Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Din 15 iunie 2020

Expoziție tematică în aer liber

Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Muzeul Municipiului București oferă publicului, începând cu data de 15 iunie 2020, o expoziție outdoor instalată pe gardul Observatorului Astronomic ce poartă titlul „Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Lecturând conținutul afișat pe panouri, vizitatorii află istoria Observatorului din 1908 până în 2020 și pot vedea imagini de la importante evenimente astronomice observate de pe terasa și din cupola amiralului.

În prezent, trecătorii știu că sediul observatorului este pe Bulevardul Lascăr Catargiu, la numărul 21, într-o clădire cunoscută drept „Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Dar nici bulevardul, nici clădirea nu au avut dintotdeauna aceste denumiri.
La fel cum bulevardul a trecut prin multe modificări și clădirea a avut o istorie tumultuoasă. A început ca observator astronomic privat, în care amiralul Urseanu arăta cunoscuților și pasionaților de astronomie Luna, planetele și stelele. După moartea amiralului, în 1926, clădirea a devenit pinacotecă, loc de repetiții pentru Fanfarei Primăriei, Observator Popular, Muzeu al Științelor Experimentale, Muzeu al astronomiei române, Laborator Metodologic pentru Educaţie Materialist-Ştiinţifică, Laborator de Gravitație, Observator Astronomic al Municipiului București și, în final, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Chiar dacă a avut și are o istorie zbuciumată, pe tot parcursul existenței sale a rămas reperul pasionaților de astronomie, mărturie fiind și imaginile de pe panouri.

Înainte să privească spre stele, publicul este invitat să descopere fascinanta istorie, de 110 ani, a acestui loc atât de îndrăgit de bucureșteni!

Expoziția a fost realizată (în ordine alfabetică) de: Mihai Dascălu, Tudor Mihăescu, Elisabeta Petrescu și Adrian Șonka.

Sari la conținut