Povești din Parfumerie

Interviu cu Natalia Cebanu, director artistic al Asociației Hearth

Povești din Parfumerie

– Care sunt proiectele prin care continuați colaborarea Asociației Hearth cu Muzeul Municipiului București?

Natalia Cebanu: Colaborarea noastră a început foarte frumos, anul trecut, o dată cu Festivalul Scrisorilor, în care MMB-ul a fost un partener de încredere și de mare ajutor în demararea primei ediții, începând cu domnul director Adrian Majuru, ale cărui sfaturi ne-au conturat multe idei frumoase, până la tot personalul cu care am colaborat, care a fost foarte deschis și implicat în proces.

De la debutul colaborării de anul trecut, am ajuns anul acesta sa încheiem parteneriate pentru alte trei proiecte, între care „Din Parfumerie” care începe în luna iulie, Festivalul Scrisorilor, care este în pregătire și Scrisorile Bucureștiului, care e în așteptare pentru obținerea unei finanțări. În primul rând vom continua colaborarea și la ediția a 2-a a Festivalului Scrisorilor, unde punctul central va fi o expoziție cu foto – povești, având o latură atât artistică, cât și una antropologică, o incursiune, sau mai degrabă, o călătorie de-a lungul timpului, în care invităm publicul să descopere imaginea/portretele fetelor de altădată (de la începutul secolului XX) și până în prezent. Asta pe lângă atelierele de scrisori, treasure hunt-urile, conferințele și surprizele cu care v-am obișnuit deja, dar pe care le vom dezvălui la momentul potrivit, mai exact în octombrie, când va avea loc Festivalul. Al doilea proiect – „Din Parfumerie” – câștigător al unei finanțări din partea Primăriei sectorului 3 și la care suntem parteneri cu MMB, a debutat foarte recent, și anume pe 14 iulie, cu o seară de scrisori – „Ilarie Voronca și Avangarda interbelică”, care are ca invitați pe istoricul Monica Neațu, actrița Florina Gleznea și muzicianul Ciprian Stoian. Proiectul va conține 6 astfel de seri în care, cu ajutorul memoriilor, jurnalelor și scrisorilor, vom contura poveștile a șase personalități care pe nedrept au fost uitate, deși aportul lor la viața culturală a Bucureștiului a fost imens. Serile vor fi moderate de un povestitor (istoric/antropolog) și acompaniate de un actor și un muzician. De asemenea „Din Parfumerie” va conține și șase seri de spectacole – lectură după textele unor dramaturgi contemporani români care nu au mai fost montate în teatre până la acest moment și un spectacol pentru copii „Aventuri în casa Scriitoarei” care va fi un traseu chiar în casa scriitoarei Silvia Kerim și unde vom descoperi cum se crează o poveste cu ajutorul personajelor din cărțile sale, Țic-Țic, motanul Puf, Dulapul cu „A fost”, etc.

– Care a fost atmosfera în Parfumeria Silviei Kerim și a cineastului Mircea Veroiu, ce a fost partener al Muzeului Municipiului București, în Noaptea Muzeelor? V-ați așteptat să vină atât de mulți oameni curioși să afle povestea acestei case frumoase din București?

N.C.: Invitația MMB-ului să fim prietenii invitați ai muzeului de Noaptea Muzeelor a venit ca o surpriză neașteptat de frumoasă și o dovadă de apreciere pentru demersurile noastre. Am pregătit pentru vizitatori trei expoziții de artă și un traseu despre povestea casei în care au locuit cei doi îndrăgostiți, scriitoarea Silvia Kerim și cineastul Mircea Veroiu. Am fost vizitați de peste 400 de curioși, majoritatea trecându-ne pentru prima dată pragul, număr record pentru căsuța noastră care are o capacitate de maximum 40 de spectatori la evenimentele recurente pe care le organizăm. Casa este inedită și datorită faptului că am reușit să-i păstrăm izul unei casei memoriale, dar să îi creăm și latura de hub artistic, unde încurajăm artiștii independenți să-și pună în aplicare ideile creative și chiar experimentale.

– E vară și lumea fuge în vacanță. Din câte am aflat, voi rămâneți în oraș. Să le spunem deci cititorilor ce pot face vara aceasta la Casa Kerim.

N.C.: Noi rămânem în București pentru seri frumoase de vară alături de artiști și public, în care vom demara programul „Din Parfumerie – Scrisori și Dramaturgie”, cu finanțare de la Primăria sector 3, vom avea programate și spectacolele din repertoriul nostru curent, dar și concerte și proiecții de scurtmetraje. După fiecare eveniment avem organizate discuții cu publicul și momente relaxate în curtea Casei Kerim, din strada Parfumului nr. 19, sector 3. Pentru detalii ne puteți urmări pe site sau pe paginile de FB si Instagram, ambele cu același nume: Asociația Hearth.

– Viitoarea ediție a Festivalului Scrisorilor când și cum va fi?

N.C.: Festivalul Scrisorilor ediția a 2-a va fi în octombrie anul acesta, cu un preambul în luna septembrie, când sperăm să putem realiza Scrisorile Bucureștiului, un eveniment interactiv, cu multe ateliere în aer liber, dedicate publicului care dorește activități creative în spații prietenoase.

– Care sunt viitoarele activități pe care le pregătiți? Cum vedeți îngemănarea lor cu istoria Bucureștiului?

N.C.: Momentan ne concentrăm pe activitățile deja demarate. La Casa Kerim avem în desfășurare un program amplu, numit de noi 7Arte7Zile, în care ne putem lăuda cu evenimente apreciate de spectatori, pe care le organizăm sub umbrela „Din Parfumerie”: „Din Parfumerie{DRAMATURGIE”, „Din Parfumerie{SPECTACOL”, „Din Parfumerie{MUZICA”, „Din Parfumerie{FILM”, „Din Parfumerie{COPILĂRIE” și mai nou „Din Parfumerie{SCRISORI”, în care istoria Bucureștiului va fi evidențiată prin memorialistica și literatura epistolară a unora dintre personalitățile de marcă ale orașului nostru. La acestea se adaugă evenimentele cu desfășurare anuală – „Festivalul Scrisorilor”, „Studentspeare”. Totodată suntem într-un dialog continuu cu artiștii independenți care vin spre noi și încercăm să le încurajăm ideile creative în spațiul nostru, unde putem afirma că se dezvoltă continuu o comunitate frumoasă a creatorilor și a spectatorilor interesați de spații alternative și evenimente experimentale. Într-un fel devenim și noi parte a istoriei Bucureștiului prin liantul pe care încercăm să-l creăm între tinerii artiști și publicul bucureștean, într-o căsuță din 1847, de pe strada Parfumului nr. 19, îmbibată de istoria culturală a unuia dintre cele mai vechi cartiere ale orașului.

Interviu realizat de Simona Popescu