Istoria europeană a străzii Lipscani

Atunci când un istoric face o descoperire îi place să o împărtășească lumii întregi. Așa a început promovarea europeană a străzii Lipscani. O stradă de referință pentru București și astăzi, după atâtea sute de ani. Cine ar fi crezut că, cercetând ceasloave vechi, se va descoperi o nouă povestire minunată de spus europenilor și de mândrit cu ea? Cum nimic nu se poate spune dintr-o dată, proiectul a fost gândit în trei pași.

Primul a fost organizarea Expoziției ”Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană”, o expoziție organizată de Muzeul Municipiului București și găzduită de Primăria Orașului Leipzig. Expoziția, vernisată pe data de 6 martie, a putut fi vizitată până la data de 15 martie.
Însă în perioada 12 aprilie – 6 mai 2018, ea a fost organizată la Centrul Comercial Promenaden Hauptbahnhof Leipzig. În cadrul expoziției a fost vizionat și un film documentar despre fenomenul Lipscani, al doilea pas. Inaugurarea expoziției a avut loc în holul Primăriei orașului Leipzig în prezența dlui Burkhard Jung, Primarul general al acestui oraș și a Ambasadorului României în Republica Federală Germania, E.S. Dl. Emil Hurezeanu și, în cadrul ei, am putut prezenta pentru prima oară publicului german istoria comerțului de lipscănie determinat de târgurile sezoniere, organizate de Leipzig încă din secolul al XVI-lea. În spațiul german nici nu se știa despre existența în orașe din Muntenia și Oltenia a unor străzi istorice Lipscani, care au apărut datorită acestui comerț încă din secolul al XVII-lea. Le-am spus noi. Apoi, al treilea pas, a venit ideea realizării unui întreg album. Cartea ”Leipzig-BucureștiLipscani: o poveste europeană”, realizată de specialiști ai Muzeului Municipiului București – MMB, a fost lansată în Germania pe data de 15 martie. Conține documente relevante și fotografii de referință. Evenimentul a avut loc la Târgul de Carte de la Leipzig-2018, la Standul României, țară care a avut statut de invitat special. La primul târg internațional de carte al MMB au participat Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București și editorul cărții, împreună cu alți colegi entuziaști. Iar E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, a fost mentor principal. Proiectul MMB s-a bucurat de un real succes.

Întrebări, răspunsuri, curiozitate, interes față de echipa care a oferit proiectul expozițional și editorial «Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană», respectiv povestea unei străzi germane aflată chiar în „micul Paris”, și a descris o realitate istorică. Pentru că, deși orașul București a fost ancorat cultural în spațiul francofon, abilitățile profesionale erau dependente cultural, până nu prea demult, de filonul german, mai vechi față de cel de influență culturală franceză. În afară de povestea străzii Lipscani din București, narațiunea a fost completată cu istoria pe scurt a celor mai importanți comercianți din București, care și-au legat viața lor de Leipzig și, în oglindă, de biografiile unor întreprinzători germani care au ales Bucureștiul pentru proiectul propriu de viață. Astăzi, mulți români pleacă la muncă în Germania. Ei trebuie să știe că București și Leipzig au apropiat economic România și Germania ca state moderne, născute la mijlocul secolului al XIX-lea, iar această legătură a contribuit substanțial la consolidarea culoarelor de emigrație culturală și intelectuală, în ambele sensuri, încă din secolul al XVIII-lea. Astfel, am spus povestea noastră europeană, veche de peste patru sute de ani, care a legat două orașe prin tenacitatea unor oameni cu proiect de viață diferit, firește. Români și germani, deopotrivă, au fost și sunt alături de echipa noastră, adăugând o nouă pagină de istorie frumoasei povești Leipzig-București-Lipscani. De această dată contemporană. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că Muzeul Municipiului București a realizat acest proiect cu sprijinul Primăriei Capitalei.

Articol scris de Adrian Majuru pentru publicația „București în 5 minute”, editată și distribuită gratuit de MMB în muzeele sale.

Sari la conținut