„Ne putem așeza la masă și putem gândi împreună ce am vrea să facem în viitor, ce ar fi posibil cu mijloacele pe care le avem la dispoziție. Ceea ce am făcut până acum, plecând de la o simplă întrebare – credeți că ar fi posibil? – a devenit o bază realistă pe care putem construi”, îmi spuneați în cadrul interviului acordat anul trecut. Ce anume vă doriți să se construiască anul acesta pe baza realistă despre care vorbeați la acea vreme?
Doina Drăgănescu: Colaborarea noastră anterioară a fost peste așteptările pe care le aveam atunci, ținând cont de faptul că porneam de la zero în planurile noastre. Nici istoric, nici personal nu exista un precedent. Or, rezultatele au adus în realitatea palpabilă lucruri pe care le vedeam atunci ca fiind ideale și deci, intangibile. Ideile și sprijinul primit la aniversarea a 95 de ani de la înființarea facultății noastre au inclus materiale noi legate de viața și realizările esențiale ale fraților Minovici, dintre care unul a fost primul decan al facultății noastre.
Cum vi se pare că s-au descurcat muzeele în pandemie?
D.D.: Neașteptat de bine. Plecând de la faptul că toți am fost loviți de situația care practic a schimbat totul în viața noastră de familie și profesională și am avut un timp în care am căutat soluțiile, calea pentru a vedea care sunt posibile, care sunt utile. Or, ceea ce am văzut la muzee a fost surprinzător prin rapiditatea acțiunii și calitatea punerii în practică a ideii de a menține muzeul, ca instituție, prezent în ceea ce a devenit un instrument fără de care nu mai concepem existența, și anume realitatea virtuală, mediul online. Pentru a reveni la vizitele fizice, oamenii pot fi ajutați să depășească teama și să vadă beneficiile pe care fiecare dintre noi le simțim în mod direct prin plăcerea intelectuală pe care o aduce timpul petrecut într-un muzeu.
Care sunt proiectele pe care Facultatea de Farmacie le va dezvolta în 2021?
D.D.: Suntem axați pe dezvoltarea de noi programe de învățământ, atât în limbi străine, cât și pe direcții care se intersectează cu domeniul farmaceutic – masterate de dermatofarmacie și cosmetologie, studii clinice, nutriție și dietetică, pentru care interesul este în creștere de la an la an. Acestea sunt lucruri care țin doar de activitatea didactică a școlii noastre. Ceea ce avem în plan, nu doar pentru anul acesta, ci ca idee centrală, este de a aduce aproape de oameni, pentru o înțelegere corectă, ideea de farmacist ‒ profesionist în domeniul sănătății, absolvent al aceleiași universități finalizate de colegii medici. Am văzut că nu multă lume știe ce presupun studiile pe care le face un tânăr absolvent al facultății noastre. Nivelul de cunoaștere pe care acesta îl are este colosal prin diversitate și detaliu. Numai dacă ne gândim la faptul că, din momentul în care au promovat examenul de licență, absolvenții pot să lucreze nu doar în farmacia comunitară, care este cea mai vizibilă, dar pot fi farmaciști în farmaciile care sunt în spital, pot lucra în companii farmaceutice, în diferitele departamente care au legătură cu producerea de medicamente, pot lucra în laboratoare de analize și control al medicamentelor sau în laboratoare care fac cercetare de înalt nivel științific, în companii care organizează realizarea de studii clinice atât de necesare pentru a fi puse pe piață medicamente noi. Nu uităm nici învățământul universitar, în care pot să împletească activitatea didactică cu cea de cercetare sau de aplicare a cunoștințelor lor în activități din zona reglementării (minister, Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Direcții de Sănătate Publică). Absolvenții facultăților de farmacie, prin materiile studiate în timpul celor cinci ani, sunt extrem de adaptabili profesional. Pe de altă parte, ca mame, fiice, soții, prietene avem posibilitatea de a găsi rapid soluții ale unor probleme de sănătate acute care intervin inerent în viața de zi cu zi.
Aveți în vedere colaborarea cu MMB pentru punerea în valoare a muzeelor care prezintă realizările, descoperirile și cercetările unor mari personalități ale medicinei românești, care au colaborat îndeaproape și cu farmacia?
D.D.: Desigur. Un început a fost deja făcut, prin colaborarea pentru deschiderea Muzeului Victor Babeș. Apoi, avem în vedere și faptul că în curând Facultatea de Farmacie din București va serba 100 de ani de când ființează de sine stătător, fiind prima Facultate de Farmacie a țării noastre, a cărei structură a fost gândită de Carol Davila și colaboratorii lui. Ne dorim să folosim experiența dobândită îndreptându-ne atenția către farmaciștii români a căror activitate a fost deosebit de meritorie și care, datorită modestiei pe care o manifestă de multe ori ca o a doua natură, ne sunt mai puțin cunoscuți.
Interviu realizat de Simona Popescu