Cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor – vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 17.00 până la ora 21.00 – Muzeul Muzeul Municipiului București a invitat publicul să descopere, la Palatul Suțu, CINCI expoziții tematice de artă la care accesul a fost gratuit.
*** „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” – este o expoziție specială, găzduită în spațiul Pinacotecii, ce reunește 34 de lucrări de artă plastică din colecția Muzeului de Artă Brașov, semnate Hans Mattis-Teutsch. Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale.
*** „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru” continuă seria expozițiilor organizate de Secția de Artă. Colecția de artă Cornel Medrea își invită publicul la o reamintire despre moștenirea culturală lăsată de acest maestru al artelor plastice.
*** „Tattarescu – Studii de perspectivă” oferă publicului lucrări de grafică lucrări de grafică axate pe studiul perspectivei, cu lucrări necunoscute sau foarte puțin cunoscute. Vizitatorii au astfel ocazia să exploreze un segment vizual inedit din biografia artistului, segment petrecut pe parcursul studiilor sale la Academia San Luca din Roma, Italia (1845 – 1851).
*** „Muzeul Simu și Pinacoteca București” – sunt două săli dedicate recuperării memoriei unui muzeu odinioară foarte cunoscut și apreciat în București, considerat cel mai valoros muzeu de artă din România începutului de secol XX.
*** Salonul BD – Povești din București în Benzi Desenate – a fost ultima ocazie pentru a vedea lucrările expuse în cadrul celei de-a VII-a ediții. În luna august s-a adăugat salonului si expoziția de benzi desenate „Spirou et les Droits de l’ Homme”, organizată de Delegația Wallonie – Bruxelles. În paralel cu această expoziție sunt expuse și lucrările elevilor de la școala privată Aletheea realizate în urma parteneriatului cu expoziția mai sus menționată.
La ora 17:00 maestrul Valentin Tănase a fost prezent la Palatul Suțu alături de lucrările sale în original, expuse în cadrul Salonului BD – Povești din București în benzi desenate, ediția a 7-a, cu tema Vlad Țepeș Drăculea.
“Eu cred că banda desenată istorică este de un mare ajutor pentru tânăra generație, să se apropie de cu mai multă plăcere de istorie. Pentru unii dintre copii poate că istoria este o înșiruire de date care pot fi aride, sau lipsite de un conținut direct. În timp ce o bandă desenată istorică bogată în imagini, sugestivă, altfel îl atrage pe tânărul cititor să încerce să descopere. Și dacă acea bandă desenată i-a placut și i-a trezit interesul, atunci el va căuta, poate mai departe, niște detalii suplimentare într-o carte, într-un manual de istorie.” Valentin Tănase
Accesul a fost liber între orele 17.00 și 21.00 la expozițiile tematice, cu excepția expoziției „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”, care a fost vernisată în curtea Palatului Suțu la ora 18.00, putând fi vizitată doar ulterior acestui eveniment.