Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană în parteneriat cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, Muzeul Municipiului București – Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Institutul Astronomic al Academiei Române, Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filialele București Sectorul 1 și Sectorul 4, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și CREART- Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează în zilele de 20 și 21 iunie 2024 proiectul „AD SOLE GLORIAM” prilejuit de „Ziua Mondială a Soarelui”.
Proiectul are în vedere organizarea de manifestări privind celebrarea Soarelui – cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ – prin implicarea copiilor, persoanelor însoțitoare și adulților ce provin cu preponderență din medii defavorizate pentru a le deschide orizonturi noi asupra percepției mediului înconjurător și pentru a le dezvălui latura artistică a instituțiilor cu specific militar.
Misiunea Direcției de Mediu implică iniţierea şi promovarea de acţiuni/campanii de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța problematicii de mediu.
Programul proiectului:
În data de 20 iunie 2024, între orele 10.00-18.00, Institutul Astronomic al Academiei Române se va dezvălui publicului în cadrul Asteroid Day – ziua porților deschise, accesul fiind gratuit și doar pe bază de programare prealabilă la adresa de e-mail: astro@astro.ro, prin comunicarea numelui și prenumelui persoanelor care vor participa și prin alocarea de către organizator pentru fiecare vizitator, în limita locurilor disponibile, a unui interval orar de vizitare a institutului.
Activitățile avute în vedere în cadrul acestei zile constau în prezentări din domeniul astronomiei, vizitarea spațiilor muzeale ale Institutului Astronomic, workshopuri tematice și observații astronomice.
În data de 21 iunie 2024, în cursul dimineții, se vor derula în Parcul Regele Mihai I al României activități de agrement (tururi cu vaporașul) pentru grupuri limitate de copii și adulți, beneficiari ai serviciilor asigurate de Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala București Sectorul 4 și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.
In aceeași zi, între orele 11.00 – 12.30, locuitorii Bucureștiului aflați în tranzit prin Parcul Regele Mihai I al României vor fi încântați de spectacolul de muzică de fanfară susținut de Corpul Muzicii Reprezentative al Jandarmeriei Române, în Foișorul pentru Muzică de Promenadă, recent reabilitat de către Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, fiind un ecou al evenimentelor precedente derulate în anul 2023 în Grădina Cișmigiu (proiectul „Splendor Hortus”), Parcul Regele Mihai I al României (proiectul „Principium Mobilitas”) și pe terenul ce aparține Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (programul „Casa Pământului”), luându-se în considerare impactul asupra publicului și gradul de atractivitate al unor astfel de spectacole testate anterior.
Programul va fi completat cu ateliere de lucru cu tematica evenimentului care se vor desfășura între orele 12.30-14.00 – ateliere demonstrative de prim ajutor realizate de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filialele București Sector 1 și Sector 4 și între orele 14.00-18.00 – ateliere de astronomie asigurate prin grija personalului de specialitate al Muzeului Municipiului București – Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și Serviciul Ecologie Urbană.
Atelierele de astronomie vor beneficia de prezența de excepție a domnului Ovidiu Luis Popa, directorul general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București este un serviciu public de interes local al municipiului București, având ca obiect de activitate, printre altele, administrarea, exploatarea, întreținerea lacurilor, barajelor și ecluzei Herăstrău, ștrandurilor și a spațiilor verzi, precum și desfășurarea de activități socio-culturale și/sau educativ.
Institutul Astronomic functionează sub egida Academiei Romane și este unul dintre primele institute ale acestei instituții. Institutele Academiei Române asigură direcția de cercetare fundamentală din România, dezvoltată în cadrul unor ample proiecte, pe lungi perioade de timp, implicând generații de cercetători.
Institutul Astronomic a fost fondat în anul 1908 sub numele de Institutul Meteorologic şi Astronomic, clădirea principală a acestuia cuprinzând instrumente și echipamente științifice de înaltă precizie în cupola ecuatorială și sala Meridian.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este o subunitate a Muzeului Municipiului București care oferă tuturor celor interesați posibilitatea urmăririi prin telescop a spectacolului bolții cerești, fiind o fereastră deschisă spre cer.