mișcare circulară perfectă, imuabilă și fără sfârșit, căruia îi corespunde un timp biologic – naștere, creștere, plenitudine și moarte.

Nevoia de a controla și ordona aspectele vieții cotidiene și pe cele spirituale a dat naștere unui demers de a căuta și dezvolta instrumente și mecanisme prin care omul își poate fixa niște puncte de reper în desfășurarea timpului a cărui scurgere îi scapă.

Ceasul, subiect al noii expoziții tematice, este însoțitorul permanent al omului, fie că este ceas de buzunar, deșteptător, de cameră, de perete, de șemineu, de mână, telefon mobil, fie că a fost făurit în ateliere elvețiene, franceze, austriece, germane sau românești, fie că este Tavannes, Leroy & Fils, Japy Frėres & Cie, Longines, Doxa etc. Ceasurile metamorfozează ideea timpului, sunt mărturiile mute – cântare ale unor destine; au măsurat un timp trăit, au cântărit, poate, fapte bune și fapte rele, care la rândul lor au fost măsurate prin moment și ca percepție-intimitate prin bucurie, explozie creatoare, contemplare, boală, finitudine. Timpul biologic include senzitivul, pe când, pentru timpul mecanic, minutele au aceeași durată.

Indiferent de performanța tehnologică sau de frumusețea manufacturii, fie că este îmbogăţit cu valoarea iubirii, a apropierii, a statutului, ceasul rămâne cel mai apropiat și protejat obiect al omului, fie că e purtat în buzunar sau că e purtat pe mâna pe care o folosim mai puțin, este jurnalul unor amintiri, închipuiri și fapte, înregistrate unic, însă măsurate prin aceleași mijloace. Este simbolul efemerității, al creației și suferinței, al captivității și al visării, al repetiției și unicității zilei și nopții.

Este bijuteria efemerității umane. Iar rotițele, perfecțiunea și exactitatea mișcării acestora oglindesc un timp trăit și simțit, măsoară raportul între generații, dintre culturi.

Este posibil ca omul să-și fi dorit o ieșire din timpul biologic, tocmai «(…) pentru ca lucrurile să nu se întâmple în același timp» (Albert Einstein), iar dacă viața trăită ar fi o autostradă pe care se mișcă mașinile – evenimentele vieții – naștere-joacă-profesie-nuntă-moarte, timpul ar exista cu opțiuni de înțelegere și control” – Cristina Vasiliu, curator al expoziției.

Rezervarea la vernisaj este obligatorie și se face printr-un email la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00, până pe data de 17 august 2021, ora 16.00, precizând numele și un număr de telefon la care poate fi contactată persoana care s-a înscris.

Expoziția „Timp mecanic vs Timp biologic” va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 18 august – 10 octombrie 2021.