EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ „LIGIA ȘI POMPEIU MACOVEI” – MAGIA LINIEI

Din 21 martie 2019

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA MUZEUL DE ARTĂ „LIGIA ȘI POMPEIU MACOVEI”
MAGIA LINIEI – LIGIA MACOVEI ȘI LIRICA EMINESCIANĂ

Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția tematică „Magia liniei (Ligia Macovei și lirica eminesciană)”, deschisă la Muzeul de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” (Strada 11 Iunie, nr. 36-38).

<<Ligia Macovei este artistul care a realizat una dintre cele mai importante opere de ilustrator din cultura plastică română, fiind unanim elogiată mai ales pentru transpunerea grafică a liricii eminesciene.

Artista a început să se inspire din creaţia marelui poet încă din anul 1950, când participă la Expoziţia de stat cu două guaşe inspirate din poemul „Călin, file din poveste”. În anul 1954 apare la Editura Tineretului şi prima carte cu ilustraţiile Ligiei Macovei pentru creaţia lui Mihai Eminescu: „Somnoroase păsărele”.

Volumul „Poezii” de Mihai Eminescu, publicat în 1964 şi ilustrat integral cu desenele Ligiei Macovei, îi va aduce artistei recunoaşterea internaţională. Acest volum de poezii, ediţie cu text selectat de Perpessicius, a primit o menţiune specială la unul dintre cele mai prestigioase târguri de carte din Europa, cel de la Leipzig, chiar în anul 1964. În timp, au urmat o serie de traduceri din creaţia eminesciană, în mare parte ilustrate cu desenele concepute de Ligia Macovei.

Prin transpuneri admirabile, pline de substanţă, artista dă viaţă universului poetic folosind cea mai simplă formă de exprimare plastică: linia. Investigând profund irealitatea universului liric, desenul ei se metamorfozează într-o creaţie magică, arta de a ilustra poezie fiind, în fond, modalitatea cea mai sofisticată de traducere a cuvântului într-o formă plastică.

Fără prejudecăţi formale, cu sensibilitate şi imaginaţie, artista reuşeşte printr-o formă grafică uneori simbolică, alteori spontană, să redea esenţa meditaţiei poetice. Pentru poezia Trecut-au anii, de exemplu, Ligia Macovei crează o imagine a unui chip uman care se compune şi se descompune în acelaşi timp, sugerând prezentul dar şi meditaţia asupra trecerii timpului, care ne marchează existenţa efemeră.

Desenele selectate pentru a fi prezentate publicului sunt cele care ilustrează capodopere ale creaţiei eminesciene: „Trecut-au anii…”, „Peste vârfuri”, „Dorinţa”, „Dintre sute de catarge”, „Freamăt de codru”, „Împărat şi proletar”, „Scrisoarea I” sau „Călin (file din poveste)”.

Această serie excepţională de desene, readusă în atenţia publicului bucureştean chiar în casa artistei, reflectă pe deplin măiestria de mare desenatoare a Ligiei Macovei, eleva maestrului Jean Alexandru Steriadi şi a pictoriţei Cecilia Cuţescu Storck>>.

Dr. Elena Olariu, Director adjunct – Secția Artă