ISTORII DIN CARTIER (2015)

În intervalul septembrie-noiembrie 2015, proiectul coordonat de Muzeul Municipiului București şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național a propus valorizarea memoriei locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care să redea câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (astăzi, cartierul Berceni), de la începutul secolului al XVIII-lea şi până în prezent. Străzi, ulițe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă au făcut parte dintr-o expoziţie intinerantă, la realizarea căreia au fost invitaţi să participe şi locuitorii cartierului. Intitulată O incursiune în istoriile cartierului Berceni, aceasta a fost deschisă publicului în perioada 2-15 noiembrie 2015 în Sun Plaza Shopping Center şi ulterior a fost itinerată la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu.

Mai mult decât atât, expoziția într-o formă extinsă a fost prezentată în perioada 3 februarie – 3 aprilie 2016 în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu. Conceptului expoziţional realizat în cadrul proiectului Istorii din cartier i-au fost adaugate elemente noi (aproximativ 30 de fotografii din arhiva muzeului).

Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia O incursiune în istoriile cartierului Berceni a valorificat dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care au oferit câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).

Străzi, uliţe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, legende locale, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent au făcut parte din expoziţie. La realizarea acesteia au participat şi locuitorii cartierului, care au contribuit cu istorii personale la rememorarea vieţii cotidiene din alte perioade. Istoriile locuitorilor se regăsesc pe blogul cartierului – www.cartierulberceni.com.

Proiectul Istorii din cartier a fost derulat de Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în perioada septembrie-noiembrie 2015. Demersul venea în continuarea unui alt proiect, Edu_Cult_Berceni. De la cartier la comunitate, derulat de Asociația Translucid în 2014. Proiectul a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Centrul Comercial Sun Plaza și Asociația Parcul Național Văcărești.

Detalii în catalogul online al expoziției.