„Memoria unei vechi familii boiereşti”, o expoziție reper

Interviu cu dr Cristina Boțoghină, șef secție Istorie și Pedagogie, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești

Memoria unei vechi familii boiereşti”, o expoziție reper

 

Filantropi, diplomaţi, erudiţi, patrioţi şi luptători pentru propăşirea neamului românesc, Goleştii şi-au pus amprenta, pentru totdeauna, pe destinul ţării. Ce anume ați ales ca fiind semnificativ și ați adus în expoziția de la Palatul Suțu?

Cristina Boțoghină: Membri ai familiei Golescu au fost creatori sau participanți de prim rang în unele dintre momentele cele mai importante ale istoriei noastre medievale și moderne. Dacă pentru perioada premodernă vestigiile păstrate (biserica mănăstirii Vieroși, cea a curții de la Golești sau conacul), deși remarcabile, ne apropie cu greu de oamenii care le-au creat, pentru secolul al XIX-lea și începutul secolului XX istoria a fost mai generoasă și a permis conservarea unor obiecte personale ale Goleștilor și ale descendenților. Cu aceste comori transmise de la o generație la alta și donate – cele mai multe în anii 70, 80 ai secolului al XX-lea – Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, venim astăzi în fața publicului din București. Vorbim de obiecte de uz personal, piese de îmbrăcăminte, textile orientale sau costume naționale care au aparținut unor personalități creatoare de cultură și de istorie: Zinca Golescu, generalul Nicolae Golescu, Alexandru Gh. Golescu (cel numit Arăpilă), academicianul George Bengescu, pictorul Nicolae Grant, Elena Perticari Davila (fiica generalului dr. Carol Davila) ș.a. Pe lângă aceste piese, Muzeul Golești vine cu un important material iconografic – tablouri și reproduceri după fotografiile de familie.

Portretele semnate Nicolae Grant reproduc chipurile generației de cărturari, Marele Ban Radu Golescu și fiul său Constantin (Dinicu), alături de soțiile lor, iar celelalte opere sunt interioare de secol XIX și aspecte ale conacului și curții boierești. Alături de obiectele de patrimoniu și documentele deținute de MMB, credem noi că reușim să oferim publicului o călătorie în timp, în intimitatea unei importante familii care făcea parte din elita României moderne.

– Expoziția „Memoria unei vechi familii boiereşti” este prezentată publicului cu ocazia împlinirii a 83 de ani de la înființarea, prin decret regal, a Muzeului Golești. Ce alte evenimente a organizat Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti în onoarea acestei familii de vechi cărturari? Ce alte proiecte sau evenimente mai urmează?

C.B.: Una dintre temele fundamentale de cercetare în cadrul muzeului din Golești este istoria familiei și a contribuției ei la crearea României moderne. Aceste preocupări se reflectă în expozițiile pe care le prezentăm publicului. Astfel, chipurile Goleștilor au fost prezentate într-o expoziție de fotografie care se află, în acest moment, la Curtea de Argeș. În parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, la 1 iunie 2022, a fost deschisă o expoziție dedicată copilăriei de altădată. Prin fotografii și jucării evocăm astfel sfârșitul de secol XIX și începutul secolului XX, acea lume a „adulților” în miniatură. La sfârșit de iunie a avut loc vernisajul expoziției „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, realizată în colaborare cu alte 12 muzee din întreaga țară. Pentru că doamnele Golescu au fost entuziaste susținătoare ale costumului național, iubindu-l și purtându-l cu mândrie mai ales pe cel de Mușcel, Muzeul Golești participă în cadrul acestei expoziții cu piese de port din zona etnografică menționată. Și, nu în ultimul rând, menționăm expoziția realizată de colegii restauratori din cadrul laboratorului de consevare-restaurare: icoane, obiecte de mobilier și textile din patrimoniul nostru sunt expuse pentru marele public care poate astfel să exploreze una din dimensiunile fundamentale ale muzeului, aceea de a salva și de a repune în circuitul muzeal piese deosebite care reprezintă trecutul nostru.

– Cum apreciați colaborarea cu Muzeul Municipiului București? Care sunt obiectele din patrimoniul MMB care au îmbogățit expunerea muzeală și cum ați gândit această completare încă de la început?

C.B.: Memoria istorică a acestei familii este strâns legată în primul rând de conacul care a fost leagănul lor, refugiul unde se reuneau atât în momente de bucurie, dar și când aveau greutăți, apoi vorbim de principalul centru urban în care au deținut case, pământuri și hanuri, respectiv orașul București. Era astfel firesc și necesar să unim cele două instituții într-un proiect de anvergură care să readucă în atenția bucureștenilor această familie. Ca o paranteză, Muzeul Golești și MMB nu sunt la prima colaborare. Anul trecut, colegi din cele două instituții au colaborat în cadrul proiectului „Muzeul animat”. Revenind la expoziția găzduită de Palatul Suțu, mulțumim conducerii MMB, domnului manager Adrian Majuru, pentru că a acceptat nu doar să ne fie gazdă, ci partener în acest demers. Ne-am bucurat astfel de colaborarea cu colegii noștri, coordonați de dna dr. Maria-Camelia Ene, șefa Biroului de Istorie Bucureșteană, care au decis să extindă și să îmbogățească expoziția prin alăturarea documentelor originale ale Goleștilor și prin remarcabile piese de artă decorativă. Nu putem decât să ne exprimăm speranța că, după succesul acestei expoziții, vom continua cu alte proiecte comune la fel de incitante.

– Care vă doriți să fie, în calitate de curator și muzeograf, ideea principală care sperați să rămână în mintea vizitatorilor după ce au parcurs întregul expozeu muzeal de la Palatul Suțu?

C.B.: Această expoziție este o invitație și o provocare la explorare pe care, cele două muzee împreună, o adresează publicului. Nu am vrea ca vizitatorii să plece după ce au parcurs expoziția cu o imagine definitivă, ci cu întrebări, curiozități și dorința de a explora, atât locurile din București legate de familia Golescu și de neamurile înrudite cu ea și istoria lor fascinantă, cât și minunata oază de verdeață, liniște și istorie care este conacul de la Golești. În vremuri dificile avem nevoie de repere morale și culturale pentru a ne reaminti care sunt elementele fundamentale ale propriei noastre identități, iar cărturarii și oamenii politici ai acestei familii sunt cu siguranță personalitățile fascinante care ne oferă exemple demne de urmat.

Interviu realizat de Simona Popescu