RĂZBOIUL ÎNTRE MIT ȘI ARTĂ

Muzeul Municipiului București are un patrimoniu inestimabil ca valoare și cu un potențial imens. După expoziția Fizionomii unificatoare alegem să oferim publicului, mai ales celui tânăr, o selecție sintetică a pieselor relevante despre Primul Război Mondial și momentul Centenarului din patrimonial Pinacotecii Municipale. Ne-am gândit că momentul pe care îl trăim, acela al împlinirii a 100 de ani de la sfărșitul Primului Război Mondial și de la înfăptuirea României Mari este unul istoric, unul ce merită să fie explicat mai pe îndelete adolescenților. Din acest motiv expoziția propusă are în vedere un public tânăr și dorința de a explica acestuia, pe limba lui, acest important episod din istoria României.

Deși pare ciudat, păstrăm amintirea războiului și prin artă. Pictura, sculptură și desenele au reușit să imortalizeze o latură a acestui eveniment fapt ce ne ajută pe noi astăzi să înțelegem mai bine episodul. Spun acest lucru pentru că e important de înțeles ideea că obiectele de artă păstrează în ele nu doar o „adunătură de materie”, ci și emoție, trăire și contextul de atunci. Selecția propusă vorbește despre un război pe care vrem să îl decriptăm dintr-o altă perspectivă decât aceea a durerii; mai curând una a continuității a ceea ce a fost înainte și a continuității data de însuți oameni. Am transformat Primul Război Mondial într-un mit? Daca da de ce și cum? Sau poate miturile vechi s-au legat de acest moment atât de profund încât nici nu le mai vedem?

Ideea expoziției pleacă de la faptul că anumite opere de artă create după terminarea războiului se reîntorc la mitologia clasică și descoperim mituri precum cel al lui Niobe și cel al lui Prometeu ca mituri fondatoare în mentalul artistic pentru România Mare. Practica alipiri de mare figuri care s-au mitizat era una întâlnită, dar ceea ce era mitizat era un personaj istoric, vedem acest lucru în personaje precum Mihai Viteazu sau Vlad Țepeș. Dar din punct de vedere artistic, nu știm cu exactitate ce mituri am preluat și care erau rădăcinile lor. Patrimoniul Pinacotecii Municipale a ajutat în acest sens pentru a deschide o nouă perspectivă de analiză asupra momentului războiului. În egală măsură dorim să înțelegem problema și invers, sunt miturile un izvor pentru Marele Război?

Drd. Delia Marinescu