Idei în Agora – „Filozofi în agora: până la moarte, dincolo de eșec”

Filozofi în agora: până la moarte, dincolo de eșec

Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi, la Casa Filipescu-Cesianu

„Cu o metaforă sugerată de lumea vie, vorbim adesea despre viața și moartea ideilor. Dar viața și moartea ideilor nu se pot gândi separat de viața și moartea unor oameni, de ridicarea și de prăbușirea unor culturi, civilizații, viziuni despre lume, sisteme politice. De succesul ori eșecul indivizilor și grupurilor în încercarea de gândi cu glas tare, de a vorbi în public, de a-și fixa ideile în scris și, în fine, de a le exprima (ori înlocui, depăși, contrazice, subverti etc.) prin fapte.

Plecat din România în Anglia și apoi în Statele Unite, peregrinînd academic pe toate continentele (locuite), Costică Brădățan a dus cu sine un anume „sentiment românesc” al morții și al eșecului, dezvoltând treptat o proprie reflecție radicală, cynică (în tradiția lui Anthistene și Diogene) și (auto)ironică în care maestrul absolut e desigur Cioran. “Scepticul de serviciu al unei lumi pe sfîrșite” ne spusese deja că orice succes ne sărăcește lăuntric, ne face să uităm cine suntem și să ne ignorăm limitele. În același spirit, Brădățan explorează “ontologia existenței ironice” pînă la moarte (cu Socrate, Hypatia, Morus, Bruno, Patočka) și dincolo de eșec (cu Diogene Cynicul, Cioran însuși, Gandhi, Che Guevara, Mishima). Și propune o reabilitare a cynismului, adică o depășire a vieții și morții pentru idei în agora…” – Sorin Antohi

Costică Brădățan (n. 1971) este Profesor de Științe Umane la Honors College, Texas Tech University, SUA, și profesor de filozofie onorific la University of Queensland, Australia. A început studii de Drept, apoi a absolvit Filozofia la Universitatea București, luîndu-și doctoratul în aceeași disciplină la Durham University. A predat de asemenea la Cornell University, Miami University, University of Wisconsin-Madison, University of Notre Dame și Arizona State University, precum și la o serie de universități din Europa și Asia. A scris, printre altele, O introducere la istoria filosofiei românești în secolul XX (Editura Fundației Culturale Române, 2000), Jurnalul lui Isaac Bernstein (Nemira, 2001), The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment (Fordham University Press, 2006), Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers (Bloomsbury, 2015; trad. Rom. de Vlad Russo, Humanitas, 2018) și In Praise of Failure (în curs de apariție la Harvard University Press). A coordoonat la edituri prestigioase, uneori în colaborare, cinci volume colective și cinci numere speciale de revistă academică. A tradus din engleză în română alte două cărți. Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi (olandeză, italiană, chineză, vietnameză, turcă și farsi). A publicat de asemenea capitole de carte, introduceri, prefețe, articole de enciclopedie, recenzii de carte, eseuri și editoriale în New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement, Aeon, Dissent, The New Statesman etc. Costică Brădățan este redactor pentru studii comparate și religie la Los Angeles Review of Books, și coordonatorul fondator a două colecții: „Philosophical Filmmakers“ (Bloomsbury) și „Philosophy beyond Boundaries“ (Columbia University Press). A primit numeroase premii, distincții, burse, stagii și fonduri de cercetare.