Microexpoziții lunare la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

VA URMA DIN IANUARIE 2021

Microexpoziții lunare la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

                                                                                             

Expozițiile tematice gândite de echipa muzeului pentru anul 2021 vizează punerea în ramă a patrimoniului Muzeului Minovici, de la imobil la colecție, în amănunt. Aceste microexpoziții se vor desfășura fiecare de-a lungul unei luni calendaristice, continuând într-o cheie distinctă proiectul „Obiectul lunii la Muzeul Minovici” din anul 2020. Proiectul își propune ca în fiecare lună să fie realizată câte o expoziție dinamică, având caracter documentar, în interiorul muzeului, cu scopul de a oferi publicului mai multe informații  despre colecție, în ipostaze inedite. Se va pune accentul pe piese care fac parte deja din expunerea permanentă și nu pot fi mutate într-un alt context expozițional, și mai ales pe elemente arhitecturale, prin natura lor imobile. Pentru a completa expozițiile vom apela și la partea nevăzută a expoziției permanente: depozitul, vizitat în numeroase discursuri din lumea muzeală în perioada recentă.

Astfel, fiecare lună a anului 2021 va purta amprenta unui mini-proiect expozițional: ianuarie desemnează „Luna Biedermeier la Muzeul Minovici”, în care este vizat dormitorul și mobilierul Biedermeier expus în această sală; în februarie vom privi „De la academism la impresionism în pictura colecției Nicolae Minovici”, cu accent asupra picturilor lui Nicolae Minovici din Salonul vilei. Atenția noastră se va îndrepta ulterior, în luna martie, asupra „Pieselor de podoabă din costumul femeiesc tradițional” expuse în holul de la parter, celebrând încă o dată iscusința creativă și atenția la detalii a țărăncuțelor și a doamnelor din trecutul țărilor românești. „Albumul Vilei cu clopoței”, lăsat moștenire de medicul-colecționar Nicolae Minovici, va fi prezentat într-un scurt film pe care îl vom realiza pentru luna aprilie, ce coincide cu perioada la care a fost semnat Actul de înființare al vilei (20 aprilie 1905). Vizităm încă o dată „Ateliere ceramice moderne din colecția Minovici: Troița și Gheorghe Niculescu, Frații Tompa și Atelierele Domeniile Coroanei” în luna mai, profitând de varietatea pieselor pe care le conține colecția Minovici. Iunie este „Luna copiilor: cu jocuri și jucării” în care ne propunem să expunem jucăriile-fluierici ceramice din colecție, alături de un colaj multimedia cu informații despre jocuri practicate de copiii de la sate în trecut.

Seria „Elemente arhitecturale ale vilei Minovici: loggia-terasă, turnul și sobele” reprezintă, poate, cel mai semnificativ demers pentru a muta perspectiva de la colecție către imobilul care o găzduiește, un adevărat monument de arhitectură românească, proiectat de arhitectul Cristofi Cerchez. Seria elementelor arhitecturale va dura trei luni, câte o lună pentru fiecare element, în iulie, august și septembrie. „Corpurile de iluminat din colecția Minovici” vor fi studiate în octombrie, vizate fiind candelele metalice, candelabrele de lemn agățate de bolta Capelei muzeului, și sfeșnicul înalt de lemn policrom expus în același spațiu aparte. „Obiecte de cult din colecția Minovici” reprezintă obiectele asupra cărora vom stărui în luna noiembrie, printre care cartea – Ceaslovul și Evanghelia – sau obiecte de cult liturgic precum potire, cruci binecuvântare și cădelnițe. Luna decembrie va încheia proiectul printr-o „Expoziție de icoane: Reprezentări ale Sf. Nicolae”, al cărui nume îl poartă fondatorul primului muzeu de artă populară.