Duminică, 24 iunie 2018, ora 18.00, Muzeul Municipiului București vă invită la o întâlnire aniversară: Idei în Agora: 1968. Counterculture, Ideology, Utopia. Un an de Idei în Agora. Dezbatere publică în limba engleză, în prelungirea Colocviului Regal pe aceeași temă (Sinaia, 21-23.06). Vor participa Gregory Claeys, Bogdan Ghiu, Gábor Klaniczay, Isy Morgensztern, Balázs Trencsényi și alți invitați. Moderator va fi Sorin Antohi. Dezbaterea va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu.
„Idei în Agora împlinește un an în această săptămână. Aș vrea să mulțumesc, în numele întregii echipe, pentru contribuția la succesul proiectului. Invitații, publicul (din sală și de pe Net), cei care au promovat și susținut evenimentele – toți merită gratitudinea noastră. Editura Muzeului Municipiului București s-a remarcat în ultimii ani prin multitudinea, diversitatea și calitatea publicațiilor, atât prin periodice, cât și prin monografii, volume colective, cataloage etc. Iată de ce ni s-a părut normal să lansăm în 2019 o colecție de carte Idei în Agora. Alături de filmele noastre de pe YouTube, pe lângă alte publicații ocazionate de serile noastre, colecția de carte va consolida și amplifica efectul public al efortului nostru” – Sorin Antohi.
Festivalurile muzicale, artistice și literare de tot felul desfășurate la București au deja o tradiție și în ultima vreme încep să atingă uneori sfera ideilor. Având în vedere succesul seriei Idei în Agora, Muzeul Municipiului București și partenerii săi au decis că vor organiza începând de anul viitor, în zilele de 23-30 iunie 2019, prima ediție a Festivalului Idei în Agora.
Va fi un festival internațional, planificat strategic pe mai mulți ani, care își propune să discute critic, să formeze și să orienteze spiritul public, cu ambiția de deveni un reper pe plan european. Mai multe conferințe, dezbateri, dialoguri, expoziții, lansări de carte vor oferi publicului o selecție reprezentativă de idei și personalități (din țară și din străinătate), vor contribui la racordarea României la mișcarea internațională a ideilor.
Idei în Agora / Ideas in the Agora
Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume — care asigură conținutul.
Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Discuțiile sunt accesibile și prin live streaming, fiind apoi arhivate și folosite ca punct de plecare pentru publicații virtuale și tipărite:
https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.
Despre Sorin Antohi
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta – unde a fost și pro-rector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte; a fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații; a (co)organizat conferințe, seminarii, școli de vară. A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), șase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere.
Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 zile.