EXPOZIȚIA HANS MATTIS-TEUTSCH. SUB SEMNUL AVANGARDEI

VA URMA DIN 2 OCTOMBRIE 2020

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU

HANS MATTIS-TEUTSCH

SUB SEMNUL AVANGARDEI

Organizată de Muzeul de Artă Braşov, în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti – Secţia de Artă, expoziţia se va deschide în data de 2 octombrie 2020, la Palatul Suţu, Bd. I. C. Brătianu, nr. 2. Vernisajul expoziției va avea loc vineri 2 octombrie 2020, ora 18.00, în curtea Palatului Suțu.

Expoziţia Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei a fost itinerată la Muzeul Ferenczy Szentendre (2015), Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2017), ICR Viena şi Muzeul Judeţean de Artă „Centrul artistic Baia Mare” (2018). Curatorul expoziţiei este Radu Popica. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2020 la etajul Palatului Suțu.

Pornind de la redarea simbolistă a naturii, cu peisaje unduitoare, trecând prin experienţa expresionistă a Florilor sufleteşti şi prin cea constructivistă a proiectelor de decoraţii murale, oscilând între figurativ şi non-figurativ, Mattis-Teutsch se dovedeşte un artist sensibil la tendinţele novatoare ale artei europene, dar nu sclavul lor, interpretându-le în manieră personală.

Personalitate creatoare complexă, Mattis-Teutsch a fost un artist reprezentativ pentru avangarda artistică din centrul Europei, manifestându-se ca sculptor, pictor, grafician, teoretician al artei şi poet. Expoziţia de la Muzeul Municipiului Bucureşti va reuni lucrări semnate de Hans Mattis-Teutsch, realizate în diferite tehnici: linogravură, acuarelă, pastel, pictură de şevalet şi statuarie mică.

Demersul expoziţional urmăreşte evoluţia creaţiei artistului între anii 1917-1932, perioadă în care artistul a fost activ în cadrul mişcărilor şi al revistelor de avangardă din Ungaria (MA), Germania (Der Sturm) sau România (Contimporanul sau Integral). În perioada 1924-1932 Mattis-Teutsch a fost o prezenţă activă şi în viaţa artistică bucureşteană, expunând alături de Miliţa Pătraşcu, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Corneliu Michăilescu sau Victor Brauner.

Secţia de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti continuă demersurile sale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului modul în care artiştii din spaţiul românesc s-au raportat la mişcările de avangardă, expoziţia Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei venind în completarea expoziţiei cu lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului Bucureşti: Avangardă – Ariergardă. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist, deschisă în perioada 2 octombrie 2018 – 22 septembrie 2019.

Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare