IMAGINI TACTILE: Expoziție pentru nevăzători cu personalități din istoria României

Docuart Fest găzduiește IMAGINI TACTILE, un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor.

Expoziția, desfășurată la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, are o componentă multimedia ce cuprinde imagini accesibilizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor şi printate în relief pe o hârtie specială, corelate cu descrieri ce pot fi uşor accesate prin telefonul mobil.
Proiectul isi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficiente de vedere din Romania la imagini reprezentative pentru istoria si cultura Romaniei, cu ocazia aniversarii centenarului Marii Uniri.

Desenele/schitele vor fi create de elevii de la scolile de arta din Romania si de artisti profesionisti conform normelor de accesibilizare.

Imaginile alese pentru a fi desenate sunt imagini legate de Marea Unire, de istoria si cultura Romaniei. Sunt tablouri, imagini, simboluri reprezentative ale Marii Uniri si ale patrimoniului Romaniei.

Dupa ce vor fi create desenele, vom selecta dintre acestea desenele care vor fi printate de noi pe hartie tactila termoforma si, sub forma unor cataloage, vor fi expuse la muzeele partenere: Muzeul de arta Iasi, Muzeul Casa Muresenilor Brasov si Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar la finalul proiectului vor fi donate muzeelor si celor 7 scoli de nevazatori din tara.

In acelasi timp, cele 500 de desene create vor fi scanate si, insotite de o descriere audio, vor fi urcate pe site-ul proiectului, adica pe acest site, de unde oricine va dori, va putea sa le descarce si sa le printeze pe hartie simpla pentru a le transforma in desene tactile, cu ajutorul aracetului sau a plastilinei.

Astfel, parintii, rudele, prietenii, cunostintele persoanelor cu dizabilitati de vedere vor transforma desenele printate in desene tactile si ii vor ajuta pe acestia sa vada ceea ce vedem si noi, vazatorii. Drept exemplificare a acestei metode simple si ieftine, vor fi expuse in cadrul expozitiilor si desene tactile realizate prin aceasta metoda.

Dorim sa realizam imagini pe care publicul nevazator sa le poate intelege/vedea.

Proiectul va include realizarea unei biblioteci online de unde persoanele cu deficiente de vedere vor descarca gratuit desene dupa teme din patrimoniul national pentru a le transforma in desene tactile. Imaginile selectate pentru biblioteca vor fi alese in principal de persoanele cu dizabilitati de vedere, dar si de specialistii de la muzeele partenere si de la scolile speciale. Se vor face demersuri pentru a fi incluse desenele din această biblioteca online in http://www.europeana.eu cu ajutorul Institutului National al Patrimoniului (INP).

Scopul proiectului este de a promova patrimoniul Romaniei si, in special, Marea Unire de la 1918, in randul persoanelor cu deficiente de vedere.

Vernisaj: miercuri, 7 noiembrie, ora 16:00.
Intrarea – libera.

Inițiator: Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
Partener: Centrul de Consultanță Istorică
Proiect cofinanțat de AFCN