Victor Babeș este unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie, acesta a adus contribuții majore în studiul bacteriologiei, al turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malagrei și pelagrei. Gheorghe Marinescu, unul dintre studenții săi și medic neurolog recunoscut, l-a descris drept cel mai ilustru reprezentant al științei medicale românești.
Muzeul care astăzi îi poartă numele a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteorologie și le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o Primăriei Capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de Nord a Capitalei. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș.
Printre exponate se pot întâlni exemplare din primele ediții ale lucrărilor doctorului: „Les bactéries et leur role dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses” (1885), „Études sur la pellagre, Recherches sur les associations bactériennes du bacilli de la tuberculose” (1888), „Despre transmiterea proprietăților imunisante prin sângele animalelor imunisante” (1895), „Raport despre turbare” (1912) și „Anatomie patologică generală” (1921). Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Astfel, în colecție se află o serie de decorații precum Ordinul Național al Meritului Civil în grad Comandor (1891) al statului bulgar, Legiunea de Onoare – Ordin în grad Comandor, Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Sanitar Civil în grad de Comandor (Bulgaria), Ordinul Legiunea de Onoare (Franța), Bene Merenti și Ordinul Coroana de Fier (Austria).
Colecția este completată de o serie de piese de mobilă și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Astfel, predomină piesele de artă europeană, de la scaune și fotolii la reproduceri după picturi de secol XVII.
Urmărind liniile dictate de colecția muzeului, proiectul expozițional își propune să pună în valoare munca științifică a doctorului Victor Babeș, pornind de la primele descoperiri științifice și până la proiectele majore de medicină socială care au încercat să îmbunătățească nivelul de trai al bucureștenilor. În paralel, este subliniată recunoștința pe care a primit-o Victor Babeș ca urmare a eforturilor sale în domeniul medicinei, iar imaginea este întregită de arborele genealogic al familiei Babeș, din care au făcut parte diplomați și alți medici care au contribuit la progresul acestei științe.
Muzeul se redeschide în două etape, prima etapă (2018) vizând restituirea valorii memoriale – mobilier, cărți și artă decorativă, precum și o restituire a atmosferei de lucru și de familie.
Astfel, etajul muzeului a revenit la ilustrarea unui interior intim al unei case discrete de la mijlocul secolului al XX-lea, presărat cu piese de mobilier de factură europeană și obiecte de artă plastică și decorativă care denotă gustul lui Mircea Babeș în materie de artă.
A doua etapă se va finaliza în cursul acestui an, inaugurarea este planificată pentru luna iulie 2019, și se va focaliza pe recuperarea muzeală a activității științifice a lui Victor Babeș.
Cu patrimoniul mult mai bine pus în valoare, cu exponate importante ce exemplifică viața, creația și descoperirile acestui ilustru reprezentant al științei românești, unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, există marea speranță că Muzeul Victor Babeș – Muzeul Municipiului București se va impune rapid în preferințele vizitatorilor care vor ști, trecând pragul acestei instituții, că astfel demonstrează respect față de o viață de muncă dedicată nu numai românilor, ci umanității întregi.
Victor Babeş se adresa, în 1915, mai tinerilor săi colegi de la Societatea Studenţilor Medicinişti, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani: „Să sperăm că glasul tineretului medical reprezentat la această frumoasă serbare să reuşească acolo unde n-am reuşit eu în lupta mea de 28 de ani, faţă cu ocârmuirea ţării, ca să o conving că nu politicienii, nu diletanţii arivişti reprezintă ştiinţa adevărată, că oamenii de ştiinţă nu trebuie persecutaţi şi umiliţi, ci trebuie, din contră, tot mereu încurajaţi, consultaţi şi ascultaţi, pentru ca neamul românesc să se manifeste, din ce în ce mai mult, ca un factor de înaltă cultură, pentru ca poporul românesc să se regenereze”.
Dr. Octavian BUDA
(articol publicat în ziarul MMB – „București în cinci minute”, ediția lunii februarie)