Piatra în Epoca Omului

VA URMA DIN 28 MAI 2021

Expoziție la Casa Filipescu-Cesianu

Piatra în Epoca Omului

Piatra a însoțit dintotdeauna Omul. Istoria relației dintre cei doi se pierde în negura timpului, iar o mare parte din existența umanității este legată indisolubil de tehnologiile prin care Omul a prelucrat Piatra.

Toporul cioplit din Paleoliticul Inferior sau strada pavată din Bucureștii secolului XIX sunt repere ale gradului de civilizare. Stonehenge sau Biserica Densuș sunt evocări ale credinței. În Columna lui Traian sau Arcul de Triumf regăsim celebrarea unor idealuri. În tot volumul pietrelor de mormânt stă înmagazinată memoria celor duși.

Prin acest proiect expozițional propunem publicului o interacțiune inedită cu artefacte de piatră din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Așa cum lesne se înțelege din titlu, elementul central al expunerii este în fapt o materie primă naturală, piatra, caracterizată de duritate, rezistență și persistență. De-a lungul mileniilor, omul a găsit însă soluții să o transforme pentru propriile beneficii, iar obiectele rezultate, întregi sau fragmentare, au ajuns în timp artefacte. Cea mai mare parte dintre cele descoperite în zona orașului București sunt păstrate în Colecția Arheologie a MMB. Alături de piese din colecția de antichități „Maria și dr. George Severeanu”, prin obiectele expuse va fi relevată relația de modelare reciprocă dintre Om și Piatră, din cele mai vechi timpuri și până astăzi: tehnologii, civilizații, relații economice, ideologii, credințe, tradiții și moșteniri.

Perioada: 28 mai 2021 – 24 octombrie 2022.

Curator: Vasile Opriș, Șef Secție Istorie, MMB.