Scrisul și scrisoarea – procesarea gândurilor și emoțiilor

A doua ediție a Festivalului Scrisorilor: „Scrisorile Bucureștiului”

Scrisul și scrisoarea – procesarea gândurilor și emoțiilor

Atmosferă în Casa Kerim

„Scrisorile Bucureștiului” este prima manifestare locală cu puternic caracter participativ a Festivalului Scrisorilor (și a doua ediție a acestei inițiative lansată de Asociația Hearth – singura din România care aduce în atenția publicului importanța culturală a scrisorilor).

Proiectul își propune să (re)aducă în atenția tinerilor scrisul și scrisoarea ca activitate de procesare a gândurilor și emoțiilor, pe de o parte, și să ofere locuitorilor Bucureștiului o perspectivă cultural-educațională inedită asupra epistolarității – prin intermediul unor ateliere creative participative, a unei expoziții și prelegeri care ajută comunitatea să înțeleagă istoria unor perioade din trecut ale Bucureștiului prin raportarea la scrisorile existente.

Astfel, proiectul invită comunitatea bucureșteană să ia parte la o suită de activități cultural-artistice care vor avea loc între 17 septembrie – 15 octombrie 2022 și să exploreze într-o manieră interactivă scrisorile Bucureștiului de acum și de altădată.

Proiectul „Scrisorile Bucureștiului” este o extensie naturală a primei ediții a Festivalului Scrisorilor din 2021 – prima inițiativă din România care aduce în atenția publicului importanța scrisorilor ca instrumente de comunicare, de reflexie personală, de creare și studiu al identităților comunitare și ca repertorii de valori. Iterația din 2022 a Festivalului Scrisorilor este prima manifestare locală cu puternic caracter participativ a acestei inițiative și a plecat de la nevoia implicită de reconectare a comunității bucureștene cu orașul, în contextul distanțării afective generate de pandemie în ultimii doi ani.

Activitățile din cadrul proiectului se adresează în egală măsură familiilor cu copii, adulților de toate vârstele, copiilor și adolescenților care își doresc să petreacă timp de calitate cu cei dragi (prieteni, familie sau chiar persoane noi întâlnite în cadrul manifestărilor artistice din proiect), să își dezvolte creativitatea și bagajul de cunoștințe prin explorarea într-o manieră inedită a scrisorilor Bucureștiului de acum și de altădată.

EVENIMENTE:

Ateliere creative – cu implicarea directă a publicului; organizate în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), 17 – 18 septembrie, desfășurate simultan;

Atelier – Jurnal prin tehnica colajului „Bucureștiul în colaje” – cu 4 sesiuni de lucru în care participanții, sub îndrumarea unui artist vizual, vor fi încurajați să realizeze în familie câte un colaj din materialele puse la dispoziție de Asociația Hearth, cu tema: Ce înseamnă Bucureștiul pentru tine?. Coordonator atelier: Andrei Stan;

Atelier „Bucureștiul la mașina de scris” – cu 4 sesiuni de scriere la mașina de scris în care participanții, sub îndrumarea a 2 traineri, vor avea experiența inedită a redactării unei scrisori folosind un instrument care aparține deja istoriei;

Atelier „Scrisoare către un străin” – cu 4 sesiuni de scriere creativă în care participanții, sub îndrumarea unui artist, vor redacta o scrisoare adresată unui necunoscut. Fiecare participant la atelier, în schimbul scrisorii lăsate, va primi o altă scrisoare redactată de un necunoscut. Scrisorile vor fi colectate într-o urnă dedicată. Coordonator atelier: Ana Sorina Corneanu;

Atelier de artă comunitară „Pansament pentru suflet” – cu 4 sesiuni desfășurate sub îndrumarea unui artist. Vor fi bandajați artistic 10-12 copaci, iar publicul va fi invitat să scrie mesaje de speranță pe bandaje, ca voce a unei comunități care a trecut prin trauma însingurării determinate de distanțarea fizică impusă de perioada pandemiei. Coordonator atelier: Valeria Cristia.

Traseu treasure hunt – „Scrisorile bunicii” – 02.10.2022, este dedicat copiilor și adulților, va pune în valoare minimum 5 locații din București, ce vor fi descoperite prin indicii de tip scrisori lăsate la fiecare locație. Coordonator traseu: Alina Ștefănescu.

Expoziție – „Deprinderi de ieri și azi” – 24.09 – 02.10.2022, o expoziție cu scrisori și imagini ale tinerilor din sec. XX, organizată la Casa Filipescu Cesianu (MMB). Materialele sunt din arhiva MMB și vor fi puse la dispoziție pentru proiect. Curator: Natalia Cebanu.

Ateliere pentru copii – 24 – 25.09.2022, la MMB, Casa Filipescu Cesianu, se vor organiza simultan cu expoziția „Deprinderi de ieri și azi”, 2 ateliere pentru copii (2 categorii de vârstă: 5-8 ani și 9-13 ani), cu 4 sesiuni fiecare, care urmăresc dezvoltarea abilităților de comunicare și de comportament în comunitate pentru tinerii de azi (bune maniere și scrierea unei scrisori pentru un prieten), sub coordonarea a 2 artiste pedagog. Coordonatori ateliere: Valeria Cristia și Varty Mihail.

Spectacol pentru copii – „Legenda Bucureștiului” – 09.10.2022, în grădina sau mansarda MMB, Casa Filipescu Cesianu, va fi invitat un spectacol pentru copiii cu vârste între 4-13 ani, cu 2 reprezentații, care reinterpretează artistic legenda întemeierii orașului. Artist: Valeria Cristia.

Corespondențe – „O șuetă despre deșteptarea culturii după Revoluție” – 15.10.2022, la Casa Kerim se va desfășura o prelegere despre axa culturală București-Paris după 1990, bazată pe corespondențele filosofului și scriitorului Sebastian Grama cu personalități culturale ale momentului din Franța (filosofi, profesori, artiști), organizată la sediul asociației Hearth, moderată de un artist, în discuție cu Sebastian Grama și contribuția unui muzician.

Natalia Cebanu, Asociația Hearth

Sari la conținut