Santiago Pellón Olmedo: „Trebuie să trecem la următorul nivel, să ocupăm și spațiul digital”

Interviu cu dl. Santiago Pellón Olmedo, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice a Spaniei la București

„Trebuie să trecem la următorul nivel, să ocupăm și spațiul digital”

 

Cum s-a adaptat Ambasada Spaniei la București noilor condiții de protecție sanitară, reușind să organizeze evenimentele culturale și educative cu care publicul era obișnuit?

Santiago Pellón: Fără îndoială că pandemia a afectat totul, inclusiv modul în care ne bucurăm de cultură. Ambasada Spaniei la București și-a dorit, însă, să abordeze această schimbare, mai degrabă decât ca pe o criză, ca pe o oportunitate de a ne apropia de public și de a-i oferi experiențe noi prin intermediul canalelor care au început să fie folosite pe scară largă în timpul pandemiei. Acest lucru ne-a permis să ajungem la un public mult mai numeros, care, în mod normal, nu ar fi fost interesat de acest gen de activități, ceea ce este, cu certitudine, o consecință pozitivă.

Câte și ce fel de evenimente online ați organizat și care a fost tematica lor principală? Cum au fost ele receptate de către public?

S.P.: Am realizat o gamă largă de evenimente. Spre exemplu, o expoziție virtuală cu afișe din campanii pentru combaterea violenței de gen, în care, datorită formatului său virtual, am putut include un volum mai mare de informații și chiar materiale video interactive. De asemenea, am derulat multe alte activități. Fără îndoială, cele mai interesante au fost ciclurile de film. Suntem obișnuiți să vedem filme din fotoliul confortabil de acasă. Noi propunem să fie filme spaniole, de calitate, precum cele din ciclul “Focus Almodóvar”. Am fost extrem de plăcut surprinși de modul în care au fost primite de public. Nu ne așteptam să fie atât de mare numărul celor interesați; ne-a depășit toate așteptările, ceea ce ne bucură foarte mult. Această audiență confirmă ceea ce știam deja: publicul românesc știe să aprecieze calitatea. De aceea, suntem foarte încântați că putem ajunge la și mai multă lume. Ieșind din mediul online, Ambasada a reușit să organizeze mai multe expoziții, dar și concerte, proiecții de film care au fost oferite publicului nu în incinte închise, ci în aer liber.

Vă rugăm să ne oferiți amănunte despre acestea.

S.P.: Unul din principiile acțiunilor culturale pe care Spania le derulează în afara granițelor sale este ca aceste acțiuni să fie gratuite. Vrem să facem cultura accesibilă tuturor, fără pretexte. Este un serviciu de care suntem mândri și pe care dorim să-l punem la dispoziția tuturor românilor. Aducerea culturii în spații deschise ne-a permis să subliniem caracterul public al evenimentelor. Spre exemplu, am putut face acest lucru prin Festivalul de Film Spaniol pe care l-am organizat în octombrie, în Parcul Kiseleff, în colaborare cu Primăria Sectorului 1. Prezentăm, totodată, mai multe expoziții în aer liber, în diverse orașe din România, nu doar în București, ci și în Cluj, Timișoara, orașe cărora li se vor adăuga în curând Iași și Suceava. Aceste expoziții sunt stradale, pietonii trec chiar pe lângă ele, așa că nu trebuie să se abată din drum pentru a se bucura de acest produs cultural. Vreau să subliniez că sunt lucrări de foarte bună calitate, în aceste expoziții fiind implicate instituții cu o reputație extrem de solidă, precum Muzeul Prado din Madrid sau Centrul de Artă din Alcobendas. Reproducerile sunt făcute pe panouri de foarte bună calitate, ceea ce ne oferă prilejul de a ne bucura de lucrări și de a avea o experiență unică.

Cum s-a concretizat colaborarea cu Muzeul Municipiului București?

S.P.: Suntem foarte recunoscători Muzeului Municipiului București. Ne-a oferit de la bun început sprijinul pentru ca, prin intermediul spațiilor sale muzeale, să putem oferi publicului care se plimbă pe Calea Victoriei una din cele mai apreciate mostre de fotografie spaniolă existente în momentul de față. Concret, este vorba de o expoziție a celor mai buni fotografi ai secolului XX, prezentată pentru prima oară în România, cu un nivel calitativ de excepție. Imaginile sunt expuse într-o manieră originală, accesibilă tuturor printr-o simplă plimbare prin dreptul Casei Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București) de pe Calea Victoriei. Astfel putem aduce o expoziție cu un nivel calitativ maxim într-un spațiu sigur și confortabil pentru cetățean.

Cum ați gândit/prefigurat agenda culturală pentru 2021?

S.P.: Pentru noi, 2021 va fi un an cu totul deosebit, întrucât sărbătorim 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania. Cu acest prilej am pregătit un program special, prevăzând faptul că, din cauza pandemiei, restricțiile vor continua o vreme. Cu toate acestea, am vrut să-i includem pe toți cei care, într-un fel sau altul, colaborează cu noi pentru a proiecta imaginea țării noastre în România: Institutul Cervantes și Biroul Atașat pentru Învățământ din cadrul Ambasadei Spaniei, printre alții. Este vorba de un proiect transversal, care cuprinde piese de teatru, proiecții, expoziții deschise și virtuale, concursuri, premii și itinerarii culturale. Ne dorim să ajungem la toată lumea, pentru a face cunoscut ceea ce mulți știu: Spania este foarte apropiată de România și avem mult mai multe lucruri în comun decât îți imaginezi.

Care au fost și sunt lecțiile pandemiei, cele care vor rămâne și după ce lumea va trece peste această criză sanitară?

S.P.: Lecția principală este că există și alte modalități de a promova cultura, nu doar schemele tradiționale. Și nu numai că sunt și alte modalități, dar este posibil ca ele să se plieze și mai bine pe ceea ce își dorește publicul. Trebuie să trecem la următorul nivel și să ocupăm și spațiul digital, să folosim sau să inventăm noi modalități de comunicare cu publicul, care a răspuns foarte bine. Este clar că noile mecanisme au generat o nouă formă de consum cultural, cu alte cuvinte, aceste noi mecanisme vor exista și de aici înainte. Unii spun ca acesta este sfârșitul vechilor spații culturale, alții vorbesc de transformarea acestora. Oricum ar fi, Ambasada Spaniei la București este dispusă să participe activ la acest dialog, din dorința de a avea o colaborare și mai intensă, pentru a prezenta cultura spaniolă poporului român.

Interviu realizat de Simona Popescu