Scrisoare deschisă către vizitatorii Muzeului Municipiului București

Dragii noștri,

După cum deja știți, pentru limitarea efectelor extinderii epidemiei virale cu Covid-19, la nivel național s-au impus măsuri excepționale. Muzeul Municipiului București a suspendat și el orice activitate cu publicul. Anterior, au fost suspendate vizitele grupurilor de turişti precum și evenimentele şi toate activităţile educative şi culturale pentru perioada 9-31 martie, cu posibilitate de prelungire. Au fost anulate atelierele de weekend pentru copii, programate să se desfășoare pe parcursul lunii martie 2020, inclusiv activitățile dedicate Şcolii Altfel.

Toate aceste măsuri adoptate de autorități trebuie respectate. Însă noi, fiind dedicați publicului nostru, considerăm că despărțirea noastră fizică nu trebuie să însemne și despărțirea noastră, chiar și pe o perioadă determinată, în planul legăturilor afective, spirituale, de încredere și de cunoaștere care s-au format între noi.

De aceea, am decis ca întregul colectiv să rămână dedicat activităților pentru public pe care le mutăm din planul realității fizice, în planul realității virtuale. Știm care sunt gândurile voastre pentru că le îndreptați către noi prin toate întrebările adresate. La rândul nostru, vă asigurăm că ne gândim la voi și ne lipsiți.

De aceea, vă propunem să rămânem împreună! Să nu lăsăm nici un COVID-19 să rupă legătura dintre noi. Am decis să vă anunțăm cum ne puteți găsi în continuare și ce anume ne-am propus să facem în perioada următoare, până la reluarea programului nostru obișnuit.

Arheologi, istorici, antropologi și muzeografi se vor mobiliza pentru a continua să vă împărtășească numeroasele cunoștințe generate de activitatea lor profesională în cadrul muzeului și despre inestimabilul patrimoniu al Bucureștiului.

Rețeaua noastră socială rămâne la dispoziția publicului. Vizitați deci periodic paginile noastre de facebook și instagram – Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici, Observatorul Astronomic Vasile Urseanu, Pinacoteca Muzeului Municipiului București, Muzeul Theodor Aman, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Muzeul Victor Babeș și Biblioteca Muzeului Municipiului București – în care vom posta zilnic informații despre exponatele din expoziții, despre evenimente și personaje istorice ori articole ale colegilor noștri specialiști.

Vom continua să edităm publicația „București în 5 minute” în care scriem despre proiecte și colecții, vă oferim interviuri de actualitate din domeniul nostru, despre cărțile și artefactele din patrimoniul Muzeului Municipiului București.

Pe site-ul nostru (muzeulbucurestiului.ro) există o secțiune special pregătită pentru voi în care vă oferim filme documentare: http://muzeulbucurestiului.ro/filme-documentare.html. Vă invităm să le urmăriți pentru că ele transpun conținut relevant despre toate expozițiile tematice și permanente, precum și despre istoria reședințelor muzeale. Veți găsi aici informații noi, utile, imagini din trecut sau de actualitate, care sunt oferite de experții MMB în interviurile pe care le-au acordat.

Există o secțiune de blog pe care de asemenea o vom menține în actualitate: http://muzeulbucurestiului.ro/blog.html

Vă invităm să faceți și câteva tururi virtuale prin câteva din muzeele noastre: http://muzeulbucurestiului.ro/tururi-virtuale.html

Continuați să ne scrieți! Pentru aceasta, mesajele transmise pe adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro vor fi citite de mai mulți colegi ai noștri pregătiți să vă răspundă la întrebări.

Avem un mesaj și pentru jurnaliști. Și cu voi dorim să rămânem conectați. Fiți liantul nostru de neprețuit către vizitatorii noștri, care au nevoie de cunoaștere nu numai din punct de vedere medical. Chiar dacă sunteți acum focusați pe subiecte de criză, nu ne evitați în dezbaterile voastre. De-a lungul istoriei, perioade de criză au mai fost. Putem să oferim detalii despre ele. Din istorie, avem ce învăța cu toții. Putem aborda în continuare subiecte care țin de istoria, arta și cultura noastră, care vor rămâne în memoria colectivă și după ce epidemia va trece.

Încheiem scrisoarea noastră către voi, dragi vizitatori, cu o rugăminte: respectați cu toții recomandările avizate ale autorităților medicale, protejați-vă cu responsabilitate, aplicați toate regulile referitoare la sănătatea personală și cea publică.

Până la reluarea efectivă a activității muzeale, rămânem cu voi în strânsă legătură on-line!

Să ne revedem sănătoși curând,

Echipa Muzeului Municipiului București