Idei în Agora: „Eliade, Culianu și rădăcinile românești”, cu Florin Cîntic

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 28 mai 2024, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), cu tema „Eliade, Culianu și rădăcinile românești”. Florin Cîntic în dialog cu Sorin Antohi. Intrarea este liberă. VIDEO INTEGRAL MAI JOS.

„La Iași, în anii 1980, discuțiile despre Eliade se împleteau natural cu cele despre Culianu, în special datorită Terezei Culianu-Petrescu și lui Dan Petrescu. Pe această filieră, care ducea direct la Ioan Petru Culianu, cei din Grupul de la Iași (în sens larg) aveau acces privilegiat la cercetările și revelațiile internaționale despre trecutul lui Eliade. Masiva lucrare în două volume a lui Mac Linscott Ricketts, Mircea Eliade. The Romanian Roots. 1907-1945 (1988) a circulat între noi imediat după apariție (inclusiv în forma fotocopiată), dar cercetările savantului american ne erau deja familiare (Dan Petrescu și Liviu Antonesei se foloseau intensiv). Generațiile mai noi din România au acum un tablou complet al contribuției lui Mac Linscott Ricketts (1930-2022), mulțumită acribiei lui Liviu Bordaș.

Florin Cîntic, format la Iași în mediul amintit și discipol al lui Alexandru Zub, a ajuns astfel foarte bine pregătit la University of Chicago, unde s-a putut consacra un întreg an academic studiilor de arhivă și discuțiilor cu oameni care-i cunoscuseră pe Eliade și pe Culianu. Dialogul nostru pornește de la experiențele sale și este stimulat de recenta apariție a cărții lui Bruce Lincoln, Secrets, Lies, and Consequences (Oxford University Press, 2023, în curs de traducere la Polirom)” –  Sorin Antohi.

*

Florin Cîntic (n. 1963, semnează Florin Cântec) a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, secția Filosofie-Istorie (1986), a făcut studii post-universitare (D.E.A.), în specialitatea „Istorie și civilizație europeană”, la INALCO, Paris (1991-1992), cu o teză coordonată de Catherine Durandin. Doctorat în istoria culturii la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, cu tema Memorie și uitare în cultura română. Cazul Vasile Conta (2002), sub coordonarea acad. Alexandru Zub. Studii de management cultural la Universitatea Skaerum Molle, Danemarca (1996), invitat ca Senior Researcher de către Tony Judt la Remarque Institute de la New York University (2004) și de Mark Lilla ca Fulbright Visiting Professor la University of Chicago (2005-2006). A fost profesor de științe sociale la Liceul ind. nr. 1, Botoșani (1986-1989), secretar general de redacție al revistei de cultură „Cronica” din Iași (1990), cercetător științific la Institutul de istorie „A. D. Xenopol” din Iași (1990-1993) și consilier superior al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu a județului Iași (1993-2011) pe care a condus-o, în calitate de Consilier-șef, între 1996-2001. Din 2012, conduce serviciul județean Iași al Arhivelor Naționale ale României. Volumul Memorie și uitare în cultura română a primit Premiul Asociației scriitorilor din Iași (2004). Din 2011 este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres  al Franței.

Autor:  Portrete în cerneală de China, Iași, 2018; Jurnal ad-hoc. 2009-2014, Iasi, 2015; Vasile Conta. Viaţa şi opera, Iaşi, 2005; Arheologii spirituale. Studii de istoria culturii, Iaşi, 2004; Memorie şi uitare în cultura română. Cazul Vasile Conta, Iaşi, 2003; Les jeux et les enjeux. Les élites intellectuelles roumaines: personnages, intrigues et situations, Mémoire en vue du D.E.A., Paris, 1992. Editor: Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, întâiul bucătar al curții Franței, potrivit pentru toate stările. Tradus de Postelnicul Manolachi Drăghici-1846 (ediție bilingvă), București, 2022; Regulamentul Organic al Moldovei-1831, București, 2022; Vasile Conta. Scrisori şi documente inedite, Iaşi, 2003; The Way of Orthodox Monasticism in Iasi, with a Foreword by Daniel, Metropolitan of Moldova and Bucovina, Iasi, 2001. Co-editor: Kultour Iasi, Iasi, Goethe Zentrum / Centre Cultural Français, 2008; Creative Iasi. A mapping Survey, Iasi, British Council, 2006; Vârstele unirii de la conştiinţă etnică la unitatea naţională, Iaşi, 2001.

*

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Arhiva, la www.sorinantohi.org și http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html. V. și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/.

Programul a început pe 21 iunie 2017, cu un dialog între Gregory Claeys și Sorin Antohi, Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. La cele 96 de evenimente și 3 reuniuni conexe au participat 120 invitați (unii au revenit cel puțin o dată) din 18 țări: România (majoritatea), Armenia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Portugalia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Începând cu ediția IVC, seria Idei în Agora se adaugă manifestărilor patronate de Academia Europaea. Idei în Agora se înscrie astfel în planul strategic, inițiat de Sorin Antohi în 2019, de a înființa la București o filială regională Academia Europaea. Sorin Antohi și 18 dintre invitații săi la Idei în Agora sînt membri în Academia Europaea. Întrerupt și întârziat de pandemie, planul a fost reluat de o echipă în care au intrat, alături de inițiator, trei savanți din conducerea Academiei Române, membri și în Academia Europaea: Ioan-Aurel Pop, Mircea Dumitru și Marius Andruh. Recent, echipa s-a extins cu un membru corespondent al Academiei Române, Dragoș Aligică, membru și în Academia Europaea, și cu secretarul științific al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, Grigore Vida. Viitorul Academia Europaea Bucharest Regional Knoweldge Hub, realizat de Academia Europaea în parteneriat cu Academia Română, cu sprijinul unei vaste rețele transnaționale, este pregătit și va fi lansat oficial prin mai multe reuniuni academice. Prima a avut loc în Aula Academiei Române, pe 8 mai 2024. În 2026, Academia Europaea își va ține conferința anuală la București.

IVC: Transitional Historiography and Retrospective Justice. Colloquium. Convened by Sorin Antohi, featuring Antoon De Baets. 24 April 2024, 18:00 (Casa Filipescu-Cesianu), lecture by Antoon De Baets followed by a dialogue with Sorin Antohi, 25 April 2024, 10:00-12:00 (IICCMER), roundtable with the two, Gabriel Andreescu, Cosmin Popa, Ștefan Bosomitu, and Florin Soare (assisted by Daniel Filip-Afloarei IICCMER), moderated by Sorin Antohi.

În pregătire: IC: Ruptură și continuitate. Ce spune teoria rețelelor sociale? Marian-Gabriel Hâncean și Bianca Mihăilă în dialog cu Sorin Antohi. 11 iunie 2024, 18:00. C: Culianu și Eliade. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi. 18 iunie 2024, 18:00.

În afara seriei, dar legat de ea, au avut loc: România Mare 2.0. De la insula de latinitate la arhipelagul global, conferință organizată Sorin Antohi (23-24.11.2018); Royal Colloquium IV, From Dystopia to Posthistory. Conveners: Sorin Antohi and Gregory Claeys (23.06.2019); The Museum of the Future / Muzeul Viitorului / Museum der Zukunft. Public debate. Volker Rodekamp, Anselm Hartinger, Adrian Majuru. Moderator: Sorin Antohi (3.10.2019). Evenimentele sunt arhivate la adresele menționate mai sus.