Institutul Yunus Emre şi Muzeul Municipiului Bucureşti vor avea proiecte culturale comune

Casa Filipescu-Cesianu a găzduit ceremonia semnării unui protocol de colaborare între Muzeul Municipiului București și Institutul Yunus Emre. Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate.

Directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru a menţionat cu acest prilej: „Astăzi a fost semnat un protocol de colaborare cu Institutul Yunus Emre din Bucureşti și am fost onorat de vizita dlui Mustafa Yıldız, directorul institutului. Pentru că deja Muzeul Municipiului București este implicat de câțiva ani în proiecte de cercetare arheologică în sud vestul Asiei Mici, alături de alți parteneri externi, consider de bun augur semnarea acestui parteneriat, privind perspectiva cercetării arheologice sistematice. Mai mult, colegii noștri care sunt interesați, din perspectiva profesională, să învețe limba turcă, vor beneficia de sprijinul logistic gratuit al institutului” – a declarat Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, care a adăugat că MMB va susține în măsura posibilităţilor evenimentele Institutului precum şi pe cele comune.”

Directorul Institutului Yunus Emre din Bucureşti, Mustafa Yıldız a declarat că „Turcia și România au nu doar o apropiere geografică, ci şi un patrimoniu cultural și un parteneriat bazat pe un anumit trecut și ne dorim ca acestea să fie scoase la lumină, iar această unitate și prietenie să fie transmise generațiilor viitoare ca o moștenire permanentă. Protocolul semnat nu va rămâne doar pe hârtie şi, începând de luna viitoare, vom oferi sprijin educaţional tuturor angajaţilor muzeului care doresc sau au nevoie să înveţe limba turcă. De asemenea, ne vom sprijini reciproc prin organizarea de evenimente comune.”

Colaborarea dintre Institut şi muzeu va consta în predarea de lecţii de limba turcă personalului muzeului şi organizarea de activităţi comune. În cadrul protocolului, se urmărește consolidarea și menținerea cooperării bazate pe prietenie şi înțelegere reciprocă, extinderea predării turcești și sprijinirea reciprocă în toate domeniile în care activează cele două instituții.