Instrumente astronomice artizanale

VA URMA DIN 1 SEPTEMBRIE 2021

Expoziție la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Instrumente astronomice artizanale  

                                                                                             

Astronomia de amatori este una din pasiunile cel mai des întâlnite, așa cum o arată numărul de astronomi amatori din țară și din lume. Observarea corpurilor cerești este esențială, drept pentru care amatorii folosesc instrumente astronomice din comerț și artizanale. De-a lungul timpului, în România, s-a construit un număr impresionant de instrumente astronomice, lunete și telescoape, folosite în nopțile senine pentru observații detaliate la Lună, planete și stele.

Expoziția denumită „Instrumente astronomice artizanale” va conține instrumente astronomice (lunete, telescoape și monturi) confecționate de pasionații de astronomie din România și câteva exemplare din colecția Observatorului Astronomic și are ca scop prezentarea ingeniozității pasionaților de astronomie, manifestată de-a lungul timpului, în vremea când țara noastră era izolată de mișcarea internațională a astronomilor, dar și după 1990.

Vor fi expuse 10 instrumente astronomice însoțite de povestea lor, la vernisaj fiind invitați, dacă va fi posibil, și astronomii amatori care le-au construit. Perioada: 1 septembrie-31 decembrie 2021.

În imagine: Vladimir Boico și colecția sa de instrumente astronomice artizanale

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *