Greaua despărțire de profesorul Radu Ciudin

O veste tristă ne-a copleșit inima de durere. Profesor Universitar Doctor Radu Ciudin s-a stins din viață la numai 63 de ani.
Profesorul Ciudin a fost un cardiolog eminent, cel mai reputat medic cardiolog aritmolog din România, cadru didactic la UMF Carol Davila de peste 30 ani, șef al Departamentului de aritmii și electrofiziologie de la IUBCV „Prof. C.C. Iliescu”, membru al Board-ului Societății Române de Cardiologie, un medic distins, cu totul remarcabil. Iar pentru Muzeul Municipiului București a fost un colaborator excelent. În calitate de membru în Consiliul Științific al MMB a contribuit cu expertiza sa la realizarea a numeroase proiecte.
Cele mai recente colaborări pe care le menționăm și care au fost organizate cu sprijinul necondiționat al domniei sale s-au aflat la Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Victor Babeș.
Profesor Dr. Radu Ciudin a contribuit la redeschiderea, după o sută de ani, a porților Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, care a fost redat comunității în anul 2016, după finalizarea unui laborios proiect de consolidare, reabilitare și restaurare, domnia sa participând în cadrul primei expoziții care s-a intitulat „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”.
La Muzeul Victor Babeș, în anul 2019, expunerea permanentă a fost completată de o expoziţie temporară sub genericul „ Iatroistorie vs Cardiologie” care a inclus, în premieră, piese oferite din însăși colecţia personală a eminentului medic cardiolog Radu Ciudin. A contribuit la realizarea acestei expoziții de la Muzeul Victor Babeș cu idei, concept și exponate din colecția sa personală, și a convins alți cardiologi de prestigiu să se alăture inițiativei sale.
Într-un interviu acordat pentru ziarul „București în 5 minute”, prof. univ. dr. Radu Ciudin spunea așa:
„Am o colaborare specială cu Muzeul Municipiului București. În primul rând, cât pot și am timp, mă duc să vizitez – și recomand publicului bucureștean și nu numai – să urmărească și să viziteze toate expozițiile prezentate de Muzeul Bucureștiului, din toate domeniile. Sunt excepționale, te îmbogățesc cultural și sufletește.
Colaborarea directă a fost întotdeauna deosebită și prin posibilitatea, așa cum am văzut de mulți ani că se face și în marile muzee din lume, precum în cazul organizării unor întruniri profesionale științifice, academice – în cazul nostru medical – să existe și activități social-culturale care să se desfășoare cu participanții acestor conferințe, congrese în cadrul muzeului și să se viziteze expozițiile din locațiile respective.
Punctual, referindu-mă la colaborarea pentru expoziția «Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș» cred că este una deosebită, într-un fel inedită, dacă nu cumva prima de acest fel în domeniul medical, sigur în cardiologie, și cred că este un proiect multi „win” atât pentru muzeu și cei care s-au preocupat să transpună expoziția în realitate, cât și pentru toți cei care o au vizitat-o”.
Îi vom păstra vie în memorie energia cu care s-a dedicat proiectelor de istoria medicinei și promovării acestora precum și implicarea sa deosebită în proiecte dedicate personalităților acestui domeniu.
A fost blând, discret, un doctor care și-a dedicat întreaga activitate profesională pacienților, un om iubit și respectat.
Dumnezeu să îl odihnească în pace! Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate.
Sari la conținut