Atelierul prin care creativitatea unui copil este transpusă în lut și culoare
Fragile, dar în același timp suficient de rezistente pentru a păstra în ele istoria, vasele de ceramică din diferite epoci și culturi poartă cu sine povești milenare.
Olăritul este o ocupaţie practicată încă din vremuri străvechi, dovada palpabilă fiind frumoasele vase de ceramică din diferite perioade ale preistoriei care au trecut proba timpului, ajungând până în zilele noastre.
Bogat ornamentate cu simboluri zoomorfe, vegetale sau geometrice și frumos colorate, obiectele din ceramică aveau atât scopuri practice, cât și un rol decorativ sau ritualic. În locuinţele din vechime au fost mereu prezente sub diferite forme: oale, ulcioare, căni, străchini, blide etc., în care se pregătea mâncarea, dar și vase pentru flori, statuete, fluiere, jucării etc.
„TAINELE OLĂRIEI PREISTORICE”, seria de ateliere de olărit organizate în ultimii trei ani la Muzeul George Severeanu, a oferit copiilor cu vârste între 7 și 14 ani prilejul de a face o incursiune în viața oamenilor din preistorie prin intermediul unei experiențe directe cu acest meșteșug de bază din istoria omenirii.
Joaca cu lutul, modelarea lui în forme concrete și decorarea obiectelor create aduc numeroase beneficii pentru copii. În primul rând dezvoltă creativitatea, dexteritatea fizică și coordonarea acțiunilor, iar într-un plan secundar contribuie la îmbunătățirea abilităților cognitive și la rezolvarea eficientă a problemelor. În plus, în cadrul atelierului sunt expuse în mod constant informații despre viața oamenilor din preistorie, tehnologiile și materialele utilizate în trecut, biografia obiectelor și rolul lor educațional în cadrul colecțiilor și muzeelor.
Vasile Opriș, Alexandra Vasilievici și Adriana Roșca – coordonatorii proiectului – au dezvăluit celor mici povestea Colecției doctorului George Severeanu, pasionat numismat și colecționar de vase antice, inclusiv ceramică aparţinând culturilor preistorice.
Inspirați de obiectele din Colecția doctorului George Severeanu, vase și figurine din lut care au între 7.500 și 3.500 de ani vechime, participanții au descoperit diverse tehnici de modelaj din trecut, devenind ei înșiși mici meșteșugari.
Mai întâi, fiecare și-a modelat propiul vas sau obiect din lut folosind tehnici preistorice și ustensile din lemn și tulpină de trestie. În cea de-a doua etapă, copiii și-au netezit vasele cu pietre fine de râu și apoi le-au decorat prin incizii sau pictură. A urmat arderea obiectelor de lut în cuptor, unul dintre momentele cele mai așteptate de către participanți. La final, fiecare mic olar a plecat acasă cu propriile creații. Iată ce gânduri ne-au transmis cei prezenți la aceste ateliere:
“O ocazie foarte bună de a descoperi căile vechi de a crea vase de lut. Mi-a plăcut foarte mult și o să revin”- Vladimir, 11 ani.
“Mi-a plăcut când făceam colăceii și baza vasului” – Rareș, 8 ani și jumătate.
“Am modelat acest castron și cufărul. În vas o să pun bomboane, iar primăvara, vara și toamna, fructe. Cufărul îl voi umple cu flori, va fi cadou pentru prietena mea” – Ada, 7 ani.
“Cel mai mult mi-a plăcut când când am pus vasele în cuptor sau, înainte, când am șlefuit cu piatra. Am vrut să arate ca de porțelan, iar apoi le-am pictat în alb” – Teofana, 11 ani.
Și în luna august, cei mici vor mai avea șansa de a descoperi tainele olăritului, înscriindu-se la cele două ateliere de joi, 8 august 2019 și vineri, 9 august 2019, intervalul orar 10.00-12.00.
Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descriere.
Pentru înscrieri și detalii, părinții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, cu precizarea activităților la care doresc să participe copiii. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Categoria de vârstă: 7-14 ani. Taxă participare: 10 lei/copil/etapă.
Veronica Leca, Vasile Opriș