Din 5 noiembrie 2019
EXPOZITIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU
LA PAS PRIN CHIȘINĂUL SECOLULUI XX
Muzeul Municipiului București împreună cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă începând de marți, 5 noiembrie 2019, expoziția „La pas prin Chișinăul secolului XX”, găzduită de Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu. Nr. 2).
Chișinăul este, fără dubii, un oraș al contrastelor. O așezare care-și duce traiul între „a fost” și „este”. Locuitorii săi trăiesc acut acest contrast, îl văd și îl experimentează în fiecare zi, iar arhitectura acestuia este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou, ea fiind martor și principal indicator al schimbării.
Cunoscut din imagini de la începutul secolului trecut drept o mică, dar foarte simpatică urbe, astăzi se aude tot mai des nostalgica sintagmă „aici a fost”… „Aici a fost Casa Eparhiei”, „aici a fost Hotelul Suisse”, „aici a fost Gimnaziul de fete, iar pe locul acesta, deputații din Sfatul Țării au votat Unirea de la 1918”. Dintre bijuteriile arhitectonice care odinioară bucurau ochiul orășenilor, astăzi au rămas doar poze. Aceste poze fac subiectul cataloagelor de colecție, iar azi, comorile necunoscute ale arhitecturii și vieții urbane, reflectate în 48 de imagini, sunt aduse în atenția publicului bucureștean într-o expoziție dedicată Chișinăului în secolul XX.
Chişinăul este un muzeu în aer liber, unde mii de oameni de-a lungul vieții au trăit, au iubit, au zidit cu tâlc şi smerenie chipul de oraş „cioplit în piatră albă”. Fiecare stradă păstrează paşii celor ce l-au admirat, fie că erau oameni simpli, fie nobili. Fiece vilă păstrează amintirea vie a proprietarilor și unele îi mai așteaptă încă, iar lăcaşurile sfinte din Chişinău sunt luminate de gândurile celor ce le-au admirat sau le-au trecut pragul.
Această expoziție este o provocare pentru noi toți de a (re)descoperi Chișinăul în vremuri în care avem și acordăm atât de puțin timp pentru frumos. Este o invitație la o plimbare virtuală pe străzile de altădată cu depănarea amintirilor despre aspecte cunoscute sau uitate, despre locuri încărcate de istorie sau emoții. Și, ca în orice loc care tinde să-și valideze autenticul prin cultură, Chișinăul, azi, poate mai mult ca oricând, are nevoie de exercițiul memoriei pentru a supraviețui și a se dezvolta.
Expunerea acestor imagini la Palatul Suțu a fost posibilă grație efortului cumulat a două echipe din care fac parte Dr. hab. Eugen Sava – Director general, Mariana Vasilache-Curoșu – Director adjunct, Ana Grițco – Şef secţie Istorie, Cătălina Plinschi și Denis Topal – grafică expoziţie (Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei); la fel și Dr. Adrian Majuru – Manager și Dr. Dan Pîrvulescu – Director adjunct (Muzeul Municipiului București), gazdele acestui eveniment.
Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 5 – 24 noiembrie 2019.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.