Ocolul pământului într-o expoziție

Muzeele sunt cele mai potrivite medii pentru explorat și învățat deopotrivă, iar Muzeul Municipiului București pune la dispoziția tinerilor vizitatori (familii cu copii sau elevi cu profesori) pachete educaționale cu activități variate pe parcursul întregului an expozițional. Fie că este vorba despre un traseu tematic sau un atelier într-o expoziție tematică sau permanentă, copiii au posibilitatea de a profita la maximum de o vizită la muzeu și de a-și exprima creativitatea și limbajul social.

Traseele tematice de tip vânătoare de comori permit copiilor să-și exerseze imaginația într-un mod cât se poate de practic. Personalizate în funcție de abilitățile și interesele unei anumite grupe de vârstă, sunt printre cele mai gustate produse educative pe care muzeul le pune în mod gratuit la dispoziția vizitatorilor săi. Acest tip de interacțiune cu patrimoniul dezvoltă copiilor abilități pe care o simplă vizită nu ar putea să le aducă.

Muzeul Municipiului București a lansat în luna februarie a acestui an proiectul educativ „Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune”. Traseul tematic dedicat copiilor poate fi completat în expoziția „Orient versus Occident” (17 decembrie 2021 – 28 august 2022), de la Palatul Suțu, care cuprinde o amplă selecție de opere de artă din bogata colecție a Pinacotecii București.

În căutare de subiecte exotice

Traseul oferă micilor vizitatori prilejul de a călători în voie pe căile bătătorite de pictorii români în căutare de subiecte exotice. Spre deosebire de alte trasee de tip vânătoare de comori realizate până în acest moment pentru alte expoziții tematice, cel dedicat expoziției “Orient versus Occident” are un element nou: un personaj principal care îi însoțește pe copii în această călătorie și care, prin isprăvile sale, este un ajutor de nădejde în această explorare.

Puf – personajul principal al traseului – decide într-o bună zi că trebuie să își ia zborul din cuibul cald și sigur pentru a descoperi lumea largă. Curajosul Puf face o lungă călătorie, din Orientul Mijlociu, până în Balcani, ajunge apoi în Franța și Italia, pentru a face ultima oprire tocmai în Venezuela. Un drum care îi dezvăluie multe lucruri neștiute și îi dă ocazia să cunoască oameni și obiceiuri, locuri și monumente celebre.

Pentru realizarea traseului au fost alese zece opere de artă reprezentative, pe care copiii trebuie să le găsească în expoziție și în dreptul lor să își testeze perspicacitatea de a găsi anumite detalii pline de umor, să se compare cu personaje din tablouri, să se autoportretizeze ca unul dintre aceste personaje, să continue povestea într-un mod diferit sau să își testeze cunoștințele de cultură generală. “Problemele” pe care le au de rezolvat au un grad de dificultate diferit, dar nici una nu este insurmontabilă.

O experiență unică

Traseul este creat astfel încât micii vizitatori să se simtă în largul lor, chiar dacă sunt purtați de narațiune pe tărâmuri neștiute. Călătoria lui Puf îi face să viseze la lumea largă și îi inițiază în fascinația pe care astfel de locuri exotice a exercitat-o asupra artiștilor români.

Traseul încurajează atât vizita individuală, cât și în grup, și poate fi completat în circa 40 de minute sub îndrumarea unui adult, putând fi ridicat de la Palatul Suțu sau descărcat de pe site-ul MMB anterior vizitei. Categoria de vârstă căreia se adresează este de 7+.

În paralel cu „Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune”, tot la Palatul Suțu, micii vizitatori pot completa și „Aventuri în Epoca de Piatră”, un traseu tematic dedicat expoziției „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani” deschisă până la 1 mai 2022. Pornind la drum cu o valiză plină doldora de cuvinte utile și explicații pe înțelesul lor, cei mici află despre ce a însemnat revoluția neolitică; descoperă cum oamenii din acele vremuri își găsesc în sfârșit stabilitatea și încep să cultive plante, să crească animale, își fabrică unelte din piatră șlefuită, deprind meșteșugul olăritului și țesutului, îmblânzesc metale precum cuprul și aurul.

Fie că alegeți capodopere ale artei românești, fie uimitoarele artefacte din neolitic, suntem convinși că va fi o experiență unică de vizitare, un câștig convertit în timp de calitate petrecut în muzeele MMB. Nu vă trebuie decât o privire ageră și un creion bine ascuțit.

Veronica Leca, educator muzeal

 

 

Sari la conținut