Istorii despre Marea Unire

Desfășurat până în luna noiembrie 2018, proiectul se adresează tinerilor studenți și liceeni, cu scopul de a oferi o perspectivă nouă asupra momentului Marii Uniri și a miturilor naționale care i-au oferit contextualizare, de la Mihai Viteazul până în prezent.

Participanții formează o echipă pentru realizarea unei expoziții, cu sprijinul și îndrumarea specialiștilor din Muzeul Municipiului București. Expzoția va fi formată din zece obiecte esențiale, selectate din toate muzeele care fac parte din structura MMB. Proiectul se va desfășura pe parcursul anului 2018, dezvoltând asftel teme ale Centenarului.

Modalitatea de expunere va fi în strânsă legătură cu spațiul digital. Obiectele vor fi fotografiate și introduse într-un sistem de realitate augmentată. Se vor deschide, astfel, noi perspective asupra obiectelor, dar și noi posibilități de promovare a mesajului expozițional, obiectele putând fi „transportate” prin intermediul spațiului virtual către orice locație dorită.

Atât conținutul expoziției, cât și forma finală de prezentare vor fi decise de opțiunea echipei de tineri participanți în proiect. Echipa MMB și specialiștii în realitate augmentată vor îndeplini doar rolul de a sprijini participanții cu informații, mijloace tehnice și îndrumare cu privire la principiile de realizare a unei expoziții în diferite tipuri de mediu.

Mesajul expozițional se vrea, așadar, proaspăt și adaptat limbajului generațiilor tinere, cu precădere generației Z, foarmată din „nativi digitali”. Expoziția va genera, totodată, teme de dialog cu membrii altor generații și cu speciașitii în istorie și muzeografie, dată fiind abordarea alternativă a subiectului. Mai mult decât atât, proiectul își propune dezvoltarea spiritului critic, pe de-o parte, și al disponiiblității la dialog pe teme istorice și identitare, pe de altă parte, în rândul noilor generații.

Pe tot parcursul proiectului, pagina de facebook Istorii despre Marea Unire va publica povești neștiute ale celor mai interesante obiecte din patrimoniul MMB legate de această temă, precum și informații despre dezvoltarea proiectului.

Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării, respectiv Muzeul Municipiului București.