Interviu cu Mihai I. Grăjdeanu, creator, ilustrator – Banda desenată, ca materie obligatorie

– De unde aveți această pasiune de a lucra cu copiii? De când desfășurați activități pentru ei?

Mihai I. Grăjdeanu: Încă din copilărie mi-am dorit ceva mai mult de la desenele pe care le făceam pe hârtie sau pe asfalt. Am vrut să prindă viață și am descoperit că prin banda desenată pot, de fapt, să mișc personajele, să le fac să vorbească, dar mai ales că pot introduce orice în povestea pe care o desenez. La început am făcut mai multe legături între desen și animație și între desen și filmul de cinema. Filmul de cinema a fost arta secvențială care m-a îndreptat către ideea că aș putea face o poveste în bandă desenată. Deși am avut reviste cu benzi desenate în copilărie, am fost stimulat mai mult de film, poate datorită sunetelor și impactul filmelor de acțiune pe care le vedeam în sala de cinema. Am fost fascinat de acea persoană care a creat imaginile pe care le vedeam. Primele ateliere de bandă desenată pentru copii le-am susținut în 2011, fiind invitat să prezint publicațiile mele la un festival în Slatina și apoi la un eveniment dedicat tinerilor artiști din Galați. În anul respectiv am fost invitat și în județul Giurgiu, unde am susținut un atelier pentru copiii din satul Valter Mărăcineanu. În anul în care am început să învăț copiii să facă BD-uri, aveam deja publicate benzi desenate, printre care amintesc albumul „Piatra Sacră” și romanul grafic „Ciutanul”, acesta este un aspect foarte important. Nu poți susține un atelier de bandă desenată pentru copii dacă nu ai experiența publicării și a lucrului de câțiva ani în fața planșei de desen! În prezent am peste 20 de publicații de bandă desenată, de la reviste la albume și romane grafice și sute de ateliere susținute cu copii de toate vârstele.

– Care este rezultatul de care sunteți cel mai mândru?

M.I.G.: Faptul că am devenit profesor de bandă desenată este, cred, cea mai importantă realizare a mea. Rolul meu de profesor de bandă desenată a început cu adevărat în 2015 când am început școala de benzi desenate de la Râșnov. Atelierele de bandă desenată pe care le continui și astăzi în Râșnov se desfășoară lunar în cele 3 școli din oraș, adică vin peste o mie de elevi. Dimineața predau bandă desenată în școli, iar după-amiaza copiii pasionați de BD vin la centrul educațional Schubz unde predau diferite tehnici de bandă desenată, de aceea o numesc școala de benzi desenate. De 3 ani predau bandă desenată și la Școala Primară Montessano unde, din acest an școlar 2019 -2020, banda desenată a devenit materie obligatorie. De 3 ani predau bandă desenată la Opera Comică Pentru Copii și de 2 ani la Kleine Schule. Metoda mea de predare a apărut în diferite manuale de limba și literatura română, precum și în caietele auxiliare.

– Cum v-a venit ideea de a continua colaborarea cu MMB și în online?

M.I.G.: Având deja experiența tutorialelor create pentru canalul meu de youtube Comics Didactic, cred că ideea a venit de la sine! Aveam deja în derulare o serie de ateliere cu copii în diferite școli și instituții culturale care au fost anulate din cauza restricțiilor impuse. Primul gând m-a dus la acei copii, la faptul că stau în casă și nu ne mai puteam întâlni! De aici nu a mai fost decât un pas până să propun și să susțin atelierele online. Nu este același lucru ca atunci când ne întâlnim pe viu și mulți copii și părinți mi-au spus acest lucru în ultimele săptămâni. Dar important a fost să continuăm să ne întâlnim, să desenăm, să realizăm benzi desenate împreună.

– A fost ușor, a fost dificil să alegeți temele? Care sunt resursele de timp și creativitate pe care le-ați investit în acest program special?

M.I.G.: Nu a fost greu deloc pentru că fac totul din pasiune și mă bucur enorm atunci când îi pot atrage pe copii într-o lume minunată, cum este cea a benzilor desenate, iar cu ajutorul acestui program la MMB, să-i atrag și în muzeu, să-l descopere într-un mod inedit. Totul este bazat pe modelul episoadelor Comics Didactic care dezvăluie copiilor cea mai simplă metodă de a descoperi un simbol sau un personaj din muzeu, în cazul de față, prin intermediul desenului. Chiar şi copiii cu mai puţin talent la desen, în doar câteva minute pot învăţa cum să realizeze o planşă care să-i ajute şi la proiectele de la şcoală.

Nu este foarte ușor să realizezi un astfel de clip, dar nici foarte greu. Cere răbdare, timp și creativitate. Foarte important este și lucrul în echipă, iar în cazul acestor ateliere online la MMB m-au ajutat foarte mult textele Veronicăi Leca de la muzeu și mai ales aportul celor 3 mici actori care mă ajută cu vocile și interpretarea lor, să dau viață dialogurilor din banda desenată!

– Ce a însemnat pentru voi personal perioada aceasta de întrerupere a activității normale și mutarea în mediul virtual?

M.I.G.: Este de fapt o adaptare a tuturor la o perioadă pe care nimeni nu a mai experimentat-o. Sunt activități care nu au aceeași putere sau valoare în mediul online. Posibilitatea de a ne întâlni pe viu este de neegalat. Dar, mă repet, ne-am adaptat cu toții și cred că am încercat să o facem cât mai bine, ca să nu simțim greutatea perioadei de izolare și să o străbatem mai ușor și, de ce nu, mai productiv.

– După încetarea rigorilor impuse de combaterea noului coronavirus, cum vă gândiți să continuați colaborarea cu Muzeul Municipiului București?

M.I.G.: În primul rând, voi continua cu modulele de ateliere de benzi desenate pentru copii începute înaintea acestei perioade. Apoi, voi continua organizarea expozițiilor lunare dedicate benzilor desenate și, nu în ultimul rând, organizarea Salonului BD – Povești din București în benzi desenate, care anul acesta ajunge la a 7-a ediție și la care participă cu desene mulți din copiii cu care am lucrat și în mediul online în aceste săptămâni. Avem în plan multe alte surprize pentru toamna și iarna acestui an la MMB și sper că iubitorii de bandă desenată vor fi fericiți să le descopere.

Interviu realizat de Simona Popescu

Sari la conținut