SIMPOZIONUL DE ANTROPOLOGIE URBANA, BUCURESTI, EDITIA A IV-A

Tribalizarea orașelor.
Antropologia urbană și paradigma funcționalistă

Antropologia urbană și-a câștigat un statut de-a lungul anilor în rândul disciplinelor de cercetare. Interesul antropologilor a fost stimulat de evenimentele istorice și schimbările geo-politice care au permis declanșarea cercetării asupra întregului proces de urbanizare în țările aflate în plină dezvoltare. Însă în societățile industrializate, acestă investigație a fost implementată mai târziu, iar metodele folosite au fost cele de factură etnologică folosite cu precădere în cercetarea comunităților tribale africane. Ca rezultat, cercetarea antropologică asupra orașelor a fost văzută prin intermediul unor formații socio-urbane care a permis externalizarea unor puncte de vedere holistice a proiecțiilor compozite ale indivizilor. Cercetarea urbană se îndreaptă astăzi spre înțelegerea unor procese specifice orașelor care oferă o abordare unică și empirică asupra comunităților văzute în context restrâns, cât și a efectelor pe care procesul global le are asupra vieții individului și a întregii comunități.

Urmând aceste linii generale de interes, conferința își propune să exploreze peisajele și comunitățile orașelor atât în contextul lor restrâns, cât și la nivel global folosindu-se de o paradigmă funcționalistă care să explice modul în care ele funcționează și se organizează. Acest tip de investigație urbană ia în considerației în mod comprehensiv interacțiunile între economie, politică și aspectele culturale, fiecare dintre ele trebuie să fie contextualizate în background-ul național, statal și global în care se petrec. Astfel urbanul poate deveni un spațiu neuniform în care pot exista mari diviziuni interne cu trăsături caracteristice. Metoda și poziția de pe care cercetătorul privește aceste aspecte generează interpretări și imagini diferite al urbanului. Prin urmare, simpozionul de antropologie își propune să examineze urbea, omul urban și metodologia antropologiei urbane. Temele majore ale simpozionului sunt:

1. Orașul: mediu geografic, transformările istorice și socio-culturale;
2. Omul în oraș: impactul transformărilor societății asupra corpului și comportamentului uman;
3. Antropologia urbană: metode și inovații teoretice.
Ediția a IV-a a Simpozionului de Antropologie Urbană a Muzeului Municipiului București are loc între 14 – 15 iunie 2018. Aplicațiile se fac până 15 aprilie 2018 pe adresa de email antropologie@muzeulbucurestiului.ro. Confirmările de acceptare vor fi trimise participanților până pe 30 aprilie 2018.