Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70

VA URMA DIN 27 NOIEMBRIE 2019

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU

GHEORGHE PETRAȘCU – REMINISCENTIA 70

În anul 2019, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea în neființă a lui Gheorghe Petraşcu, artist remarcabil al veacului trecut, Secția de Artă a Muzeului Municipiului București îşi propune a-l omagia printr-o expoziție temporară (prima, de altfel, organizată de această instituție). Aceasta va fi integrată noului proiect iniţiat de Pinacoteca București: Natură vie – Natură moartă, având deschiderea în octombrie 2019, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr.2).

Pe simezele expoziției, care va fi inaugurată în 27 noiembrie 2019, vor putea fi admirate lucrări ale maestrului Petrașcu – atât pictură cât și grafică -, opere ce nu au fost expuse niciodată sau care nu au mai fost accesibile publicului larg din anii 1930 – 1950, sau de la marea retrospectivă din 1972.

Deşi a trăit şi a lucrat într-o epocă plină de fervoare artistică, el fiind şi unul dintre membrii fondatori ai Societății Tinerimea Artistică, grupare ce a activat în primele decenii ale secolului trecut, artistul nu s-a lăsat influenţat de curentele la modă, ci a rămas un independent al cărui talent păstrează o notă revelatoare a sensibilităţii româneşti.

Creator de imens prestigiu, apreciat ca unul dintre cei mai personali şi originali pictori români, Gheorghe Petraşcu şi-a axat întreaga operă pe un registru tematic limitat la peisaje, naturi statice, scene de interior dar în care a revărsat inepuizabila bogăţie a paletei sale aşternută într-o pastă preţioasă şi strălucitoare. Cu un adevărat cult pentru Nicolae Grigorescu şi opera acestuia, artistul a abordat încă de la bun început peisajul, căruia i-a consacrat o mare parte a creaţiei sale. A pictat pretutindeni în ţară, în mai toate regiunile, lăsându-se sedus îndeosebi de motivele simple: case de la ţară sau de margine de târguri, paraclise de biserici, ruine evocatoare de istorie.

De asemenea, Petraşcu a pictat în Dobrogea, mai ales în salba aşezărilor de pe malul mării, de la Sulina până la Balcic, dar şi în localităţile de pe Dunăre, ca Tulcea şi Silistra. Acestora li se adaugă peisajele citadine, în care monumentalul arhitectural devenea primordial, sejururile din Franța, când pictează bisericile sau străduțele din Vitré, Senlis sau Morlaix, cât şi în cele din Italia, oferindu-i o bogată ofertă tematică.

Expoziția reprezintă, totodată, confirmarea  atemporalității  operei artistice a lui Gheorghe Petrașcu care poate fi considerat și  un artist actual, așa  cum apreciază  criticul Vasile Florea. Potrivit părerii  acestuia, procesul relevării sensurilor creației artistului „va fi încheiat cu mare greutate datorită  vastității operei și a bogatelor ei semnificații „.

Drd. Ana Maria Măciucă, muzeograf

Pinacoteca Muzeului Municipiului București